donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA – DAG 28

CUMBRE VIEJA – DAG 28

Het gaat van kwaad naar erger. De krachtige uitbarstingen blijven voor een schrikbeeld zorgen in het westen van La Palma. De twee lavastromen die de gemeente La Laguna bedreigen, komen samen in monsterstroom en deze zal een spoor van vernieling achterlaten en naar alle verwachting naar de oceaan vloeien. Na minder dan een maand vulkaanuitbarsting ziet het er naar uit dat het hier gaat om de grootste natuurramp van de laatste eeuwen.

Gisteren was daar geen uitzondering op en om zeven uur ’s morgens werd in Mazo de tot nu toe sterkste aardbeving geregistreerd, die over het hele eiland werd gevoeld. Op slag werd het gevoel van onbehagen omgezet naar diepe ongerustheid bij de de eilandbewoners. Op het eind van de middag stonden de schijnwerpers gericht op een nieuwe uitbarstingsmond die ten zuidoosten van de hoofdkegel vormde en die volgens Pevolca, as en pyroclastisch materiaal uitstootte, maar geen lava.
Door het feit dat de noordelijke stroming traag blijft stromen en de twee andere, die La Laguna bedreigen, de neiging hebben om samen te smelten tot één superstroom en hoogst waarschijnlijk naar de oceaan gaat vloeien, voorzien de autoriteiten geen nieuwe evacuaties, wat op zich toch goed nieuws is.

De nieuwe krachtige aardbeving bedroeg 4.5 op de schaal van Richter en was meteen de zwaarste beving die gedurende de voorbije twee maanden werd opgetekend. Daarnaast werden er nog een zestigtal minder harde schokken geregistreerd. Voor specialisten is dit de aanleiding om de bevolking (opnieuw) een boodschap van kalmte te sturen.

De cijfers geven weer hoe erg de vulkaan van zich laat horen. De lava vernielde tot nog toe een oppervlakte van 732 hectare, 52 meer dan in het voorgaande etmaal. Het aantal vernielde gebouwen is ook gestegen met 269 en staat nu op 1.817. Nog 92 woningen en gebouwen staan op de rode lijst en lopen gevaar om onder de lava te verwijten of toch deels beschadigd te worden.

Ondertussen is de solidariteit hoog opgelopen. Vanaf de andere eilanden worden hulpgoederen en donaties geschonken. Ook de toeristische sector deelt de zorgen met de eilandbewoners en organiseert uitstappen naar het getroffen gebied. Niet om het ramptoerisme aan te moedigen, wel om de helft van de prijs die deelnemers betalen aan de trip naar La Palma, te schenken aan de hulporganisatie van de overheid.

De dagtrip ziet er als volgt uit. Vertrek met de ferry uit de haven van Los Cristianos om 10.00 uur. Om 12.30 uur aankomst in de haven van Santa Cruz de La Palma, waar onze bus klaarstaat om de deelnemers rechtstreeks naar het restaurant Las Piedras in de gemeente El Paso te brengen, waar een typisch menu uit La Palma wordt geserveerd. Een uur gaat de groep naar een observatiepunt waar de gloeiende vulkaan op een veilige manier kan bewonderd worden.

Na de vulkaan rijdt de bus naar het Nationaal Park van Caldera de Taburiente de Mirador de la Cumbrecita wordt bezocht, één van de meest emblematische plaatsen op La Palma. Dan gaat het naar Santa Cruz de la Palma met een laatste stop bij het uitkijkpunt van La Concepción dat zich op het hoogste gedeelte van de vulkaan La Caldereta bevindt. Om 17.00 uur vertrekt de ferry naar Los Cristianos waar hij aankomt om 19.30 uur.
Wie deze uitstap wil boeken kan dit HIER.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

PROBEER DIT EENS!

COLUMN KIM

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

WAAR EEN WIL IS

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

LORO PARQUE

TENERIFE EN DE TOEKOMST

SCHILDERIJ VOOR EEN VRIEND