donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeFotoboekenCUMBRE VIEJA - DAG 66

CUMBRE VIEJA – DAG 66

Nadat er gisteren een nieuwe aardverschuiving heeft plaatsgevonden en de lavastroom nummer zeven verder is opgerukt en gloeiende lavastromen in de oceaan stortte, heeft de overheid 3.000 inwoners uit Tazacorte, San Borondón en El Cardón, gevraagd om binnenshuis te blijven. Het bevel tot insluiting werd uitgevaardigd toen werd vastgesteld dat de nieuwe lavastroom de zee bereikte en een grote hoeveelheid waterdamp en giftige gassen deed opstijgen.

De gloeiende lavarivier die nu de laatste fajana (lava-eiland) voedt, daalt met 10 meter per seconde naar het zeeniveau. Dit is de hoogste snelheid die de lavastromen ooit haalden.

Op beelden is te zien hoe de stroom van de lava lichtjes aan de voet van die hoogte stroomt. Tien meter per seconde komt overeen met een snelheid van 36 kilometer per uur. Dit betekent dat dergelijke lavastromen de afstand tussen de vulkaankegel en de kliffen van Tazacorte (6,5 kilometer) in ongeveer tien minuten kunnen overbruggen.
De lavaopmars die eerder werd gemeten bedroeg enkele tientallen meters per uur soms minder.

De vulkanische beving gaat door op een gemiddeld laag niveau met intenser wordende impulsen. Het National Geographic Institute (IGN) heeft 98 aardbevingen waargenomen in de Cumbre Vieja gedurende het voorbij etmaal. Zes daarvan werden door de bevolking gevoeld en registreerden 4.8 op de schaal van Richter.
Van alle aardbevingen deden zich 84 voor op een diepte van ongeveer 30 kilometer, alle ander op een diepte van ongeveer 12 kilometer.

Vulkaanas en rookpluimen haalden een hoogte van 3.700 meter en waaiden oostwaarts. Vanaf morgen wordt er neerslag verwacht, daarom heeft Aemet de gele alarmcode geactiveerd.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES