woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA KOMT TOT RUST

CUMBRE VIEJA KOMT TOT RUST

Na drie maanden van geweld en vernieling vertoont de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma tekenen van uitputting. Iedereen hoopt dat de uitbarstingen en de uitstroom van gloeiende lava, die sinds 19 september het eiland teisterden en deels hebben verwoest, nu uitblijven.
Gedurende deze periode heeft de lava naar schatting 3.216 gebouwen vernield of grotendeels beschadigd en werden er ongeveer 7.000 mensen geëvacueerd, van wie er 2.329 gave en goed definitief hebben verloren. Meer dan 1.200 hectare grond werd overspoeld met lava.

Vulkanologen kunnen niet met zekerheid zeggen dat de uitbarstingen tot een definitief einde zijn gekomen. Zij hebben het liever over tekenen van uitputting, die de afgelopen dagen zijn waargenomen. Dit betekent, het ontbreken van waarneembare tekenen van activiteit, zowel rechtstreeks vulkaanmond als deze van de bewakingssystemen.
Zij sluiten een nieuwe opleving van de strombolische activiteit en de uitstoot van lavastromen evenwel niet uit. Om de uitbarsting van de Cumbre Vieja volledig af te sluiten moeten de geregistreerde en waarneembare gegevens gedurende ten minste zeven dagen op het huidige niveau worden gehandhaafd.

Om de getroffenen sneller te kunnen helpen, heeft de regering van de Canarische Eilanden een kantoor geopend om de gevraagde noodhulp te bundelen. De overheid is in de afgelopen maanden reeds overgegaan tot de aankoop van woningen om deze over te dragen aan zij die hun huis zijn kwijtgeraakt. Daarnaast zijn er prefab-woningen aangekocht waarvan er al enkele zijn geplaatst. De ontvangen giften ter waarde van 8,97 miljoen euro zullen worden aangewend om de ergste noden te lenigen.

De Spaanse regering zal tot 230 miljoen euro vrijmaken om in verschillende hulppakketten te voorzien vóór het einde van het jaar. Bovendien is reeds 10,5 miljoen euro goedgekeurd voor steun aan huisvesting, waarmee al 95 woningen zijn aangekocht en in de komende dagen nog eens vijf zullen worden voorzien. Daarvan zijn er 15 woningen overgedragen aan nieuwe bewoners en zijn er nog eens 138 potentiële begunstigden voor toewijzing voorzien.
Tot nu toe hebben 437 mensen schadevergoeding ontvangen van het consortium dat verantwoordelijk is voor de verzekeringscompensaties, dat al meer dan 60 miljoen euro heeft uitgekeerd.

Er wordt 13,5 miljoen euro steun toegekend aan bananentelers, wat neerkomt op 4.600 euro per begunstigde en 17,62 miljoen euro voor zelfstandigen en KMO’s. Daarin zijn er plannen vervat die het toerisme naar het eiland moeten bevorderen, zoals 1,3 miljoen euro steun aan nationale en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen om vluchten naar La Palma te promoten, alsmede een toeristische waardebon van 300 euro om het reizen naar La Palma in 2022 te stimuleren.

Om het economisch herstel te vergemakkelijken en te bespoedigen, zullen getroffenen een voorschot van 50% van de steunbedragen kunnen ontvangen zonder te moeten wachten tot elk dossier afzonderlijk volledig is afgehandeld. Bovendien zullen de getroffenen al hun schulden tot 2 mei 2020 kunnen uitstellen, zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over fiscale verplichtingen.

Van zodra de vulkaanuitbarsting definitief over is, wordt er een programma gelanceerd waarbij toeristische vouchers van 300 euro zullen worden uitgegeven voor exclusief gebruik op La Palma gedurende 2022. Met deze maatregel, die 3,3 miljoen euro kost, draagt de overheid bij aan de toeristische relance die opnieuw moet zorgen voor welvaart en werkgelegenheid in de getroffen regio.

Daarnaast wordt er 10 miljoen euro uitgetrokken om in 2022, 2023 en 2024 nieuwe bedrijven op te richten of bestaande bedrijven herop te starten. 
Tot slot wordt er een subsidiëring voorzien van 3 miljoen euro voor het internationale wetenschaps-, kunst- en muziekfestival Starmus Festival dat in 2022 op La Palma zal doorgaan.

Ontgassing gaat door in hoofdkegel en in de lavastromen – Lage en verspreide seismiciteit – Trillingen dicht bij nul – Maximumbeving op de schaal van Richter = 3.2 – Stabiele vervorming.
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

HOTEL ALLES INBEGREPEN

MIJN DAG

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZALIG GOLFEN

SPAANSE WOORDEN

WAAR ZIT IK VEILIG?