CONCRETE MAATREGELEN OM ENERGIEPROBLEEM AAN TE PAKKEN

2
Foto: www3.gobiernodecanarias.org, Tenerife Connect, energie, probleem, transitie, milieu, oplossingen, op termijn,

In ons nieuwsartikel AARDGAS IS DE OPLOSSING VOOR HET ENERGIEPROBLEEM schreven wij dat de minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, de noodzakelijke maatregelen heeft aangekondigd, die zullen worden genomen om energieschaarste te voorkomen. Hierbij publiceren wij, ter verduidelijking, de belangrijkste punten die werden afgesproken tussen de Spaanse en Canarische overheden enerzijds, en door de Canarische regering anderzijds.

In Madrid

Vice-president van de Spaanse regering en minister van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging, Teresa Ribera, en de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, hebben donderdag een consensus bereikt over de planning om een einde te maken aan de energiecrisis in de Canarische archipel. Ze deden dit tijdens een bijeenkomst in Madrid, die ook werd bijgewoond door de minister van Ecologische Transitie, Mariano Zapata, de staatssecretaris van Energie, Sara Aagesen, en de onderminister van het voorzitterschap, Alfonso Cabello,

Na een bijeenkomst die door beiden als positief resulterend werd omschreven, kondigden Rivera en Clavijo aan dat ze het volledig eens waren over de noodzaak om alle acties die gerant staan voor een goede werking van het elektriciteitssysteem in de archipel maximaal te versnellen. Op deze manier kunnen oude en versleten energiecentrales worden vervangen. Zowel de minister als de president van de Canarische Eilanden beamen dat de procedures al in gang zijn gezet zodat binnen een tijdsspanne van ongeveer een jaar de apparatuur die voor extra energievoorziening moet zorgen, snel in werking kan worden gezet.

Dit is echter een noodoplossing die in eerste instantie drie of vier jaar operationeel mag zijn, maar die net zo lang zal duren als de staat nodig heeft om de aanbesteding in gang te zetten om de zeven vervuilende centrales die energie leveren aan de acht Canarische Eilanden te vervangen. Gelijktijdig wordt verder gewerkt om de eilanden van een 100% hernieuwbaar energiesysteem te voorzien. 

Beide maatregelen die door de regering van de Canarische Eilanden zijn aangenomen, zijn erop gericht om zo snel mogelijk een einde te maken aan het energietekort waarmee de archipel te kampen heeft als gevolg van de veroudering van de huidige elektriciteitscentrales, die niet alleen versleten zijn maar ook erg milieuvervuilend door het gebruik van dieselbrandstof om deze draaiende te houden.

Canarische regering

Geconfronteerd met talrijke stroomstoringen heeft de regionale regering als prioritaire doelstelling gesteld om de tekortkomingen van het elektriciteitssysteem op te lossen. De huidige kwetsbaarheid wordt erkend in een rapport van de systeembeheerder, Red Eléctrica, in het laatste kwartaal van 2021, waarin wordt gewaarschuwd voor een energietekort op Tenerife van 120 megawatt, 80 op Gran Canaria en 30 op Fuerteventura, een situatie die de energiezekerheid in gevaar kan brengen.

De implementatie van windenergie op zee is een prioriteit voor de Canarische regering. De regionale minister voor Ecologische Transitie heeft woensdag aan de voorzitter van het Cabildo van Gran Canaria, Antonio Morales, toegezegd een gemeenschappelijk front te vormen om van het eiland een nationaal ijkpunt te maken voor de implementatie van windenergie op zee.

De ministerraad van het Gobierno de Canarias heeft gedebatteerd over de planning die moet worden gevolgd om aan een energieschaarste te ontsnappen. Dit impliceert de expliciete erkenning van de kritieke situatie waarin de Canarische Eilanden zich bevinden en het moet de diverse Canarische overheden bewust maken van de urgentie om op korte termijn noodmaatregelen te treffen en om op middellange en lange termijn hernieuwbare energiebronnen in te zetten.

Noodsituatie uitgeroepen

De ministers keurden het document goed waarin de noodsituatie op energiegebied op de Canarische Eilanden wordt uitgeroepen. Deze verklaring is bedoeld om de samenleving en de Spaanse regering te wijzen op de kritieke situatie van het elektriciteitssysteem op de Canarische Eilanden en om de flexibiliteit van de procedures en deadlines aan te moedigen om snel actie te kunnen ondernemen om deze situatie om te keren.

De regionale minister voor Ecologische Transitie en Energie, Mariano Zapata, legde na de vergadering van de Raad uit dat het van essentieel belang is om alle overeenkomsten die de regionale regering met de staat heeft bereikt, om te zetten in realiteit en uit te voeren, voor het algemeen welzijn van de Canarische Eilandbewoners. 

De afkondiging van de energienoodtoestand bevordert het gezamenlijke werk van overheden en politieke krachten. De goedgekeurde tekst bevat veertien punten om de kritieke situatie van de Canarische Eilanden op het gebied van elektriciteitsopwekking op te lossen. Dit is in lijn met de punten die de ontwikkeling en implementatie van hernieuwbare energiebronnen ondersteunen. 

In het document wordt ook gespecificeerd dat de procedure voor de toepassing van de tijdelijke maatregelen die nodig zijn om de huidige vloot energiecentrales aan te pakken, zo snel mogelijk de concurrerende partijen in een verzoeningsprocedure bijeen te roepen.

De tekst zet de weg uit die gevolgd moet worden om de langverwachte decarbonisatie op lange termijn te bereiken en zo te voldoen aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Zo steunt de tekst de noodzaak om hydropompen te implementeren, op die eilanden waar dit haalbaar is, evenals de implementatie van windenergie op zee.

Met betrekking tot eiland- en lokale acties worden de eiland- en gemeentebesturen van de Canarische Eilanden in de verklaring van energienood opgeroepen om hun ruimtelijke en stedenbouwkundige plannen te herzien en te ontwikkelen door rekening te houden met innovatieve energetische installaties en met de infrastructuur voor hernieuwbare energie.

Niets of niemand verwijst naar de oplossingen van Professor John Constable, gastdocent aan de universiteit van Hesperides op Las Palmas, die ervan uitgaat dat de energie verwekkende centrales, die momenteel op zeer vervuilende diesel werken snel moeten worden aangepast om stroom te leveren op aardgas als brandstof.

 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!

2 REACTIES

 1. Ik vind de Canariscshe archipel ook fantastisch Guy. Maar de energie oplossingen die John Constable zijn vreselijk ‘Old School’ oplossingen!
  Ik ben daarom zo vrij geweest een advies te formuleren voor de beste energietransitie, specifiek voor Tenerife.
  Mensen die erin geinteresseerd zijn kunnen het lezen op LikedIn, door op ondertsaand URL te klikken;
  Ik hoop daarmee dat Tenerife niet investeert in wat John Constable voorstelt.
  Met vriendelijke groet vanwege een Tenerife adept.
  Frank Veroustraete
  URL met advies:
  https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:ugcPost:7117076757802803200/

 2. Dag Frank,
  Met respect voor uw visie lees ik uw reactie.
  Ik verblijf al langer op Tenerife en wordt als redacteur regelmatig geconfronteerd met de problemen die de eilandregering krijgt te verwerken. Ik denk – nog steeds – dat de eerste en snelle stap om de energietransitie uit te voeren, de ruwe olie als brandstof te verbannen uit de elektriciteitscentrales en deze te vervangen door aardgas (methaan CH4). De talloze zonnevelden en honderden windmolens zijn amper in staat om 20 tot 30% van de energie te leveren die het eiland nodig heeft. Andere mogelijkheden OP KORTE TERMIJN zijn niet voorhanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in