zaterdag, juni 3, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsCOVID-CERTIFICAAT BLIJFT VERPLICHT

COVID-CERTIFICAAT BLIJFT VERPLICHT

De verlenging van het verplichte gebruik van het COVID-certificaat op de eilanden die in alarmniveau 3 en 4 zijn geplaatst, is vandaag door het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) – het Hooggerechtshof – bekrachtigd. Deze maatregel blijft van kracht tot 24 februari 2022 om middernacht en kan worden verlengd. Deze maatregel regelt alle sectoren waarbinnen er capaciteits- of tijdsbeperkingen gelden. 
Aldus blijft de maatregel, die op 25 december 2021 in werking is getreden, nog een maand langer van kracht, waarna er wordt geëvalueerd en aangepast, afhankelijk van de ontwikkeling van de epidemiologische situatie.

In de beslissing van het hoogste juridisch orgaan op de Canarische Eilanden staat dat de huidige omstandigheden de gevraagde verlenging zonder enige twijfel noodzakelijk maken op grond van het verslag van het directoraat-generaal Volksgezondheid van de gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden. Daarin wordt gewezen op de stijgende tendens, zonder tekenen van verbetering op korte termijn, van de epidemiologische situatie op de Canarische Eilanden. Temeer dat de overdracht van het COVID-virus in een fase van aanhoudende en progressieve overdracht is gekomen, door de explosieve opkomst van de Omikron-variant in de recent gediagnosticeerde gevallen.

Om toegang te krijgen tot de in de verordening bedoelde inrichtingen, faciliteiten of activiteiten voor openbaar gebruik, moeten gebruikers die ouder zijn dan 12 jaar en 3 maanden, een bewijs leveren dat ze niet besmet zijn met het COVID-virus. Dit bewijs kan aangetoond worden met een negatief resultaat van een diagnostische test op actieve COVID-19-infectie, uitgevoerd in een wettelijk erkend laboratorium dat niet ouder is dan 48 uur. Zelfdiagnosetests zijn niet toegelaten.

Deze accreditatie kan ook worden aangetoond op vertoon van een officieel certificaat waaruit blijkt dat het volledige vaccinatieschema is toegediend, vanaf 14 dagen na de datum van toediening van de laatste dosis. Ofwel kan men een bewijs leveren dat de ziekte is doorgemaakt tussen de 11 en 180 dagen, voorafgaand op het vertoon van het bewijs.

De bewijzen kunnen worden getoond in digitale vorm of op papier, aan een verantwoordelijke van de inrichting waar de toegangscontrole wordt gevoerd. Bij de ingang van inrichtingen, voorzieningen of activiteiten wordt op een zichtbare plaats een bord aangebracht waarop het publiek wordt gewezen op de verplichting om de accreditatie te tonen.

Een bewijs kan gevraagd worden in volgende inrichtingen, faciliteiten of activiteiten voor openbaar gebruik, ongeacht of zij openbaar of particulier bezit zijn: 

* Horecabedrijven die openstaan voor het publiek en waarvoor een besluit tot het verlenen van een vergunning tot openstelling is genomen, met een capaciteit van meer dan 30 personen. Uitgezonderd op deze maatregel zijn kantines (geen cafetaria’s) van gereglementeerde onderwijsinstellingen, voor wat betreft studenten en onderwijzend personeel.

* Inrichtingen en ruimten gewijd aan recreatieve activiteiten en kansspelen, waarvan de openingsvergunning een capaciteit heeft van meer dan 30 personen.

Indien in bovenvermelde handelszaken of inrichtingen en evenementen het nuttigen van voedsel is toegestaan, zal men altijd een accreditatie vragen vooraleer toegang te geven.

* Evenementen en festiviteiten met een concentratie van mensen en muziekfestivals met een opkomst van meer dan 500 mensen.

* Sportevenementen waaraan meer dan 500 personen deelnemen.

* Openbare voorstellingen waaraan meer dan 500 personen deelnemen.

* Culturele activiteiten in bioscopen, theaters, auditoria en dergelijke, met een openingsvergunning voor meer dan 50 personen.

* Gymnasia en soortgelijke faciliteiten.

* Gezondheidsinrichtingen en -centra voor het bezoeken van opgenomen patiënten, alsmede voor het begeleiden van gebruikers bij consulten, diagnostische tests, kuren of behandelingen, behalve in het geval van minderjarigen, gehandicapten, personen ten laste of personen wier gezondheid of andere omstandigheden zulks vereisen, zulks ter beoordeling van het gezondheidspersoneel van het centrum of de inrichting.

* Residentiële instellingen of instellingen voor dagopvang, voor bezoekers en personen buiten de instelling. Vereist in open en gesloten ruimten

Foto: Gobierno de Canarias

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

OVERDAAD SCHAADT

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

EEN WAARSCHUWING

WAT ETEN WIJ?