woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA – DAG 63

CUMBRE VIEJA – DAG 63

De uitbarsting van de Cumbre Vieja op La Palma gaat vandaag de 63ste dag in, zonder noemenswaardige ontwikkelingen en vooral zonder grote vernielingen aan te richten. De lava blijft naar beneden glijden over over eerdere ontstane lavastromen. Het Wetenschappelijk Comité heeft de omvang van de uitbarsting van de vulkaan van La Palma opnieuw geëvalueerd en heeft de status opgewaardeerd van twee (op een totaal van acht) naar drie, zonder dat dit duidt op een grotere explosiviteit of op een variatie in het strombolische mechanisme van de vulkaanuitbarsting.

De waarde hangt hoofdzakelijk af van het volume van het uitgestoten pyroclastische materiaal. Aangezien er meer dan 10 miljoen kubieke meter pyroclastisch materiaal is uitgestoten wordt de waarde vergroot. Er is dus geen verandering is in de explosiviteit van de vulkaanuitbarsting, die dezelfde kenmerken blijft behouden als tijdens het hele proces.

De drie fronten van de lavastromen zijn nog steeds actief, hoewel het enige gebied waar de lava nieuw terrein inneemt zich bevindt tussen de lavastromen 4 en 7, en daar is de lava 130 meter verder gevloeid, waardoor vooral landbouwgronden zijn getroffen.
Gisteren schrapte Binter, tot zeker vandaag om 13.30 uur, alle vluchten van en naar La Palma wegen meteorologische omstandigheden waardoor vulkaanas werd aangevoerd.

De voorbij 24 uur heeft het National Geographic Institute 69 aardbevingen geregistreerd waarvan er vier door de bevolking zijn gevoeld. Het aantal aardbevingen is toegenomen ten opzichte van de vorige dag en de epicentra bevonden zich zowel in tussenliggende zones (10 tot 15 kilometer) als in diepe zones (30 tot 40 kilometer). De grootste aardbeving deed zich voor in de gemeente Villa de Mazo om 03.07 uur, met een kracht van 4.6 op de schaal van Richter op een diepte van 37 kilometer met een maximale intensiteit van 4.

We onthouden dat:

– de zwaarste aardbeving een intensiteit V-VI had;

– er een nieuwe wijk wordt voorgesteld met 543 te bouwen huizen (lees het artikel)

– de Cumbre Vieja is al twee maanden actief is en begon op 19 september 2021;

– er afgelopen donderdag een piek was in het aantal bevingen, met meer dan 300 geregistreerde bevingen in 24 uur;

– de zwaarste aardbeving een kracht had van 5.1 op de schaal van Richter;

– er een vrijwilliger is verongelukt in verboden zone tijdens schoonmaken van een dak;

– de oppervlakte van de lavastromen nu meer dan 1.042 hectare beslaat;

– er meer dan 2.600 gebouwen zijn beschadigd of vernietigd door de lavastromen;

– de door de lavastromen gevormde delta in Atlantische Oceaan nu groter is dan 40 hectare;

– er ongeveer 7.000 van de 85.000 inwoners van het eiland zijn geëvacueerd.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

HET VOLMAAKTE LEVEN

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

REISKORTINGEN

DRINKBAAR KRAANWATER