vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsCUNA DEL ALMA - AFLEVERING 11
spot_img

CUNA DEL ALMA – AFLEVERING 11

Cuna del Alma is een luxe bouwproject op Tenerife dat wordt ontwikkeld door de Vlaamse families Vandermarliere en Van Biervliet. Het project omvat de bouw van 420 luxeverblijven, een hotel, een spa, een golfbaan en nog een aantal andere faciliteiten.

Het project is omstreden vanwege de impact die het zou kunnen hebben op het milieu. Het project bevindt zich in een beschermd gebied en er wordt gevreesd dat het project de biodiversiteit van het gebied zal aantasten. Daarenboven wordt beweerd dat het bouwproject de lokale bevolking zal verdrijven.

Wie alles over het onwaarschijnlijk verhaal volledig wil weten leest beter de tien artikels dit relaas voorafgaan. Het verhaal begint op 11 mei 2022 met een artikel waarin wij met enige fierheid het artikel WEST-VLAMINGEN BOUWEN EEN NIEUW DORP aankondigen. Alle artikels kunnen worden geopend op een tag naar onze website. Het bouwproject ligt nog steeds stil en krijgt bovenop alle perikelen nog een opdoffer te verwerken. 

Archeologische waarde en dreigende milieuschade

Begin december beslist het hooggerechtshof, het El Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) de stopzetting van de werken aan het luxeproject ‘Cuna del Alma’ in El Puertito Adeje. De rechtbank heeft een beroep van het gemeentebestuur van Adeje verworpen en handhaaft het bevel tot stopzetting van de bouw van het toeristische project Cuna del Alma. Deze procedure werd ingeleid door de regering van de Canarische Eilanden ter verdediging van de endemische plantensoort ‘echium triste’ en meer dan 65 beschermde florasoorten die zijn opgenomen in de Canarische Catalogus van Beschermde Soorten.

Het Hof is van oordeel dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om de opschorting van de werkzaamheden op te heffen en heeft de conservatoire maatregel verworpen om de opschorting op te heffen van de werkzaamheden aan Cuna del Alma, dat initieel tijdelijk was stilgelegd omwille van de archeologische waarde en wegens dreigende milieuschade.

Klachten van het milieuplatform Salvar La Tejita brachten aan het licht dat de echium en negen andere beschermde soorten niet waren opgenomen in het milieurapport van het project, dat was goedgekeurd door de Commissie voor Ruimtelijke Ordening en Milieu (COTMAC) van de Canarische Eilanden. 

Dossier wordt heropend

De Canarische minister van Ecologische Transitie en Energie, Mariano Hernández Zapata, pleitte medio september 2023 voor een correcte aanpak. Er is commotie ontstaan nadat hij op Radio Club Tenerife aankondigde dat het dossier over het bouwproject Cuna del Alma wordt heropend. 

Hij legde uit dat het dossier kan komen te vervallen omdat het niet is afgehandeld zoals het wettelijk is voorzien. De bouwontwikkelaar zou dan enkel rekening moeten houden met de resoluties van het Agentschap voor Milieubescherming en het Directoraat-Generaal voor Erfgoed.

Mariano Hernández Zapata heeft erop gewezen dat het heropenen van dit dossier door zijn administratie, de meter opnieuw op nul wordt gezet, zodat de bouwontwikkelaar hem de gevraagde uitleg zal moeten geven. (Deze uitleg is vergelijkbaar met deze die in het begin werd gevraagd, red.). Hij wees erop dat elke letter van de wet zal worden toegepast. De ontwikkelaar zal zich niet hoeft te verantwoorden voor de situatie van de echium triste, die is opgenomen in de catalogus van beschermde diersoorten van de Canarische Eilanden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

OUD EN VOL VERLANGEN

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET WEER OP TENERIFE

GEVAARLIJKE ZON

spot_img