zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeetjesCOMPOSTEREN IN HET GROOT
spot_img

COMPOSTEREN IN HET GROOT

Wij hebben ooit het Complejo Ambiental – voorheen P.I.R.S. genoemd – in Tajao onder deskundige begeleiding kunnen bezoeken en hebben daarna onze bevindingen neergeschreven in het artikel DAAR GAAT ALLE AFVAL NAARTOE. Daarin hebben wij melding gemaakt dat composteren in 2021 aan het recyclagepallet werd toegevoegd. Amper een jaar later wordt er werk gemaakt van composteren en masse.

De concessie-aanvraag van het bedrijf UTE Arico Green Gass voor de compostinstallatie op het perceel AG2 van het milieucomplex wordt binnenkort voorgelegd aan de bestuurlijke overheid van Tenerife.

Het bedrijf heeft aangeboden om op jaarbasis 90.454 ton organisch afval, 24.702 ton zuiveringsslib en 14.100 ton dierlijk afval per jaar te behandelen. In totaal zal jaarlijks 129.256 ton residu worden verwerkt, bovenop de capaciteit die door de bestaande reclyclagelijnen reeds wordt geïmplementeerd. 

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Het bedrijf waaraan de opdracht is gegund, zal op het perceel AG2 (bovenaan rechts of de afbeelding) een bioprocedé van methanisering toepassen, bestaande uit een techniek van anaerobe-vergisting door toevoeging van compost. 

Europa

Hiermee wordt de aanbestedingsfase afgesloten die in 2021 startte en waarmee wordt beoogd het milieucomplex van Tenerife te voorzien van een industriële infrastructuur voor de verwerking van een afvalcomponent dat vroeger werd gestort.

In een studie van de Universiteit van La Laguna en in twee rapporten van specialisten van het departement voor Duurzame Ontwikkeling en Bestrijding van Klimaatverandering wordt categorisch uitgelegd dat er in deze aanbesteding nooit plaats is geweest voor verbranding omdat dit uitdrukkelijk wordt uitgesloten. Daarbij wordt verwezen naar Europese regelgeving, naar nationale wetgeving en uiteraard ook naar de regelgeving van de Autonome Gemeenschap en het Afvalstoffenplan van Tenerife.

Biogas

Hiermee zet Tenerife een stap voorwaarts zet op het gebied van afvalbeheer. Dit is slechts de eerste stap van een vernieuwd concept dat het verouderde en achterhaalde model – dat nog steeds op het eiland wordt gehanteerd en dat duidelijk niet duurzaam is – moet vervangen.

Dankzij deze aanbesteding zal er niet langer 130.000 ton afval per jaar worden begraven. Biomethanisering of anaerobe gisting is een biologisch proces waarbij, in afwezigheid van zuurstof en in verscheidene fasen, micro-organismen betrokken zijn en waarbij de meest afbreekbare fractie van het organisch materiaal wordt omgezet in biogas. Dit is een mengsel van gassen dat hoofdzakelijk bestaat uit methaan (CH4) en kooldioxide (CO2) en in mindere mate uit andere gassen, zoals waterdamp H2O), koolstofmonoxide (CO), stikstof (N), waterstof (H) en zwavelzuur (H2SO4).

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

BESTE KLIMAAT TER WERELD

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

BOSBRANDEN VERMIJDEN

KOOLSTOFVRIJ TEGEN 2040

TAXIS EN TAXIPRIJZEN

spot_img