woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA - DAG 84

CUMBRE VIEJA – DAG 84

De lava die door de vulkaanmond ten westen van de hoofdkegel van de Cumbre Vieja wordt uitgestoten, blijft stromen door vulkanische tunnels. Een lavatunnel splitst zich in twee stromen die zich westwaarts verplaatsen. Deze stromen zijn ontstaan boven een lavalaag die eerder werd uitgestoten en zeer sterk is afgekoeld.
De meest actieve van de twee, deze die ten westen van de Montaña del Cogote stroomt en inactief is, verplaatst zich verder en stroomt naar een lager gelegen om finaal in de oceaan te stromen nabij Las Hoyas. Daarbij wordt geen bijkomende schade aangericht.

De woordvoerders van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) op de Canarische Eilanden en van het Wetenschappelijk Comité Pevolca, verklaarden dat andere vulkaanmonden rond en in de hoofdkegel niet erg actief zijn. Er worden sporadische nog impulsen van strombolische activiteit waargenomen. Belangrijk om in de gaten te houden zijn de scheuren en breuken in het bovenste deel van de secundaire kegel waarvan de morfologie is gewijzigd. Daardoor zijn er kleine aardverschuivingen binnen de kern en de aangrenzende kraters ontstaan.
De afgelopen 24 uur hebben er zich geen relevante gebeurtenissen met betrekking tot de uitbarsting voorgedaan, alhoewel de dynamiek van de afgelopen dagen zich herhaalt.

De lavastromen zijn de laatste dagen ook niet breder geworden. Bijgevolg blijft de totale oppervlakte door lava bedekt op 1.184 hectare steken en hebben alle stromen samen een breedte van 3.350 meter. Tot nog toe werd er 72.750 kilometer aan lavastroom gevormd.

De hoogte van vulkaanpluim was deze ochtend 1.200 meter. De wind waait in een zuidzuidwestelijke richting, wat voor de luchthavenactiviteiten een gunstig scenario is.
De seismiciteit op middellange diepte, tussen 10 en 15 km, blijft laag en gelokaliseerd in dezelfde gebieden. Ook het aantal aardbevingen op een diepte van meer dan 20 km blijft laag. 
De luchtkwaliteit die gemeten werd in de stations van Los Llanos, Tazacorte en Puntagorda was ongunstig, maar verbeterde gisteren naarmate de avond viel.

Officieel is deze vulkaanuitbarsting nu de grootste, de langstdurende en de meest verwoestende die La Palma ooit te verduren kreeg. De totale schade wordt geraamd op 1 miljard euro, naast het onnoemelijk menselijk leed dat deze uitbarsting met zich mee heeft gebracht.

UPDATE: zondag 12/12/2021 om 16.35 uur.

Foto: diariodeavisos.espanol.com

De aspluim van de Cumbre Vieja stijgt tot in de troposfeer en is te zien vanaf Tenerife. De wolk is gestegen tot een hoogte van meer dan 4.000 meter na de hevige explosies die vanochtend werden geregistreerd.
De kracht waarmee de uitbarsting op deze deze zondag is begonnen, heeft opvallende beelden opgeleverd, zoals de aspluim die als gevolg van de hevige explosies tot op een hoogte van ruim 4.000 meter in de atmosfeer opsteeg en gedispenseerd werd door hoogtewinden met een hoge snelheid.
De geconcentreerde aspluim was van korte duur. Na een uur was deze nog amper te zien.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MIJN MOMENT

SCHRIJF IK HET GOED?

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

ROKEN VERBODEN

TEIDE AFGESLOTEN