Het handelsmerk Carnes Frescas de Tenerife, heeft absoluut bijgedragen tot de verbetering van de identificatie en de kwaliteit van de vleesproducten op Tenerife. De campagnes gaven vertrouwen en zekerheid aan de vleessector en daarmee werd de waarde van nul-kilometer-producten vergroot en de plaatselijke economie gestimuleerd.
De lokale vleesconsumptie op Tenerife is in de eerste helft van 2022 opgelopen tot 2.069.753 kilo, dat is 16.231 kilo meer dan in de eerste helft van 2021. De vleesconsumptie is de afgelopen drie jaar is met 10,08 procent gestegen, van 3.881.403 kilo in 2019 naar 4.272.702 kilo in 2021. De consumptie van lokaal vlees op Tenerife stijgt en overschrijdt de twee miljoen kilo.
Lokaal vlees duurder, maar beter
De minister voor landbouw, veeteelt en visserij, Javier Parilla, wijst erop dat dit een gematigde stijging is en dat dit de lijn is waaraan veder wordt gewerkt. Hij beklemtoont dat deze stijging een gevolg is van de stijgende vraag naar lokaal vlees en van het toegenomen ondernemersvertrouwen op Tenerife.
Hoewel de lokale productie qua prijs niet kan concurreren met geïmporteerd vlees, wordt de waarde van vers vlees van Tenerife door de eindverbruiker naar waarde geschat. De coronacrisis van de afgelopen twee jaar heeft geleid tot een grotere waardering voor streekproducten, zowel door de versheid en continuïteit als voor de kwaliteit.
Trendbreuk
De toename van de vleesconsumptie is geenszins te wijten aan een toename van het aantal slachtingen in het slachthuis Matadero Insular de Tenerife (MIT). De consumptie van rund-, geiten- en schapenvlees is toegenomen, maar daar tegenover staat de daling van de consumptie van konijnenvlees en van varkensvlees. Dit is alvast een trendbreuk van de laatste twee jaar.
Subsidies
De verschillende promotiecampagnes voor de consumptie van lokaal vlees die in de afgelopen anderhalf jaar werden gehouden hebben alvast gerendeerd. Daarom zal op dezelfde manier verder campagne worden gevoerd en gaat de eilandregering dit jaar 2,1 miljoen euro investeren in rechtstreekse steun voor de veehouderijsector op Tenerife.
Door de oorlog in Oost-Europa en de door de COVID-crisis zijn de prijzen van veevoeders en energie verveelvoudigd. Daarom heeft het Cabildo de steun verhoogd en de verwerking ervan versneld.