donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogNieuwsCUMBRE VIEJA – DAG 25

CUMBRE VIEJA – DAG 25

VOORAFBESCHOUWING – 

De Cumbre Vieja is een actieve vulkaan op La Palma en sluit in het noorden aan bij de oudere en lagergelegen Cumbre Nueva. De laatste vulkaanuitbarsting op La Palma dateert van 1971 toen de vulkaan Teneguía actief werd. Voordien was er een grote uitbarsting in 1949 en in 1677.
De vulkaan ligt in het Parque natural de Cumbre Vieja dat 7.500 hectare groot is en ligt in het zuiden op de westelijke flank van het Canarische eiland La Palma dat samen met Tenerife, El Hierro en La Gomera behoort tot de westelijke Canarische provincie van Spanje.
Het gloeiend residu dat vanuit de magmakamer onder druk uit de vulkaanmonden wordt geperst heet magma. Van zodra het de vulkaan heeft verlaten spreken we over lava.

Dit artikel wordt elke dag geüpdatet, onderaan deze pagina.


Er werden, voorafgaand aan het actief worden van de vulkaan op zondag 19 september 2021, ruim 20.000 trillingen waargenomen. De trillingen werden eerst waargenomen op 20 tot 30 kilometer diep, maar naarmate de vulkanische activiteit verergerde, verminderde ook de diepte.

Eens de druk voldoende was, schoot de vulkaan as, vuur en lava de lucht in. Het grondoppervlak werd door de vulkanische activiteit tot 28 centimeter omhooggeduwd, waarvan 24 cm in zes dagen.

De lavastroom haalt een snelheid van vier meter per uur en baant zich een weg naar de oceaan via diverse paden. De intensiteit van de uitbarsting blijkt te stabiliseren, alhoewel er zich nieuwe explosies blijven voordoen.

Dagelijks komt er tot tussen 8.000 en meer dan 10.000 ton SO₂ (zwaveldioxide) uit de vulkaan. De windsnelheid op 3.000 meter hoogte bedraagt 4,2 à 5,5 kilometer per uur.
Er zijn twee hoofdstromen ontstaan. De meest noordelijke is bijna tot stilstand gekomen en heeft een maximumhoogte van 12 meter, terwijl de zuidelijke stroom blijft oprukken en een hoogte heeft van 10 meter.

De uitbarsting geeft geen invloed op de instabiliteit van het eiland. Er zullen dan ook geen grondverschuivingen plaatvinden en zodoende ook geen tsunami.

Er zijn verschillende lavastromen, tot wel twaalf meter dik. De temperatuur van het gloeiende goedje bedraagt 1.075 graden Celsius.

Het is niet geweten hoelang de erupties zullen aanhouden, ook wetenschappelijk kan daar geen voorspelling worden over gedaan. De vorige uitbarsting in 1971 duurde 23 dagen.

De hoofdkrater van de Cumbre Vieja is dicht en twaalf secundaire kratermonden, ook overdrukventielen van de hoofdkrater genoemd, zorgen voor de massale uitstroom van het magma.

De lavastromen hebben Todoque, een gehucht van de gemeente Los Llanos de Aridane, volledig verwoest. Op sociale media gaan de beelden van het instortende kerkje viraal.

In de rode zone, de plaatsen die door de lavastromen kunnen worden bereikt, wonen er ongeveer 35.000 mensen.

Onder de 6.000 geëvacueerde personen uit de gemeenten El Paso, Llanos de Aridane en Tazacorte, bevinden er zich een vijfhonderdtal toeristen.

Een dispositief van 743 hulpverleners is in de weer om te zorgen voor de evacuatie, de zorgverlening, de opvang en de dringende hulpverlening.

De luchthaven van La Palma is gesloten geweest voor reguliere lijn- en chartervluchten van 24 tot 30 september. Andere luchtverbindingen vanaf andere eilanden van en naar La Gomero en El Hierro ondervinden geen hinder van de aswolk die in zuidwestelijke richting waait.

Op Tenerife ontstaat er een spontane hulp- en inzamelacties om de eerste leed van getroffenen op La Palma te lenigen. Heeft u een bijzondere bijdrage of wil u de handen uit de mouwen steken, contacteer dan Pat Roose. Momenteel is er behoefte aan transportmiddelen om de goederen te kunnen verschepen. Hulp kan HIER worden geboden.


Woensdagavond 22 september 2021 – dag 5

Dinsdagavond bereikte de energie van de vulkaan een hoogtepunt, wat volgens getuigen merkbaar was in seismische signalen, maar ook met het blote oog. De vulkaan spuwde lava uit tot 400 meter hoog. In de laatste uren van dinsdag is het signaal van de beving, de tellurische trillingen die wijzen op het vrijkomen van energie, aanzienlijk versterkt. Op dat moment ging de mond van de hoofdkegel van de uitbarsting open en stortte gedeeltelijk in. Dit alles komt overeen met het strombolische en energetische karakter van deze uitbarsting.


Vrijdag 24 september 2021 – dag 6

Er is een hevige reactie ontstaan bij de vulkaan Cabeza de Vaca (El Paso) en er zijn twee nieuwe openingen bijgekomen. Op zaterdag (25/09) is er meer westwaarts een twaalfde opening ontstaan waardoor magma omhoog wordt gestuwd. Doordat er een bijkomende gevaarlijke situatie is ontstaan hebben de autoriteiten bevel tot evacuatie gegeven voor de inwoners van de gehuchten Tajuya, Tacande de Abajo en Tacande de Arriba in de gemeente El Paso. Het is niet geweten hoeveel mensen er werden geëvacueerd.

Directeur van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) op de Canarische Eilanden, María José Blanco, houdt een totale of gedeeltelijke instorting van de vulkaankegel niet voor onmogelijk. Als dat gebeurt zullen er meer lavastromen, grotere pyroclasten en zware asregen vrijkomen.


Zaterdag 25 september 2021 – dag 7

De Canarische overheid helpt een honderdtal gezinnen aan een nieuwe woning. Het gaat om 44 huizen in Tazacorte, 23 in El Paso en 28 in Montaña Tenisca (Los Llanos). Het voorbije etmaal werden er 16 inwoners geëvacueerd in de gehuchten Tacande de Arriba, Tacande de Abajo en Tajuya.

Het schip Ramón Margalef en leden van het Instituto Español Oceanográfico worden ingezet om de geoformologische effecten op het mariene ecosysteem te bestuderen en om te kijken of er zich emissiebronnen hebben gevormd in de oceaan.

De lava die door de Cumbre Vieja wordt uitgestoten is de laatste uren langzamer gaan stromen nadat eerder de instorting van het bovenste gedeelte van de vulkaankegel gisteren een toename van de snelheid had veroorzaakt, waarbij snelheden van 250 tot 300 meter per uur werden bereikt.


Zondag 26 september 2021 – dag 8

De stuurgroep van Pevolca heeft zondag na 23.00 uur bevolen de dorpen San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, die tot Tazacorte behoren, af te sluiten. De lavastromen bereiken binnen een afzienbare tijd de zee. De inwoners dienen in hun huizen te blijven, met gesloten deuren en ramen, totdat de situatie opnieuw wordt beoordeeld, een actie die maandag zal worden uitgevoerd.

De lavastroom bedolf vanmiddag over Todoque en is nog 1.600 meter van de oceaan verwijderd. De snelheid van de lava bedraagt nu 100 meter per uur.

Luchtvaartmaatschappij Binter heeft laten weten dat de situatie van de aswolk haar ertoe heeft gedwongen de vluchten naar La Palma tijdelijk te schorsen tot minstens maandag om 13.00 uur wegens overmacht.


Maandag 27 september 2021 (09.46 uur) – dag 9

In de gemeente Fuencaliente hebben zich vandaag, in de voege ochtend, in totaal 16 aardbevingen voorgedaan, volgens het Instituto Geográfico Nacional. De zwaarste aardbeving deed zich voor omstreeks 06.05 uur (CAN) op een diepte van 10 kilometer en had een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. De overige aardbevingen varieerden tussen 2.1 en 3.2 op ongeveer dezelfde diepte.
Volgens de deskundigen zou deze seismische zwerm rechtstreeks verband kunnen houden met het stilvallen van de Cumbre Vieja, aangezien deze in de vroege ochtenduren is opgehouden met het uitstoten van lava en as.4

Rond 08.00 uur is er een significante afname van uitgespuwd residu uit de vulkaan.
Wat er gebeurt kun je HIER lezen.


Dinsdag 28 september 2021 (08.45 uur) – dag 10

De lavastroom bevindt zich in vogelvlucht op minder dan een kilometer van de oceaan en is sterk vertraagd. Toch worden er 300 bewoners uit de kustgebieden geëvacueerd: met name de inwoners uit San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, gehuchten in de gemeente Tazacorte.

In de loop van het afgelopen etmaal is er een sterke daling waargenomen van de seismische activiteit. In de voormiddag werd nog een cluster aardbevingetjes geregistreerd op een diepte gelijk aan deze van aan het begin van deze woelige vulkaanperiode, op 11 september.

Ruim 200 personen, die eerder geëvacueerd waren uit Tajuya, Tacande de Arriba en Tacande de Abajo mochten naar huis terugkeren.

Vliegmaatschappij Binter heeft, in tegenstelling van een eerdere verklaring, de vluchten naar La Palma niet hervat omdat de omstandigheden niet zijn verbeterd en de vluchten nog niet op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd.


Woensdag 29 september 2021 (09.21 uur) – dag 11

De voortschrijdende lava bereikte de oceaan op de vooravond San Miguel Arcángel, patroonheilige van La Palma.
Ten noorden van Fuencaliente deed zich opnieuw een reeks aardbevingetjes voor op een diepte van 10 kilometer. Het ontstaan van meer vulkaanmonden wordt niet uitgesloten.

De grootste lavastroom, die aan het einde van de middag de weg naar La Costa kruiste, waardoor de toegang tot Puerto Naos, El Remo en La Bombilla werd bemoeilijkt, bereikte de oceaan.

Dit veroorzaakt schadelijke gassen en dampen die door de militaire noodeenheid (UME) wordt gecontroleerd. Tot nog toe is er voor de bewoners van San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, de vier wijken van Tazacorte die uit voorzorg waren afgesloten – geen gevaar. Ze moeten echter waakzaam blijven vanwege de chemische reactie wanneer gloeiende lava met meer dan 1000 °C in contact komt met het oceaanwater van 23 °C.

De vulkaan, die zich tot nu toe had gemanifesteerd als een strikt Stromboliaans, manifesteert zich nu ook met periodes die gedefinieerd gaan als Hawaïaans gedrag. De mogelijkheid van hevige uitbarsting is nog steeds mogelijk.

Afbeelding
Photo: Ramon Margalef – Bron: Vulcana IEO

Donderdag 30 september 2021 (10.35 uur) – dag 12

Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) heeft gisteren om 10.13 uur een aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter gelokaliseerd in de gemeente Fuencaliente op een diepte van 11 kilometer. Dit is tot nog toe de zwaarste aardbeving sinds de clusterbevingen in week 36/2021.

Vanaf het moment dat de lava in zee stroomde is heeft er zich op een lavadelta gevormd die alsmaar groter wordt. De lava in de oceaan wordt sneller afgekoeld dan op het land en daardoor wordt La Palma wat groter qua landoppervlakte.

Luchtvaartmaatschappij Binter heeft woensdag beperkte activiteiten op La Palma heropgestart, na de vliegstop die op 24 september werd aangekondigd.


Vrijdag 1 oktober 2021 (07.32 uur) – dag 13

De uitbarstingen worden stabieler maar luchtkwaliteit is een zorg. Waardemetingen van de vulkaandampen zijn hoog, maar vooralsnog niet gevaarlijk. Oplettendheid is geboden, vooral als de wind kiest om van richting te veranderen.

De Canarische stuurgroep van het noodplan voor vulkaanuitbarstingen (Pevolca) heeft gisteren de bevolking die zich het dichtst bij de vulkaan van La Palma bevindt, verzocht om voorzorgsmaatregelen te nemen als de wind van richting verandert.
In de gemeente Tazacorte, waar de lavastroom in zee terechtkomt zijn waarden van zwaveldioxide gemeten die hoger zijn 500 microgram per kubieke meter. De zone kan zich verder uitbreiden tot Los Llanos de Aridane en El Paso.

Hoewel de metingen vooralsnog geen gevaar voor de gezondheid opleveren, bevelen de autoriteiten speciale voorzorgsmaatregelen aan, zoals binnenblijven, het gebruik van FFP2-maskers, vooral voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, bejaarden, kinderen en zwangere vrouwen.


Zaterdag 2 oktober 2021 (09.18 uur) – dag 14

Op de Cumbre Vieja zijn twee nieuwe openingen ontstaan, op amper 15 meter van elkaar, wat het totaal aan lavaspuwende monden op vier brengt. Daarmee worden er nog eens 3.500 mensen bedreigd door de lavastromen, bovenop de 5.800 personen die reeds werden geëvacueerd. De oppervlakte die door de vulkaan wordt beheerst bedraagt momenteel 8 tot 10 procent van het eiland.

Als reactie op de metingen van de luchtkwaliteit heeft de regering van de Canarische Eilanden gisteravond de beperking, die al van kracht was in de steden San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, verlengd.

Pevolca constateert dat de twee nieuwe lavastromen slechts 450 meter uit elkaar lopen en dat de stroming aansluiting zoekt bij de hoofdstromen.
In de vroege ochtenduren stak de vloeiende massa de LP-212 weg over en zette koers naar lagergelegen locaties.

Op 1 oktober om 14.13 uur werd opnieuw een aardschok geregistreerd van 3.6 op de schaal van Richter op 15 km ten zuiden van Los Llanos de Aridane op een diepte van 10 kilometer. 

GETROFFEN GEBIED
Geëvacueerde personen: 5.800
Lavagebied: > 246 hectare
Getroffen gebied: 880 hectare.
Omtrek: 26,2 km.
Maximale breedte: 900 meter.
Lengte: +/- 6 kilometer
Beschadigde oppervlakte: 8 à 10% van La Palma.
Beschadigde gebouwen: 1.005 gebouwen.
Verwoeste gebouwen: 870.
Verwoeste wegen: 27,7 kilometer.
Uitgestoten massa: 46,7 miljoen m³ (dit is meer de Teneguía-vulkaan in 1971).
Nieuw schiereiland: meer dan 500 meter breed en +/- 500 meter in zee.

De lava die is vrijgekomen bij de uitbarsting vernietigde 1.648 kadastrale eigendommen ter waarde van 178,4 miljoen euro. Op het platteland gaat het om 1.179 percelen met een geschatte waarde van 48,4 miljoen euro.


Zondag 3 oktober 2021 (08.45 uur) – dag 15

Tot overmaat van ramp werd de enige irrigatiebron voor de bananenplantages in het getroffen gebied overspoeld met lava en is onherstelbaar verwoest.
De enige waterbevoorrading die de irrigatie van de 600 hectare bananenplantages aan de kustlijn van Los Llanos de Aridane mogelijk maakte, is niet meer.
Landbouwbedrijven hebben het water nodig om de productie op peil te houden. Zonder water zijn de landbouwbedrijven gedoemd om failliet te gaan als er geen oplossing gevonden wordt voor het irrigatieprobleem.
Om dat op te lossen worden er maandag (4 oktober) vanuit Tenerife twee ontziltingsinstallaties ingescheept die dinsdagavond in de haven van La Palma zullen aankomen en woensdag veilig kunnen worden verplaatst.
De overheid heeft bevestigd dat er vanaf het Spaanse vasteland een ontziltingsschip naar La Palma wordt gestuurd, waardoor het volume voor irrigatie aanzienlijk zal toenemen.

De aardtrillingen en dito bevingen gaan steeds door. Het netwerk voor seismologie heeft de afgelopen 24 uur opnieuw een 20-tal aardbevingen geregistreerd in het gebied rond Fuencaliente. De meest intense vond deze zaterdag om 12.45 uur plaats in Fuencaliente op een diepte van 11 kilometer. De intensiteit van de bevingen varieert tussen 2,1 en 3,6 magnitudes op een diepte die varieert van één tot 15 kilometer.

Er zijn vijf vulkaanmonden actief. Vrijdag kwamen er twee bij op ongeveer 450 meter van elkaar en op zaterdagvoormiddag rond 10.30 uur kwam er nog een vuurspuwende opening bij. Het getroffen gebied is ruim 246 hectare groot, met een omtrek van 26,2 km en een maximale breedte van 900 meter.


Maandag 4 oktober 2021 (08.45 uur) – dag 16

De vulkaanactiviteit op La Palma blijft intens. Gisteren brak een deel van de vulkaankegel af waarna de uitbarstingen in alle hevigheid toenamen. Deze instorting heeft geleid tot een toename van de uitvloeiingsactiviteit. Daarom wordt het toezicht op de lavastroom verscherpt op vernielingen en op eventuele nieuwe evacuaties.
De uitbarsting treft meer dan duizend gebouwen en heeft de irrigatieverbinding in El Remo vernield. Dat kun je HIER lezen.

De lavadelta beslaat bijna 28 hectare. Volgens de laatste gegevens van het Copernicus-systeem bedraagt de door lava bedekte oppervlakte 397,5 hectare, de as- en stofbedekking beslaat 4.819 hectare. Het aantal kilometers getroffen wegen bedraagt 33,2 kilometer, waarvan 30,7 kilometer onherstelbaar is verwoest.
De lavastroom is op bepaalde plaatsen bijna een kilometer breed.
De nieuwe kloof die aan de kust van Tazacorte is ontstaan heeft een oppervlakte van 29,7 hectare en is 35 meter diep.
Het aantal verwoeste woningen en gebouwen bedraagt 870. Daarenboven zijn er een honderdtal flink beschadigd.

Het Europees ruimteagentschap (ESA) heeft zwaveldioxide boven Puerto Rico en het Caribisch gebied waargenomen die afkomstig is van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma.


Dinsdag 5 oktober 2021 (08.45 uur) – dag 17

Er werden het voorbije etmaal 115 bewegingen geregistreerd, waarvan er zes gevoeld werden door de bevolking. Vrees voor een nieuwe uitbarsting is er niet omdat de patronen anders zijn dan deze van 14 dagen geleden. De directeur van het Nationaal Geografisch Instituut op de Canarische Eilanden, María José Blanco, verklaarde dat de explosies volgens de IVE-schaal (Vulkanische Explosie Index) een waarde hebben van 2, met een maximum van 8. Hierbij wordt rekening gehouden met het volume van de as en de pyroclasten, de hoogte van de eruptieve wolk of de injectie in de troposfeer, naast vele andere parameters.

De uitbarsting die op 19 september is begonnen beantwoordt aan de patronen van een Strombolische uitbarsting, en daarom kan er niet bepaald worden hoelang de uitbarsting zal duren. Mogelijks nog enkele maanden.

Door het afbreken van de noordelijke vulkaankegel trad de vulkaan in een explosieve fase waarbij overvloedig veel lava vrijkwam die hetzelfde tracé volgde. De lavamassa was meer vloeibaar en stroomde sneller naar beneden.
De oppervlakte van de uitgestroomde lava bedraagt 413,38 hectare of 14,2 hectare meer dan gisteren. De omtrek van het getroffen gebied bedraagt 36,3 kilometer, is op sommige plaatsen 1.250 meter breed (300 meter breder dan zondag), terwijl het nieuwe schiereilandje (isla baja) nu een oppervlakte van 32,7 hectare beslaat.

De wind staat gunstig zodat de as- en zwaveldioxidewolk geen invloed heeft op onder meer de werking van de luchthaven.

Intussen proberen de autoriteiten de schade te herstellen van het irrigatienetwerk in het gebied dat wordt beschouwd als een van de rijkste van het eiland voor zijn bananenplantages, namelijk de Aridane-vallei, die bestaat uit La Bombilla, Puerto Naos, El Remo, Charco Verde en Las Hoyas.


Woensdag 6 oktober 2021 – dag 18

Gisteren werden op La Palma 98 aardbevingen geregistreerd met een kracht van meer dan 2 op de schaal van Richter. Dit is het hoogste aantal bevingen sinds 14 september, toen waren er 150 aardbevingen. Daarbij werden bij twee schokken een maximale intensiteit bereikt in de epicentrale zone; een om 14.30 uur (UTC) en een om 18.58 uur (UTC). Ondanks de lavastromen en de uitbarsting stuurt de technisch directeur van Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, een boodschap de wereld in waarin La Palma een veilig eiland noemt.
Ondertussen is reeds 420 hectare grondoppervlakte verwoest door de lavastromen.

De nationale Spaanse regering in Madrid keurt financiële steun voor La Palma goed ten bedrage van 214 miljoen euro. Dat bedrag komt bovenop de 10,5 miljoen, die eerder reeds werd gedoneerd om de eerste hulp te lenigen.

Wil je de bevolking helpen, volg dan de officiële kanalen. Alle gegevens staan in het filmpje van RTVC. 


Donderdag 7 oktober 2021 – dag 19

De luchthaven van La Palma lijdt opnieuw onder de gevolgen van de vulkaan door de minder goede meteorologische omstandigheden. De inversielaag zakt van 1.200 naar 900 meter veroorzaakt een toename van de stabiliteit op lagere niveaus van de atmosfeer en er staat een zeebries aan de westkust. Dit zijn ongunstige omstandigheden vanuit het oogpunt van de luchtkwaliteit.

Gisteren was de asregen bijzonder hevig in El Paso en Los Llanos de Aridane en de weersvoorspellingen hebben Binter en CanaryFly ertoe gebracht al de geplande vluchten op de luchthaven van La Palma op te schorten.
Op grotere hoogte – tussen 1.500 en 5.000 meter – krimpt de wind naar het zuidzuidwesten en daarom zullen de uitgestoten gassen die as- en zwaveldioxide bevatten, in een noordoostelijke richting brandpunt afdrijven. 

De uitstoot van zwaveldioxide (SO₂) bereikte afgelopen dinsdag een waarde van 5.849 ton per dag, maar deze waarde is niet correct omdat de vulkaanpluim niet volledig kan worden omzeild. Op 3 oktober werd er een uitstoot gemeten van 1.650 ton koolstofdioxide (CO2). Er werden twee nieuwe meetstations geplaatst in Los Llanos en El Paso. Er wordt hard gewerkt aan het verkrijgen van meer informatie over de luchtkwaliteit, zoals metalen PM10-deeltjes in de lucht.

Tot nog toe zijn er 600 woningen en gebouwen verwoest door de lavastroom. 
In de omgeving van de Cumbre Vieja zijn er deze nacht 16 aardbevingen geregistreerd, waarvan vijf met een kracht van meer dan 3.0 op de schaal van Richter. In totaal werden er meer dan vijftig aardbevingen gelokaliseerd, de zwaarste met 3.7 op de schaal van Richter, die overal in het zuiden van La Palma werd gevoeld.

Momenteel is er één enkele lavastroom die naar zee vloeit. Het bestaan van een lavatunnel die een rechtstreekse verbinding tussen het emitterende centrum en de zee mogelijk maakt, maakt de kans op verbreding van de lavastroom kleiner.

Volgens de laatste metingen bedraagt de getroffen oppervlakte 421,93 hectare, de omtrek 35,92 kilometer met een maximale breedte 1.250 meter. De lavadelta is nu bijna 38 hectare groot. Land- en tuinbouwbedrijven zijn voor 93,4 hectare getroffen, hoofdzakelijk bananenbomen (35,6 ha), wijnranken (32,9 ha) en avocadobomen (6,7 ha).


Vrijdag 8 oktober 2021 – dag 20

De nieuwe lavastroom, die zich woensdagmiddag uit de hoofdstroom van de vulkaan Cumbre Vieja heeft losgemaakt heeft geleid tot de evacuatie van de wetenschappelijke teams en het veiligheids- en hulpverleningspersoneel die in de buurt van de kust van Tazacorte aan het werk waren. Als gevolg van de route is er schade aan bananenplantages, waterreservoirs en enkele gebouwen, die echter nog in categorieën moeten worden ingedeeld.

Als er echter één factor is die het dagelijks leven van de bewoners van La Palma verstoort, dan zijn het wel aardbevingen. Het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) heeft gisteren om 12.17 uur een beving geregistreerd met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter ten zuidwesten van Villa de Mazo
Rond 18.00 uur meldt INVOLCAN dat de activiteit van Cumbre Vieja de laatste uren explosiever is geworden. Anderzijds is erop gewezen dat de uitstoot van zwaveldioxide geen tekenen geven van een naderende einde. Berekeningen wijzen op een uitstoot van 13.100 ton per dag, welke ook problemen heeft veroorzaakt voor de werking van de luchthaven van La Palma en voor de luchtkwaliteit, die voortdurend wordt gecontroleerd om te bestuderen welke maatregelen op een gegeven moment moeten worden genomen.
Daarom werd besloten om de luchthaven te sluiten.

Op dit filmpje is de nieuwe lavastroom goed te zien. Deze baant zich een weg door de plantages en zal hoogstwaarschijnlijk ook de oceaan bereiken. 
https://www.facebook.com/watch/?v=290818379530416


Zaterdag 9 oktober 2021 – dag 21

De Sentinel-satelliet van het Copernicus-programma van de Europese Unie heeft 40,6 hectare land geïdentificeerd dat door dit natuurverschijnsel is getroffen, waardoor het totaal op 471,8 hectare komt. Daarbij zijn er 59,39 hectare bananenplantages, 33,43 ha wijngaarden en ha 7,36 avocadobomen. Er zijn in totaal 726 kadastrale eigendommen vernietigd en 26,47 kilometer wegen onbruikbaar gemaakt.

AEr werden in de vroege uren op vrijdag hoge pieken zwaveldioxide gemeten in de gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane.
Er werden acht nieuwe HOPU Smart Spot-stations geïnstalleerd, naast de zes bestaande de luchtkwaliteit op het eiland moeten meten. Deze werden geplaatst in de bibliotheek van Tijarafe, Dos Pinos, Puerto de Tazacorte, Parque de los Álamos, El Charco en op de stranden van de gemeenten Puntallana en Villa de Mazo.

De seismische bewegingen tussen Fuencaliente en Mazo zijn opgelopen tot ongeveer 200 in 48 uur, waarvan er zo’n 56 werden gevoeld door de inwoners. Elke magmatische intrusie zal waarschijnlijk aardbevingen veroorzaken, tenzij deze in de diepte afnemen – wat op een mogelijke uittocht naar buiten wijst – is er geen reden om van nieuwe emissiecentra buiten de spleet te spreken. De enige reden waarom deze bevingen plaatsvinden, is dat de vulkaan hier wordt gevoed.


Zondag 10 oktober 2021 – dag 22

De noordelijke flank van de vulkaan Cumbre Vieja is ingestort. De vulkaankegel die afbrak heeft een nieuwe lavastroom in gang gezet, waarbij opnieuw woningen en gebouwen zijn verwoest.
Er zijn nu drie stromen, de noordwestelijke die in de vertraagd verder schrijdt naar Calle Paraiso in El Paso. Een tweede lavastroom onmiddellijk ten zuiden ervan, die ook aan intensiteit heeft ingeboet en een derde die aan de hoofdstroom kleeft en die het meest verontrustend is omdat een lagergelegen landdeel eerst wordt opgevuld – vermoedelijke duur 24 tot 36 uur – vooraleer over te stomen.

Het National Geographic Institute (IGN) blijft het gebied monitoren. De seismische zwerm blijft actief in het gebied tussen de gemeenten Mazo en Fuencaliente, met een gemiddelde diepte van ongeveer 11 tot 15. De zwaarste schok deed zich voor op 35 kilometer diepte met een kracht van 4.3 op de schaal van Richter.

GETROFFEN GEBIED
Geëvacueerde personen: +/- 6.000
Getroffen gebied: 497 hectare.
Lavastroom: 32 hectare – Maximale breedte: 1.250 meter – Lengte: +/- 6 kilometer.
Aangetaste oppervlakte: 5.576 hectare.
Beschadigde gebouwen: 1.281 gebouwen.
Verwoeste gebouwen: 1.186.
Verwoeste wegen: 38,3 kilometer – Deels beschadigd: 3,1 km.

Hoe de lavastroom oprukt kun je hier bekijken.


Maandag 11 oktober 2021 – dag 23

Het gebied dat gisteren door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja is getroffen, beslaat 525,77 hectare grond, dat is 33,02 hectare meer dan de dag ervoor. De superieure vulkaanactiviteit en de toename van vloeibaar magma is onder meer te wijten aan de instorting van de noordflank van de hoofdkegel in het weekeinde. Daardoor werden de bestaande lavastromen opnieuw werden geactiveerd en is er een van de lavastromen in het industriegebied van Los Llanos de Aridane – de Callejón de La Gata – binnen gevloeid en heeft een aantal bedrijven van de kaart heeft geveegd.

De luchtkwaliteit blijft ondanks alles van redelijk goede kwaliteit. De vastgestelde zwaveldioxidegehaltes werden gisteren niet zijn overschreden. De Cumbre Vieja stootte niettemin al 1.958 ton kooldioxide en 4.522 ton zwaveldioxide uit, waarden die volgens experten vooralsnog geen reden tot bezorgdheid geven.

De lavadelta die het schiereiland heeft gevormd toen de hete rotsen in contact kwamen met het water, is inmiddels 34 hectare groot. Volgens het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan) is er al 39,6 miljoen kubieke meter lava uit de vulkaan gevloeid, terwijl berekeningen die met behulp van een satellietprogramma zijn gemaakt op ongeveer 60 kubieke meter duiden. Een moeilijke berekening volgens vulkanologen.

De weerberichten geven aan dat de wind vandaag geleidelijk zal krimpen en uit een westelijke hoek zal waaien, wat op problemen zou kunnen wijzen voor het luchtverkeer op La Palma en Tenerife.

Ondertussen blijven de aardbevingen verdergaan tussen Fuencaliente en Mazo op middelgrote dieptes. Men vermoedt dat het magma zich niet massaal naar buiten toe verplaatst. Wetenschappers weten nu vooraf te bepalen wanneer een uitbarsting nakende is en op deze manier kan er snel geëvacueerd worden, indien nodig.


Dinsdag 12 oktober 2021 – dag 24 (Spaanse nationale feestdag)

De vulkaan Cumbre Vieja is op dit moment even lang in werking als de vulkaan Teneguía die tussen 26 oktober en 18 november 1971 een levenslijn optekende van 24 dagen. Dit zonder tekenen van uitputting te vertonen, integendeel, de laatste dagen is de uitstoot van zwaveldioxide toegenomen en zijn en lavastromen groter en vloeibaarder geworden.

Bij de vulkaan blijft de uitstoot van zwaveldioxide-emissie hoog met 7.652 ton per dag, de diffuse emissie van kooldioxide bedraagt 1.884 ton per dag. De seismische activiteit is toegenomen, de zwaarste aardbeving had een kracht van 4,3 op de schaal van Richter en werd geregistreerd op37 kilometer diepte.
Vulkaanas en -gas bereiken een hoogte van 4.000 meter en dreigen neer te dwarrelen over het oosten van La Palma en het noorden van Tenerife.
De lavadelta (fajana) blijft zich uitbreiden. De oppervlakte werd gecorrigeerd tot 34 hectare, in plaats van de eerder aangekondigde 40 ha.

De autoriteiten hebben een quarantaine bevolen voor bijna 3.000 mensen die dicht bij het industrieterrein Callejón de la Gata, in Los Llanos de Aridane wonen. Daar staat een cementfabriek in brand door contact met de lavastroom en is de gasuitstoot enorm groot.
Een gebied van 591 hectare is reeds verwoest, de maximale breedte van de lavastroom bedraagt 1.520 meter.

Het seismisch netwerk van de Canarische Eilanden heeft sinds 10 september op het eiland La Palma bijna 35.000 aardbevingen gedetecteerd, waarvan er 2.984 zijn gelokaliseerd, meldt Involcan.


Woensdag 13 oktober 2021 – dag 25

De lavastromen uit de Cumbre Vieja hebben tot nu toe een oppervlakte van 656 hectare getroffen en daardoor werden er al 1.458 gebouwen verwoest. De ontwikkeling van de uitgevloeide lava is duidelijk te zien op de kaart van Copernicus, het programma dat de vulkaanuitbarsting op de voet volgt.

Nadat er gisteren 3.000 personen in quarantaine moesten omwille van de botsing van gloeiende lava met een cementfabriek in het industrieterrein Callejón de la Gata in Los Llanos, werden gisteren 800personen geëvacueerd uit het gebied. De lavastroom breidt zich nu ook verder uit naar het noordwesten.

De voorbije nacht werden er een twintigtal aardbevingen geregistreerd. Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) noteerde als zwaarste, de beving op 37 kilometer diepte met 3.9 op de schaal van Richter. De aardschok werd gevoeld op het ganse eiland.

Door het contact van de gloeiende massa in een veel koudere bovenlucht ontstaat er een spanningsverschil dat vergelijkbaar als bij de ontwikkeling van een hevig onweer. Alleen zijn de waterdeeltjes vervangen door asdeeltjes. Wat dan wel mooie plaatjes oplevert.

Afbeelding

De uitbarsting is live te volgen via Twitter en op You Tube.

Dit artikel wordt aangepast telkens er zich nieuwe situaties voordoen, als de cijferaantallen veranderen en als er meer gegevens worden bekendgemaakt.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ ZIJN DE PINEUT

HET VOLMAAKTE LEVEN

NEP OF NAMAAK

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE IN DE TOEKOMST

ILLUSTERE BEZOEKERS

OPLOSSING IN ZICHT