donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA – DAG 30

CUMBRE VIEJA – DAG 30

Maandag 18 oktober 2021.
De toestand in het westen van La Palma blijft zorgelijk. De massale uitstroom van lava houdt aan, er doen zich nog steeds explosies en aardbevingen voor en grote hoeveelheden as en gas worden uitgestoten.
De lavastroom die zich ten zuidwesten van de Montaña de La Laguna bevindt is nog 200 meter van de kust verwijderd. In het laatste rapport van het Departamento de Seguridad Nacional (DSN), dat deze ochtend om 08.00 uur werd gepubliceerd staat dat de lavastromen van de Cumbre Vieja met enorme kracht, maar met een tragere snelheid, in westelijke en noordwestelijke richting blijven oprukken.

De luchtkwaliteit gaat achteruit door de veranderende weersomstandigheden, hoewel de maximumwaarden nog niet zijn overschreden, aldus het DSN.
Gisteren hebben de luchtvaartmaatschappijen die op La Palma opereren hun activiteiten op de luchthaven geannuleerd, vanwege de aswolk. Verwacht wordt dat de wind vandaag zal draaien en dat er daardoor een gunstiger klimaat voor de gezondheid zal ontstaan.

Het Canarische Departement van Onderwijs heeft aangekondigd dat de lessen volgende week maandag zullen worden hervat in twintig scholen in de gemeenten Los Llanos de Aridane, El Paso en Tazacorte, een maatregel die van toepassing is voor 4.606 leerlingen en 583 leerkrachten.

Het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) heeft sinds vannacht dertig aardbevingen geregistreerd, waarvan de zwaarste 4.6 graden op de schaal van Richter bedroeg en zich voordeed op een diepte van 36 kilometer. Deze aardschok werd door de bevolking gevoeld. De overige aardbevingen hadden een kracht die varieerde 2.3 en 4.1. Mazo is de gemeente waar de aardbevingen met de grootste kracht sinds het begin van de uitbarsting van de vulkaan werden geregistreerd: twee met een magnitude van 4.6 en een van 4.5.

Bijna een maand na de uitbarsting van de Cumbre Vieja hebben verschillende lavastromen op verschillende locaties de kustgemeente Tazacorte bereikt. De eerste stroom, die ten zuiden van de berg Todoque loopt, deed dat veertien dagen geleden en bereikte toen het strand van Los Guirres, waardoor er schiereiland ontstond.
Nadien zijn er nog twee lavastromen ontstaan, de ene ten noorden van de berg Todoque, die de kust nog niet heeft bereikt, en de andere, die grote bezorgdheid wekt, bevindt zich tussen de bergen Todoque en La Laguna, in het noorden, en heeft reeds talrijke huizen binnen de gemeente getroffen.

In het hoger gelegen deel, in de gemeente Los Llanos de Aridane, heeft zich een aardverschuiving voorgedaan die een bedreiging vormt voor het stedelijk gebied La Laguna. Indien deze lavastroom verder naar de oceaan loopt worden La Marina en San Borondón van de kaart geveegd. 

Door de verhoogde magma-inbreng bedraagt de snelheid van de lavastroom 250 meter per uur en is er tot nog toe 789 hectare grondoppervlakte aangetast en overspoeld door vulkaanas. Er werden reeds 1.835 woningen en gebouwen en 56,4 kilometer wegen vernield.
De lavastroom is op sommige plaatsen 1.250 meter breed en bedekt een totale oppervlakte van meer dan 32 hectare.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

REISKOFFER KLAAR

LENTE OP HET EILAND

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZALIGE KERST OP TENERIFE

FEESTDAGEN 2018

BUSLIJNEN