In het binnenland van Icod de los Vinos, het dorp waar de oude drakenboom reeds duizend jaar de omgeving siert, ligt de Cueva del Viento, een van de langste vulkanische tunnels ter wereld. Het grottencomplex van Viento-Sobrado, in het Nederlands ‘de windgrot’ genoemd, is niets minder dan een vulkanische gang maar wel de grootste van Europa en behorend tot een van de grootsten van deze wereld.

Deze tubo volcánico werd gevormd door de lavastromen van de oude vulkaan Pico Viejo, een vulkaan die in de nabijheid van de Pico del Teide staat. De vulkaanuitbarsting van ongeveer 27.000 jaar geleden heeft ervoor gezorgd dat deze onderaardse gangen werden gevormd. Ongeveer 1.800 jaar geleden was er dan de uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Roques Blancos waarbij grote delen van het gangencomplex werden bedekt met een dikke lavalaag.
Dit gangenstelsel heeft een totale lengte van ruim 17 kilometer, loopt over drie verschillende niveau’s en zit vol met geomorfologische verschijnselen. Naast haar groot vulkanologisch belang wordt er ook aandacht besteed aan biologische en paleontologische verschijnselen.
Deze grot is ook een plek die rijk is aan fossielen en prehistorische archeologische vondsten. Zo werden er reeds resten van beenderen gevonden van de ‘Lacerta goliath’ en een ‘Ponceleti’-hagedis, een uitgestorven salamanderras.
Niet in het minst van belang zijn de archeologische overblijfselen van de Guanchen, de oude Aboriginals van Tenerife, die werden gevonden op verschillende plaatsen in de vulkanische buis.

De tunnel heeft verschillende zijgangen en beslaat in totaal meer dan 17 kilometer. Andere bekende vulkanische tunnels zijn die van Kazumura op Hawaii (11 km), de Levanthian Cave in Kenia (11 km) en de Mag Yabg Gont in Korea (12,5 km).
Er zijn zeven grote zijgangen ontdekt en ontelbare vertakkingen. De tunnels zijn gemiddeld acht tot tien meter hoog en even breed. Het gesteente en de gestolde lavastromen in de tunnels zijn van onschatbare waarde voor het bestuderen van de geologische geschiedenis van de Canarische Eilanden. Vele van de kleinere vertakkingen zijn nog steeds niet nader onderzocht.

In de tunnel leeft een inheemse kever. Deze is blind en heeft zich aangepast aan het leven in de duisternis. De pigmentatie van het beestje is zo goed als weggeëvolueerd en de stofwisseling is zeer traag om in deze omstandigheden te kunnen overleven. Veel energiebronnen zijn er niet in zijn leefomgeving.
Er zijn ook overblijfselen gevonden van een Canarische reuzenrat. Deze diersoort is inmiddels uitgestorven. Verder zijn er resten van een grote hagedissensoort gevonden. Het reptiel moet anderhalve meter lang zijn geweest.

In 1961 heeft een geologisch team van de universiteit van Oxford de vulkanische tunnel van Cueva del Viento ontdekt en gedeeltelijk onderzocht. Men heeft het werk deels zwemmend moeten doen want hier en daar bleek de bodem van de tunnel met water en modder te zijn bedekt. Ook zijn er poelen met kiezelstrandjes gevonden. In de gemeente Icod de los Vinos zijn meerdere tunnels, bijvoorbeeld die van San Marcos, Puerto Blanco en El Rey.
Op alle Canarische Eilanden zijn er lavatunnels terug te vinden, behalve op La Gomera, waar de erosie zijn werk grondiger heeft gedaan dan elders.

De Cueva del Viento ontving in 2016 voor de tweede keer op rij het Certificate of Excellence van het gekende TripAdvisor, een portaal van een toonaangevende reisorganisatie. Dit is een prijs die aan bedrijven of instellingen wordt gegeven naar aanleiding van waarderingsscores die door de bezoekers werden gegeven. Dit grottencomplex ontvangt jaarlijks 15.000 bezoekers en draagt dus op haar manier bij aan het ecotoerisme op Tenerife.

Er zijn 4 geleide bezoeken per dag van dinsdag tot zaterdag om 10 u., 11 u., 13 u. en 14 u. De toegangsprijs bedraagt € 20 (€ 10 voor residenten) en € 8,5 voor kinderen van 5 tot 12 jaar (€ 5 voor resident-kinderen). Maximum 15 personen per groep worden toegelaten. Daarom is het nodig om op voorhand te boeken: 922 815 339 of via de website.
Het bezoekerscentrum is open van dinsdag tot zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Foto: cuevadelviento - Video: TomasK