donderdag, december 9, 2021
spot_img
HomeBlogWeetjesCUMBRE VIEJA - DAG 12

CUMBRE VIEJA – DAG 12

Bron: rtv.es

De Cumbre Vieja is een actieve vulkaan op La Palma en sluit in het noorden aan bij de oudere en lagergelegen Cumbre Nueva.

De laatste vulkaanuitbarsting op La Palma dateert van 1971 toen de vulkaan Teneguía actief werd. Voordien was er een grote uitbarsting in 1949 en in 1677.

De vulkaan ligt in het Parque natural de Cumbre Vieja dat 7.500 hectare groot is.

De vulkaan Cumbre Vieja ligt in het zuiden op de westelijke flank van het Canarische eiland La Palma en hoort samen met Tenerife, El Hierro en La Gomera tot de westelijke Canarische provincie van Spanje.

Er werden, voorafgaan aan het actief worden van de vulkaan op zondag 19 september 2021, ruim 20.000 trillingen waargenomen. De trillingen werden eerst waargenomen op 20 tot 30 kilometer diep, maar naarmate de vulkanische activiteit verergerde, verminderde ook de diepte.

Het grondoppervlak werd door de vulkanische activiteit tot 28 centimeter omhooggeduwd, waarvan 24 cm in de laatste zes dagen.

Het gloeiend residu dat vanuit de magmakamer onder druk uit de vulkaanmonden wordt geperst heet magma. Van zodra het de vulkaan heeft verlaten spreken we over lava.

De lavastroom haalt een snelheid van vier meter per uur en baant zich een weg naar de oceaan via diverse paden. De intensiteit van de uitbarsting blijkt te stabiliseren, alhoewel er zich nieuwe explosies blijven voordoen.

Op dit moment zijn er 6.000 inwoner uit hun woningen geëvacueerd. De lavastromen vernietigden al 656 huizen en gebouwen en meer dan twintig kilometer wegen. Ruim 237,5 hectare aan natuurgebied is verwoest, nog eens 1.507 hectare lig onder een dikke laag vulkaanas. De lavastroom baan zich een weg via twee stromen, naar de oceaan.

De lava die is vrijgekomen bij de uitbarsting vernietigt 1.648 kadastrale eigendommen ter waarde van 178,4 miljoen euro. Op het platteland gaat het om 1.179 percelen met een geschatte waarde van 48,4 miljoen euro.

Dagelijks komt er tot tussen 8.000 en meer dan 10.000 ton SO2 (zwaveldioxide) uit de vulkaan. De windsnelheid op 3.000 meter hoogte bedraagt 4,2 à 5,5 kilometer per uur.
Er zijn twee hoofdstromen ontstaan. De meest noordelijke is bijna tot stilstand gekomen en heeft een maximumhoogte van 12 meter, terwijl de zuidelijke stroom blijft oprukken met en heeft een hoogte van 10 meter. De lavastroom is 4.900 meter lang en minder dan 1 kilometer van de kust verwijderd.

De uitbarsting geeft geen invloed op de instabiliteit van het eiland. Er zullen dan ook geen grondverschuivingen plaatvinden en zodoende ook geen tsunami.

Er zijn verschillende lavastromen, tot wel twaalf meter dik. De temperatuur van het gloeiende goedje bedraagt 1.075 graden Celsius.

Het is niet geweten hoelang de erupties zullen aanhouden, ook wetenschappelijk kan daar geen voorspelling worden over gedaan. De vorige uitbarsting in 1971 duurde 23 dagen.

De hoofdkrater van de Cumbre Vieja is dicht en twaalf secundaire kratermonden, ook overdrukventielen van de hoofdkrater genoemd, zorgen voor de massale uitstroom van het magma.

De lavastromen hebben Todoque, een gehucht van de gemeente Los Llanos de Aridane, volledig verwoest. Op sociale media gaan de beelden van het instortende kerkje viraal.

In de rode zone, de plaatsen die door de lavastromen kunnen worden bereikt, wonen er ongeveer 35.000 mensen.

Onder de 6.000 geëvacueerde personen uit de gemeenten El Paso, Llanos de Aridane en Tazacorte, bevinden er zich een vijfhonderdtal toeristen.

Een dispositief van 743 hulpverleners is in de weer om te zorgen voor de evacuatie, de zorgverlening, de opvang en de dringende hulpverlening.

De luchthaven van La Palma is gesloten geweest voor reguliere lijn- en chartervluchten van 24 tot 30 september. Andere luchtverbindingen vanaf andere eilanden van en naar La Gomero en El Hierro ondervinden geen hinder van de aswolk die in zuidwestelijke richtingwaait.

Op Tenerife ontstaat er een spontane hulp- en inzamelacties om de eerste leed van getroffenen op La Palma te lenigen. Heeft u een bijzondere bijdrage of wil u de handen uit de mouwen steken, contacteer dan Pat Roose. Momenteel is er behoefte aan transportmiddelen om de goederen te kunnen verschepen. Hulp kan HIER worden geboden.


Op dinsdagavond 21 september bereikte de energie van de vulkaan een hoogtepunt, wat volgens getuigen merkbaar was in seismische signalen, maar ook met het blote oog. De vulkaan spuwde lava uit tot 400 meter hoog. In de laatste uren van dinsdag is het signaal van de beving, de tellurische trillingen die wijzen op het vrijkomen van energie, aanzienlijk versterkt. Op dat moment ging de mond van de hoofdkegel van de uitbarsting open en stortte gedeeltelijk in. Dit alles komt overeen met het strombolische en energetische karakter van deze uitbarsting.


Vrijdag 24 september
Er is een hevige reactie ontstaan bij de vulkaan Cabeza de Vaca (El Paso) en er zijn twee nieuwe openingen bijgekomen. Op zaterdag (25/09) is er meer westwaarts een twaalfde opening ontstaan waardoor magma omhoog wordt gestuwd. Doordat er een bijkomende gevaarlijke situatie is ontstaan hebben de autoriteiten bevel tot evacuatie gegeven voor de inwoners van de gehuchten Tajuya, Tacande de Abajo en Tacande de Arriba in de gemeente El Paso. Het is niet geweten hoeveel mensen er werden geëvacueerd.

Directeur van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) op de Canarische Eilanden, María José Blanco, houdt een totale of gedeeltelijke instorting van de vulkaankegel niet voor onmogelijk. Als dat gebeurt zullen er meer lavastromen, grotere pyroclasten en zware asregen vrijkomen.


Zaterdag 25 september 2021
De Canarische overheid helpt een honderdtal gezinnen aan een nieuwe woning. Het gaat om 44 huizen in Tazacorte, 23 in El Paso en 28 in Montaña Tenisca (Los Llanos). Het voorbije etmaal werden er 16 inwoners geëvacueerd in de gehuchten Tacande de Arriba, Tacande de Abajo en Tajuya.

Het schip Ramón Margalef en leden van het Instituto Español Oceanográfico worden ingezet om de geoformologische effecten op het mariene ecosysteem te bestuderen en om te kijken of er zich emissiebronnen hebben gevormd in de oceaan.

De lava die door de Cumbre Vieja wordt uitgestoten is de laatste uren langzamer gaan stromen nadat eerder de instorting van het bovenste gedeelte van de vulkaankegel gisteren een toename van de snelheid had veroorzaakt, waarbij snelheden van 250 tot 300 meter per uur werden bereikt.


Zondag 26 september 2021
De stuurgroep van Pevolca heeft zondag na 23.00 uur bevolen de dorpen San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, die tot Tazacorte behoren, af te sluiten. De lavastromen bereiken binnen een afzienbare tijd de zee. De inwoners dienen in hun huizen te blijven, met gesloten deuren en ramen, totdat de situatie opnieuw wordt beoordeeld, een actie die maandag zal worden uitgevoerd.

De lavastroom bedolf vanmiddag over Todoque en is nog 1.600 meter van de oceaan verwijderd. De snelheid van de lava bedraagt nu 100 meter per uur.

Luchtvaartmaatschappij Binter heeft laten weten dat de situatie van de aswolk haar ertoe heeft gedwongen de vluchten naar La Palma tijdelijk te schorsen tot minstens maandag om 13.00 uur wegens overmacht.


Maandag 27 september 2021 om 09.46 uur.
In de gemeente Fuencaliente hebben zich vandaag, in de voege ochtend, in totaal 16 aardbevingen voorgedaan, volgens het Instituto Geográfico Nacional. De zwaarste aardbeving deed zich voor omstreeks 06.05 uur (CAN) op een diepte van 10 kilometer en had een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. De overige aardbevingen varieerden tussen 2.1 en 3.2 op ongeveer dezelfde diepte.
Volgens de deskundigen zou deze seismische zwerm rechtstreeks verband kunnen houden met het stilvallen van de Cumbre Vieja, aangezien deze in de vroege ochtenduren is opgehouden met het uitstoten van lava en as.4

Rond 08.00 uur is er een significante afname van uitgespuwd residu uit de vulkaan.
Wat er gebeurt kun je HIER lezen.


Dinsdag 28 september 2021 om 08.45 uur.
De lavastroom bevindt zich in vogelvlucht op minder dan een kilometer van de oceaan en is sterk vertraagd. Toch worden er 300 bewoners uit de kustgebieden geëvacueerd: met name de inwoners uit San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, gehuchten in de gemeente Tazacorte.
In de loop van het afgelopen etmaal is er een sterke daling waargenomen van de seismische activiteit. In de voormiddag werd nog een cluster aardbevingetjes geregistreerd op een diepte gelijk aan deze van aan het begin van deze woelige vulkaanperiode, op 11 september.
Ruim 200 personen, die eerder geëvacueerd waren uit Tajuya, Tacande de Arriba en Tacande de Abajo mochten naar huis terugkeren.
Vliegmaatschappij Binter heeft, in tegenstelling van een eerdere verklaring, de vluchten naar La Palma niet hervat omdat de omstandigheden niet zijn verbeterd en de vluchten nog niet op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd.


Woensdag 29 september 2021 om 09.21 uur.
De voortschrijdende lava bereikte de oceaan op de vooravond San Miguel Arcángel, patroonheilige van La Palma.
Ten noorden van Fuencaliente deed zich opnieuw een reeks aardbevingetjes voor op een diepte van 10 kilometer. Het ontstaan van meer vulkaanmonden wordt niet uitgesloten.
De grootste lavastroom, die aan het einde van de middag de weg naar La Costa kruiste, waardoor de toegang tot Puerto Naos, El Remo en La Bombilla werd bemoeilijkt, bereikte de oceaan.
Dit veroorzaakt schadelijke gassen en dampen die door de militaire noodeenheid (UME) wordt gecontroleerd. Toto nog toe is er voor de bewoners van San Borondón, Marina Alta, Marina Baja en La Condesa, de vier wijken van Tazacorte die uit voorzorg waren afgesloten – geen gevaar. Ze moeten echter waakzaam blijven vanwege de chemische reactie wanneer gloeiende lava met meer dan 1000 °C in contact komt met het oceaanwater van 23 °C.
De vulkaan, die zich tot nu toe had gemanifesteerd als een strikt Stromboliaans, manifesteert zich nu ook met periodes die gedefinieerd gaan als Hawaïaans gedrag. De mogelijkheid van hevige uitbarsting is nog steeds mogelijk.

Afbeelding
Photo: Ramon Margalef – Bron: Vulcana IEO

Donderdag 30 september 2021 om 10.35 uur
Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) heeft gisteren om 10.13 uur een aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter gelokaliseerd in de gemeente Fuencaliente op een diepte van 11 kilometer. Dit is tot nog toe de zwaarste aardbeving sinds de clusterbevingen in week 36/2021.
Vanaf het moment dat de lava in zee stroomde is heeft er zich op een lavadelta gevormd die alsmaar groter wordt. De lava in de oceaan wordt sneller afgekoeld dan op het land en daardoor wordt La Palma wat groter qua landoppervlakte.
Luchtvaartmaatschappij Binter heeft woensdag beperkte activiteiten op La Palma heropgestart, na de vliegstop die op 24 september werd aangekondigd.


De uitbarsting is live te volgen via Twitter en op You Tube.

Dit artikel wordt aangepast wanneer de cijferaantallen veranderen en er meer gegevens worden bekendgemaakt.
Laatste update: donderdag 30 september 2021 om 10.58 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Kan een afbeelding zijn van , met de tekst La Palma eruption (Canary islands) Overlay Capella PlanetScope optical mager Capella image (50 cm): Septemb September 2021 01:50UTC DUTC PlanetScope mage meters) September 2021 :25
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OUD EN VOL VERLANGEN

VERDRINKINGEN

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

KALK EN STEEN METSELT WEL

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

ODE AAN BRANDWEER

BLIJF IN DE KOELTE