woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA – DAG 76

CUMBRE VIEJA – DAG 76

Lavastromen uit nieuwe emissiepunten bedreigen opnieuw woongebieden en de niveaus van uitgestoten gassen maken de toegang tot zuidelijke zone onmogelijk. De lava-uitstroom door nieuwe spleten stond op zondag 5 december centraal tijdens de vergadering van het comité Plan Especial de Protección Civil y Atención de Emergencias por Riesgo Volcánico de Canarias (PEVOLCA).
Tijdens de uiteenzetting werden ook andere waarneembare parameters van het eruptieve proces op La Palma geanalyseerd. Zij vertonen een neerwaartse tendens, hoewel de situatie van instabiliteit blijft bestaan als gevolg van lava-uitstroom en de luchtkwaliteit.

De lavastroom die zondag in het noorden van de Cogote-berg is ontstaan vormt de grens tussen de gemeenten Tazacorte en Los Llanos de Aridane en heeft zich bij lavastroom nummer 9 gevoegd. Daardoor is er opnieuw stuw ontstaan in de richting van de lavadelta.
De nieuwe emissiepunten die de laatste dagen zijn ontstaan op lagere niveaus dan de vorige, blijven lava uitspuwen, niet alleen in het zuidelijke gebied, maar ook binnen het centrale gebied van de lavastromen 4 en 7 stroomt er lava door lavatunnels.

Het getroffen gebied wordt geschat op 1.155 hectare, 9 meer dan het vorige etmaal, met een maximale breedte van 3.350 meter. De totale oppervlakte van de lavadelta blijft momenteel steken op 48,03 hectare.

Volgens de gegevens van de Europese Copernicus-satelliet zijn er 2.897 gebouwen getroffen, waarvan 2.771 volledig vernield en 126 gedeeltelijk. Deze gegevens zijn niet definitief en moeten nog worden vergeleken met die van het kadaster.

Het aantal tussentijdse aardbevingen blijft afnemen en de diepe seismiciteit blijft op lage waarden steken, evenals de bevingen, die op een middelmatig laag peil blijven, met een 

Gedurende de nacht van zondag op maandag en de vroege uren van maandagochtend bleef de luchtkwaliteit als gevolg van zwaveldioxide op een redelijk goed niveau in Los Llanos de Aridane, Tazacorte en Puntagorda. 

Wat de meteorologische situatie betreft, blijft de wind uit het noordoosten waaien, met rukwinden die kunnen oplopen tot 55-70 kilometer per uur, voornamelijk in de centrale bergkam, El Paso en de uiteinden van het eiland La Palma. Daardoor beweegt de aspluim zich naar het westzuidwesten en blijven de omstandigheden voor de luchtvaart gunstig.

Er verblijven nog 554 mensen in hotels, waarvan 408 in Fuencaliente, 71 in Los Llanos de Aridane en 75 in Breña Baja. Bovendien worden 43 hulpbehoevenden verzorgd in de sociale gezondheidscentra van het eiland.

De aswolk bereikte een hoogte van 1.400 meter en de orthometrische hoogte van de vulkaankegel bedraagt nu 1.124 meter. 

Fotomontage: Gobierno de Canarias
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HOPELOOS VERLIEFD

ZWEMBADGENOEGENS

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GESTOLEN BAGAGE

GEITENKAAS

MACARONESIË