vrijdag, juni 14, 2024
HomeBlogDaguitstappenCUEVA DEL VIENTO
spot_img

CUEVA DEL VIENTO

In het binnenland van Icod de los Vinos, het dorp waar de oude drakenboom reeds duizend jaar de omgeving siert, ligt de Cueva del Viento, een van de langste vulkanische tunnels ter wereld. Het grottencomplex van Viento-Sobrado, in het Nederlands ‘de windgrot’ genoemd, is niets minder dan een vulkanische gang maar wel de grootste van Europa en behorend tot een van de grootsten van deze wereld.

Deze tubo volcánico werd gevormd door de lavastromen van de oude vulkaan Pico Viejo, een vulkaan die in de nabijheid van de Pico del Teide staatDe vulkaanuitbarsting van ongeveer 27.000 jaar geleden heeft ervoor gezorgd dat deze onderaardse gangen werden gevormd. Ongeveer 1.800 jaar geleden was er dan de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Roques Blancos waarbij grote delen van het gangencomplex werden bedekt met een dikke lavalaag.

Vulkanische buis

Dit gangenstelsel heeft een totale lengte van ruim 17 kilometer, loopt over drie verschillende niveaus en zit vol met geomorfologische verschijnselen. Naast haar groot vulkanologisch belang wordt er ook aandacht besteed aan biologische en paleontologische verschijnselen.
Deze grot is ook een plek die rijk is aan fossielen en prehistorische archeologische vondsten. Zo werden er reeds resten van beenderen gevonden van de ‘Lacerta goliath’ en een ‘Ponceleti’-hagedis, een uitgestorven salamanderras.
Niet in het minst van belang zijn de archeologische overblijfselen van de Guanchen, de oude Aboriginals van Tenerife, die werden gevonden op verschillende plaatsen in de vulkanische buis.

Nog te onderzoeken

De tunnel heeft verschillende zijgangen en beslaat in totaal meer dan 17 kilometer. Andere bekende vulkanische tunnels zijn die van Kazumura op Hawaii (11 km), de Levanthian Cave in Kenia (11 km) en de Mag Yabg Gont in Korea (12,5 km).
Er zijn zeven grote zijgangen ontdekt en ontelbare vertakkingen. De tunnels zijn gemiddeld acht tot tien meter hoog en even breed. Het gesteente en de gestolde lavastromen in de tunnels zijn van onschatbare waarde voor het bestuderen van de geologische geschiedenis van de Canarische Eilanden. Vele van de kleinere vertakkingen zijn nog steeds niet nader onderzocht.

In de tunnel leeft een inheemse kever. Deze is blind en heeft zich aangepast aan het leven in de duisternis. De pigmentatie van het beestje is zo goed als weggeëvolueerd en de stofwisseling is zeer traag om in deze omstandigheden te kunnen overleven. Veel energiebronnen zijn er niet in zijn leefomgeving.
Er zijn ook overblijfselen gevonden van een Canarische reuzenrat. Deze diersoort is inmiddels uitgestorven. Verder zijn er resten van een grote hagedissensoort gevonden. Het reptiel moet anderhalve meter lang zijn geweest.

Kiezelstrandjes

In 1961 heeft een geologisch team van de universiteit van Oxford de vulkanische tunnel van Cueva del Viento ontdekt en gedeeltelijk onderzocht. Men heeft het werk deels zwemmend moeten doen want hier en daar bleek de bodem van de tunnel met water en modder te zijn bedekt. Ook zijn er poelen met kiezelstrandjes gevonden. In de gemeente Icod de los Vinos zijn meerdere tunnels, bijvoorbeeld die van San Marcos, Puerto Blanco en El Rey. Op alle Canarische Eilanden zijn er lavatunnels terug te vinden, behalve op La Gomera, waar de erosie zijn werk grondiger heeft gedaan dan elders.

Boekingen en informatie

De toegangsprijs bedraagt € 20 (€ 10 voor residenten) en € 8,5 voor kinderen van 5 tot 12 jaar (€ 5 voor resident-kinderen). Kinderen jonger dan 5 jaar worden niet toegelaten.
Betalingen gebeuren via betaalkaart.
Bezoeken – maximum 15 personen – gebeuren onder begeleiding en duren 2,5 uur. Uitleg wordt verschaft in het Spaans, Duits, Frans en Engels.
Boekingen en betalingen via het internet op de website.
Het bezoekerscentrum is alle dagen open van 09.00 tot 16.00 uur.
Belangrijk: om een geleid bezoek in de taal naar wens te krijgen, druk op de gewenste taal en nadien scrollen tot ‘kopen van een ticket’. De data die verschijnen zijn de geleide bezoeken in de gewenste taal.

Foto: https://cuevadelviento.net

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img