woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA - DAG 72

CUMBRE VIEJA – DAG 72

Een nieuwe lavastroom overspoelt het noordelijke deel van de bedreigde zone in het westen van La Palma, alhoewel de intensiteit van de uitbarsting de laatste uren aanzienlijk is verminderd. Enkel de aanvoer van lava, veelal door lavatunnels stromend, blijft voor gevaar zorgen en zou La Laguna kunnen treffen. Miguel Ángel Morcuende, technisch directeur van Pevolca, verklaarde dat de overvloeiende lava nu langs de voorzijde van lavastroom nummer 8 loopt en zich trager voortbeweegt. De lavastroom kan ook stoppen door het afkoelend effect en door de lagere uitstoot van de vulkaankegel. 

De uitstoot van zwaveldioxide was gisteren een zeer ongunstig in Los Llanos de Aridane en Tazacorte en ongunstig in El Paso. De grenswaarde – vastgesteld op 350 microgram/m³ per uur – werd overschreden gedurende 17 uren van het voorbij etmaal in Los Llanos, 10 uur in Tazacorte en 2 uur in El Paso. Elf meetwaarden overschreden de alarmdrempel van 500 microgram/m³ per uur.

Copernicus, het programma van de Europese Unie dat onze planeet bekijkt vanaf de ruimte, berekende dat de lava sinds het begin van de uitbarsting op 19 september reeds 1.147,7 hectare aardoppervlakte heeft bedekt en dat er tot dusver 2.748 gebouwen/constructies zijn beschadigd en/of verwoest.
De zuidelijke lavadelta is 43,46 hectare groot en de noordelijke lavadelta is 5,05 hectare groot. De maximale breedte tussen lavastromen blijft 3.350 meter.

Volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) lijkt het erop dat de activiteit van de hoofdkegel zich heeft verplaatst naar een secundaire vulkaanmond. Seismoloog Itahiza Domínguez is van mening dat het bij eruptieve processen gebruikelijk is dat er secundaire of parasitaire kegels ontstaan aan de basis van de hoofdulkaan als gevolg van een verandering in het plaatselijke spanningsveld.

Nu bevindt de Cumbre Vieja zich in een fase van hoge seismiciteit, want gisteren maandag (29/11) heeft het IGN 177 aardbevingen gelokaliseerd en sinds vanochtend zijn het er opnieuw reeds 153 trillingen geregistreerd. Als deze situatie aanhoudt is La Palma aardig op weg om een nieuw record te vestigen. Het huidige record dateert van de 18e, toen het aantal bevingen meer dan 300 bedroeg.

Uit de satellietgegevens van het Copernicus-programma van de de laatste kartering – nummer 56 – van zondag 28 november blijkt dat de lavastromen in 84 uur tijd met 53 hectare zijn toegenomen en dat er in deze periode 53 gebouwen werden verwoest.

Het Copernicus-programma, dat wordt gecoördineerd door het Nationaal Centrum voor de monitoring en de coördinatie van noodsituaties (CENEM), beschikt over apparatuur voor de monitoring en de follow-up van nationale waarschuwingsnetwerken, potentiële risicosituaties, incidenten en noodsituaties op het gebied van civiele bescherming.

Het wordt uitgevoerd in partnerschap met de Europese lidstaten, het Europees Ruimteagentschap (ESA), de Europese Organisatie voor de exploitatie van meteorologische satellieten (EUMETSAT), het Europees Centrum voor weersvoorspellingen op middellange termijn (ECWMT), EU-agentschappen en Mercator Océan. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

MEER DAN 29.000 LEDEN

ANDERE GEWOONTES

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZES HELDEN

NOG VEILIGER VOOR FIETSERS

HUWEN OP HET STRAND