dinsdag, mei 21, 2024
HomeBlogNieuwsCOSTAS WORDT EEN CANARISCHE BEVOEGDHEID
spot_img

COSTAS WORDT EEN CANARISCHE BEVOEGDHEID

Goed nieuws. De 1.500 kilometer kustlijn waarover de Canarische Eilanden beschikken wordt vanaf 1 januari 2023 gecontroleerd en beheerd door de Canarische regering en niet meer door het departement Costas vanuit Madrid. De bevoegdheden zijn geen nationale materie meer. Gemeenten, gedupeerden van de originele Kustwet en toeristische ondernemers wrijven zich in de handen. Dit wordt beschouwd als een nieuw begin, maar de minister van Ecologische Transitie, José Antonio Valbuena, waarschuwt om de misvatting: Enkel het beheer wordt overgenomen, aan de Kustwet uit 1988, gewijzigd in 2014, veranderd er niets.


Er liggen reeds geruime tijd projecten en concessies stil in verschillende zuidelijke gemeenten die wachten op 1 januari 2023, de datum waarop de regering van de Canarische Eilanden de verantwoordelijkheid van dit departement overneemt.

Adeje

Adeje heeft 26 kilometer kustlijn waarvan vier kilometer bestaan uit stranden zijn en 22 kilometer uit rotsachtige gebieden en kliffen. In totaal zijn er 24 stranden en badzones, een jachthaven (Puerto Colón) en een derde van de kustlijn is verstedelijkt. De kustlijn van Adeje heeft twee beschermde natuurgebieden, La Caleta en Acantilados Isorana die wordt gedeeld met Guía de Isora. De gehele kustlijn is een ZEC-zone, opgenomen in de zeestrook Teno Rasca.

In Adeje is er een bijzondere omstandigheid omdat veel van de stranden, waarvan de meeste kunstmatig zijn aangelegd, door Costas in concessie zijn gegeven aan particulieren. Dit is het geval voor de stranden Troya I en II, El Bobo, La Pinta, Fañabé, Duque Sur en Norte. Andere strandzones zijn door de gemeente aan exploitanten toegekend: namelijk, Torviscas, Enramada, Ajabo en Jardín Tropical. Een derde soort zijn de vrije stranden zonder dienstverlening: Varadero, Diego Hernández, El Puertito, Salinas, Pinque, Galgas, evenals de badzones van La Caleta, El Márquez en Marazul. 

Arona

In Arona, de andere grote toeristische trekpleister in het zuiden is de baai van Los Cristianos een prioriteit. Het herstel ervan in zijn oorspronkelijke staat, met acties op het strand van Los Tarajales en El Callao staan reeds lang in de bucketlist van de gemeente. Daarnaast loopt de procedure van de integrale hervorming van de boulevard Las Vistas. Een ander project is de promenade van Las Galletas die voltooid moet worden.

Granadilla

In Granadilla de Abona moet de grensafbakening van het maritiem-terrestrisch openbaar domein worden gerealiseerd, van Punta de El Médano tot het strand van Pelada. In 2018 heeft de gemeenteraad een beroep aangetekend tegen het afbakeningsdossier, waarin het algemeen belang van de betrokkenen bij deze afbakening wordt gevrijwaard en waarin de situatie uit 2005 wordt verdedigd. Daarin werd voorgesteld de beschermingszone van 100 naar 20 meter terug te brengen. De procedure voor de rechtbank is lopende en er is vooralsnog geen uitspraak daaromtrent.

San Miguel

In San Miguel de Abona wacht burgemeester Arturo González nog steeds op de uitvoering van de concessie van het strand van San Blas door de gemeente zelf. Twee jaar lang kwam er geen antwoord. Er wordt nu gehoopt op een hervatting van het dossier om vanaf januari 2023 een afdoend antwoord te krijgen.

Fasnia

In Fasnia zijn er twee kustlocaties die in de planning staan. In Los Roques zijn er sedert februari 2022 werken aan de kustzijde met toestemming van Costas, terwijl in Playa del Abrigo de vergunning nog in behandeling is. In Las Eras wordt de geplande golfbreker op korte termijn gebouwd, om klaar te zijn tegen de zomer 2023.

Arico

In Arico zijn er geen dossiers bij Costas in behandeling. Er wordt echter gewezen op het feit dat er drie dorpen onder de kustwet vallen: Las Eras, Las Arenas en La Sarnosa.

Guía de Isora

In Guía de Isora zijn er, naast de vier grote hotelprojecten die zijn gepland en in behandeling zijn, twee gebieden die onder de kustwet vallen: Salinas de Fonsalía en Varadero-Punta Negra.

Santiago del Teide

In Santiago del Teide wacht men nog steeds op een antwoord van Costas om groen licht te geven voor de verlenging van de concessie van de zwembaden El Laguillo, in afwachting van een milieueffectrapport. Er wordt ook gewacht op een concessie en een afbakening van een bouwterrein op het strand van La Arena.
Een promenade langs de kust van Los Gigantes en Puerto Santiago is ook gepland, maar toen de desbetreffende wet in 2014 werd aangepast stonden er plots drie huisjes in de weg. 

Candelaria

Als er één gemeente is die weet wat het is om de met de onverschilligheid van Costas om te gaan, dan is het wel Candelaria, dat niet eens gebruik kan maken van een gemeentelijk zwembad. Het dossier is reeds jaren in behandeling

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img