woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA – DAG 69

CUMBRE VIEJA – DAG 69

Nadat een nieuwe vulkaanuitbarsting donderdag verwoestingen aanrichtte in de wijk Las Manchas waarbij het kerkhof werd verwoest, is nu ook het weer een spelbreker in dit vulkanisch verhaal met veel ellende en menselijk verdriet.
Zo heeft een nieuwe scheur ten zuiden van de hoofdkegel een nieuwe lavastroom op gang gebracht die verwoestingen heeft aangericht in de wijk Las Manchas. Daarbij werden gebouwen en gewassen verwoest en de begraafplaats. Op het kerkhof liggen 3.160 mensen begraven en is de crematieplaats gelegen. De lavastroom trok er voorbij aan een snelheid van 600 meter per uur.
Ook het energiepark met voltaische panelen moest eraan geloven. De toestand is zorgwekkend omdat deze nieuwe stroom, die zich over de 10e lavastroom beweegt, door een gebied loopt waar huizen en gebouwen staan die verbonden zijn met de land- en tuinbouw.

Een overzicht van de verschillende lavastromen.

Door deze nieuwe lavastromen is het getroffen gebied uitgebreid tot 1.100,44 hectare, 1,6 hectare meer dan de dag ervoor. 
De oppervlakte van de zuidelijke lavadelta  bedraagt 43,46 hectare en die van de noordelijke lavadelta 5,05 hectare. 
De maximale breedte tussen de buitenste lavastromen is met 50 meter toegenomen tot 3.350 meter. 
Volgens de kadastrale gegevens zijn er in totaal 1.484 gebouwen door de lava verwoest, waarvan 1.195 voor bewoning, 160 voor landbouw, 67 voor industrie, 34 voor recreatie en horeca, 13 voor openbaar gebruik en 15 voor ander gebruik. 
De oppervlakte van de getroffen teelten bedraagt 340,59 hectare of 5,08 meer dan de dag ervoor, waarvan 211,19 ha bananenplantages, 60,02 ha wijngaarden en bijna 26,4 ha avocadoplantages.
De uitstoot van zwaveldioxide in de vulkaanpluim bedroeg afgelopen woensdag tussen 1.000 en 30.000 ton per dag. 

Het onstabiele weer heeft op en rond de Canarische Eilanden voor veel neerslag gezorgd, ook op La Palma, waardoor het risico op overstromingen bovenop de vulkanische noodsituatie komt. Water en vulkaanas is geen goede combinatie omdat het gewicht daardoor aanzienlijk toeneemt. Ook waterstromen moeten vermeden worden en daarom worden er waterbouwkundige werken geëvalueerd om stromend water in hoger gelegen gebieden in te dammen of af te leiden. 

Het goede nieuws is dat de luchtkwaliteit overal verbetert en dat het zwaveldioxidepeil een neerwaartse tendens vertoont, weliswaar langzaam en met nog steeds te hoge niveaus, maar voldoende om enig optimisme te wekken.

La Palma is gisteren voor de zesde dag afgesloten geweest van luchtverbindingen. Vandaag wordt luchttransport langzaam opgestart en zal Binter het aantal frequenties verhogen van maandag tot donderdag, tot 10 vluchten per dag.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

WIJ ZIJN DE PINEUT

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TEIDE AFGESLOTEN

NIEUWE HAVEN IN FONSALÍA