zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsCUNA DEL ALMA IN EUROPESE COMMISSIE
spot_img

CUNA DEL ALMA IN EUROPESE COMMISSIE

Een aantal artikels over het bouwproject ‘Cuna del Alma’ is reeds de revue gepasseerd. Het omstreden project dat door Vlaamse investeerders wordt gerealiseerd is reeds maanden een doorn in het oog van lokale bewoners, milieugroeperingen en dito ecologisten. Velen maken zich zorgen over de negatieve impact op de natuur en het milieu door het dorpsgrote luxeproject dat zorgt voor erosie van de onaangetaste terreinen en de verstoring van de natuurlijke habitat van bedreigde fauna en flora.

De tegenstanders van het omvangrijke bouwproject, waaronder de milieu-organisatie ‘Asociación Salvar la Tejita’ halen alles uit de kast om het omstreden project te kelderen. De aanklachten zijn divers en uiteenlopend en veelal zijn deze gegrond. De laatste stap in deze vechtscheiding  wordt gezet door de Europese Commissie.

Schade

De Asociación Ecologista Salvar la Tejita heeft een verzoekschrift ingediend bij de Commissie Verzoekschriften van het Europees Parlement met de vraag om de werkzaamheden definitief stop te zetten. Cuna del Alma is een vernietigingsproject dat verankerd is met het verleden en een project dat Tenerife naar armoede leidt. De gevolgen van de bouw van dit luxe toeristische vakantiecomplex van 3.600 bedden op 455.000 m2, dat is gelegen tussen beschermde gebieden die zijn opgenomen in het Natura 2000-netwerk en in een speciale beschermingszone, zijn niet te overzien.

Een dozijn vertegenwoordigers van verschillende groeperingen uit Tenerife en de politieke partij Podemos Canarias hebben het project aanhangig gemaakt bij het Europees Parlement in Brussel. Er werd gewezen op de grote schade die wordt veroorzaakt door de bouw van het toeristische macroproject ‘Cuna del Alma’ in El Puertito de Adeje.

Europese wetgeving

De Europese Commissie heeft de opponerende groeperingen gelijk gegeven. De werken werden niet uitgevoerd in overeenstemming met de regelgeving inzake milieueffectrapporten die door de wet en het Natura 2000-netwerk worden beschermd.

De afvaardiging heeft in Brussel parlementsleden van verschillende fracties en vertegenwoordigers van de Europese Commissie ontmoet, aan wie zij het dossier van het bouwproject hebben overhandigd. Gebieden die zijn ondergebracht in het Natura 2000-netwerk hebben een speciaal statuut en zijn beschermd door Europese wetgeving.

Vergadering

De delegatie onder leiding van Podemos-afgevaardigde Idoia Villanueva bestond uit Manolo Marrero, woordvoerder van de parlementaire fractie Sí Podemos Canarias, de activisten María González Acosta (Salvar el Puertito) en José Manuel González Piedehierro (Asociación El Coqueluche) en Gabriel González, raadslid voor Podemos Adeje en secretaris van het maatschappelijk middenveld voor Podemos Canarias.
De afgevaardigden van de Europese Commissie waren allen leden van het directoraat-generaal Milieu, met name Lucía Iglesias, van de eenheid Natuurbehoud, Daniel Fernández, verantwoordelijk voor inbreukprocedures en Nicola Notaro, hoofd van de eenheid Naleving, governance en ondersteuning van de lidstaten.

Europa blijft waakzaam

Bij de ontmoeting werd er gewezen op de kracht van de sociale mobilisatie op Tenerife die ervoor heeft gezorgd dat de werkzaamheden van Cuna del Alma voor zes maanden (tot eind mei) uit voorzorg werden opgeschort. 
Na de vergadering met een afvaardiging van de Europese Commissie gaat deze laatste mee in de bewijsvoering van de opposanten. Dit project overtreedt verschillende milieurichtlijnen en tast het erfgoed van de Canarische Eilanden aan. Er lopen reeds verschillende procedures om het project stop te zetten. Daarbij komt nu dat de Europese Commissie waakzaam is in geval van een herroeping van de opschorting van de werkzaamheden.

Vernietigingsproject

In die zin heeft de Asociación Ecologista Salvar la Tejita een verzoekschrift ingediend bij de Commissie verzoekschriften van het Europees Parlement met het verzoek de werkzaamheden definitief stop te zetten. Voor Gabriel González, gemeenteraadslid van Podemos in Adeje, is Cuna del Alma “een vernietigingsproject dat verankerd is in het verleden en een project dat ons naar armoede leidt”.
die uitlegden welke gevolgen dit luxe toeristische complex van 3.600 bedden op 455.000 m2, gelegen tussen gebieden die beschermd worden door het Natura 2000-netwerk en een speciale beschermingszone, zou hebben.

Wij blijven vechten

De drukkingsgroepen zijn blij met het nieuwe communicatiekanaal met de Europese Commissie. Er wordt gewezen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de naleving van de milieuwetgeving op Tenerife. Dit zijn de Canarische regering, het gemeentebestuur van Adeje en de eilandregering van Tenerife (Cabildo).
Tot slot wees activist José Manuel González Piedehierro op het vermogen van de burgers om op te treden en dit soort toeristische projecten onder de aandacht te blijven brengen. Canariërs zullen steeds blijven vechten, dixit de actiegroepen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

    • Dag Patrick,
      Het Tenerife Magazine dat 1 keer per maand verscheen werd per 1 januari omgetoverd in een editie die in een andere vorm kreeg en vier keer per maand wordt opgestuurd naar iedereen die zich daarvoor heeft ingeschreven. Op deze manier ontvangen onze lezers vier keer meer informatie over en uit Tenerife.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

WIJ ZIJN DE PINEUT

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img