Candelaria is het centrum van geloofsbelijdenis op het eiland en daar wordt de patrones van Tenerife dan ook het meest vereerd. Je moet niet gelovig zijn om naar Candelaria te trekken en de kathedraal te bezoeken. Of toch? Het is een staaltje van architectonische bouwkunst en een plaats waar cultureel erfgoed wordt uitgestald. Maar er is meer …

Candelaria is één van de 31 gemeenten op Tenerife en heeft een oppervlakte van 49 km², telt ruim 15.000 inwoners en ligt op amper 20 kilometer van de hoofdstad Santa Cruz. Het was ooit een vissersdorpje waar menig familie van de visvangst leefde.

Volgens de traditie en de overlevering weten we dat een beeld van de Maagd Maria uit 1392 is gevonden door twee herders die hun kudde lieten grazen in een barranco vlak aan de kust. Ze merkten in het water een beeld op dat wel 1 meter groot was en een vrouw moest voorstellen. In haar linkerhand droeg ze een kaars, haar rechterarm ondersteunde een kind. Dat kind had een gouden vogel in zijn handjes.
Het hele verhaal kun je HIER lezen.

Voor de basiliek ligt het Plaza de Patrona de Canarias waar jaarlijks honderdduizenden bedevaarders toestromen om de Virgen de Candelaria te vereren. Absolute blikvanger is de Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria die werd gebouwd in 1957-58. Daar wordt ook de belangrijkste relikwie van het eiland bewaard. Op 24 januari 2011 werd de kerk de status van basiliek toegekend door paus Benedictus XVI en zo kon de daaropvolgende 2de februari de feestdag van de Maagd van Candelaria gevierd worden in een basiliek in plaats van in een grote kerk.
Talrijke muurschilderingen, linnen, kunstwerken en tapijten sieren het imposante gebouw. De kathedraal is het hele jaar door vrij toegankelijk, uiteraard wordt er sereniteit gevraagd. Huisdieren blijven buiten op hun baasjes wachten, foto’s maken of filmen is dan wel weer toegelaten.

Aan het grote plein en in de hoofdstraat met de naam Calle Obispo Peréz Cácares vind je behalve de basiliek ook de typische Canarische huizen met fraaie houten balkons, een aantal bars, ijsjeswinkels, enkele restaurants, souvenierswinkeltjes en een handvol klerenwinkels. 

Aan de zeezijde staan ze dan. Negen reuzegrote bronzen beelden van alle koningen of menseyes die hier over hun stukje grond hebben geregeerd. Broederlijk naast elkaar kijken zij over het kathedraalplein, de stamhoofden van de Guanches. Zij vormen als het ware de scheiding tussen de Atlantische oceaan en het eiland. Heel symbolisch, niet?

Tenerife werd geregeerd door Koning Tinerfe en zijn zonen kregen na zijn dood elk een deel van Tenerife om er als Mencey te zetelen. De negen zonen waren dus de eerste koningen van een onderverdeeld Tenerife. Zo ontstonden er negen ‘menceynatos’ of ministaatjes. Deze verdeling ging niet zonder slag of stoot. Er werd al eens gevochten om een stukje grond en daaruit ontstond later de lucha canaria. Geen echte gevechten, maar worstelpartijen waarvan de winnaar het recht kreeg op het geclaimde stukje grond.
Dit waren de eerste grondgebieden die een naam werden toebedeeld: Abona, Adeje, Anaga, Daute, Güimar, Icod, Tacoronte, Taoro en Tegueste. En dit waren de Menceyes: Acaimo of Acaymo (Tacoronto) – Adjoña (Abona) – Añaterve (Güímar) – Bencomo (Taoro) – Beneharo (Anaga) – Pelicar (Adeje) – Pelinor (Icod) – Romen (Daute) – Tegueste (Tegueste).
De kaaimuren waarop de bronzen reuzen staan zijn veelal het decor van opspattend water.  Aan deze kade slaan de golven stuk op de rotsen en soms word je meters in het rond getrakteerd op een gratische douche. Gelukkig werden deze dijken onlangs verstevigd en verhoogd en is de kans om nat te worden nu kleiner, maar zeker niet onbestaand.

Als we langs het zwarte strand terugkeren, weliswaar bij laag tij, en de oversteek maken aan de grote parking aan het gemeentehuis, komen we aan bij het haventje. En wie ‘haventje’ zegt, denkt aan vis. Sedert mensenheugenis zijn de inwoners van Candelaria vissers en dat zijn ze vandaag nog. De verse vis wordt onmiddellijk geleverd aan de restaurants die de hongerige magen vullen aan een schappelijke prijs. Ze hebben wel allemaal een naam die gerelateerd is aan de haven en de vissersactiviteiten. El Timón (het roer), El Muelle (de pier), La Cueva del Mar (de zeegrot), La Darsena (de kade) of El Barquito (het bootje) zijn steevast aan te bevelen.

Candelaria kun je makkelijk per auto bereiken. De snelweg TF-1, afrit 17 en je bent er zo.
GPS-gebruikers zetten de coördinaten 28.351695, -16.369988.