dinsdag, februari 27, 2024
HomeBlogNieuwsCRISIS TUSSEN CANARIAS EN MADRID
spot_img

CRISIS TUSSEN CANARIAS EN MADRID

Meningsverschillen en verschillende visies in coronatijden liggen aan de basis van een controverse tussen de nationale Spaanse regering en de regioregering van de Canarische Eilanden.
De laatste onderlinge discussie was de toelating van de antigeentests, die door de Canarische overheid werd toegestaan om naar Canarias af te reizen, maar door Madrid werd afgewezen. Een twintigtal meningsverschillen gaat deze ‘ruzie’ vooraf.

De Canarische archipel is de zesde regio in Spanje die bevoegdheidsconflicten heeft met de centrale overheid. In totaal zijn er 21 van dergelijke debacles geweest, sedert 1978, het jaar dat de autonome staat in de Spaanse grondwet werd opgenomen.
Helemaal bovenaan de lijst met onverschillen tussen de nationale overheid en een onafhankelijke regio is Catalonië met 367 gevallen, gevolgd door Baskenland met 183 gevallen, Galicië met 77 gevallen en Andalusië met 45 gevallen.
Op het einde van de lijst staan het Prinsdom Asturië, met drie, Murcia en La Rioja, met twee geschillen.

Tussen juli 2007 tot juli 2015 – was het bijzonder druk en waren er 19 geschillen, voornamelijk tegen de olieprospectie voor de Canarische kusten, waarvan de vergunning een staatsbevoegdheid is en de Canarische overheid geen vergunning wilde verlenen.
Eind 2017 is er slechts één nieuwe zaak bijgekomen inzake de controle van lokale entiteiten en daarna was het stil tot het coronajaar 2020.

Het decreet waarmee de regering van Torres de antigeentests voor toeristen wilde valideren om aan te tonen dat zij bij aankomst op de eilanden niet besmet waren met het COVID-19-virus was gedoemd tot een competentieconflict.
De toenmalige Spaanse Minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, gaf niet toe en zo verzeilde Canarias in de eenentwintigste impasse met Madrid.
In totaal zijn er 817 dergelijke onsmakelijke zaken lopende in Spanje.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Zeer goede kennis van corona plus de gegevens van Tenerife volg het dikwijls omdat wij nu thuis zijn inplaats van in Tenerife normaal zijn wij daar 3 maanden wij zijn wat risico voor onze ouderdom 84 en 77 staes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

TIJD HEEFT VLEUGELS

VAN KUST TOT KUST

- Reclame -spot_img

WEETJES

AFVAL OP TENERIFE

CARNAVAL LOS CRISTIANOS 2024

spot_img