zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsCOMPOSTEREN IN 12 GEMEENTEN
spot_img

COMPOSTEREN IN 12 GEMEENTEN

Het afval dat bijna 1 miljoen inwoners en gemiddeld 500.000 toeristen per maand achterlaten is een gigantische hoop die een eiland met een oppervlakte van 2.034 vierkante kilometer onherkenbaar zou verminken, indien het niet zou worden opgehaald, gesorteerd en gerecycleerd. Hoe dat op Tenerife is geregeld staat in ons artikel DAAR GAAT ALLE AFVAL NAARTOE
In het afvalwerkend en recyclerend bedrijf Complejo Ambiental in Tajao (Arico) wordt sedert 2021 ook gecomposteerd en precies dat natuurlijk proces wil de overheid inburgeren bij de bevolking. 

De eilandregering – Cabildo de Tenerife – installeert daarvoor 52 openbare composteringspunten in 12 van de 31 gemeenten op het eiland. Het project kost initieel meer dan een half miljoen euro en de betrokken gemeenten hebben reeds de nodige locaties voorzien waar de compostinstallaties moeten worden geplaatst.

12 gemeenten

De besturende eilandoverheid via het departement Desarrollo Sostenible y Lucha Contra el Cambio Climático – Duurzame Ontwikkeling en Bestrijding van Klimaatverandering – een aanbesteding uitgeschreven voor de installatie van 52 composteringspunten in 12 gemeenten op het eiland, waarvoor 528.503 euro zal worden uitgetrokken.

Dit initiatief maakt deel uit van het project Circulaire Gemeenschappen, dat erop is gericht om bioafval aan de bron te recycleren door middel van compostering. Met aan de bron wordt bedoeld: huishoudens, handelaars, bedrijven en gemeenschappen. De 12 installaties worden voorzien in de gemeenten Arico, Arona, Buenavista, Candelaria, Granadilla, La Laguna, La Matanza, La Orotava, Puerto de la Cruz, Tacoronte, Vilaflor en Santiago del Teide.

Voordelen

Dit project omvat meerdere acties en heeft een prijskaartje van 1.332.993 euro, waaronder het opstellen van de projecten, de levering en installatie van de compostbakken, het technisch beheer van de bestaande installaties en de sensibilisatie, opleiding en promotie om de burgers nauw te betrekken bij deze vorm van recyclage.
De compostbakken zijn de aanzet voor het geïntegreerde beheer van bioafval door de residenten, handelaars en bedrijven. Composteren is goed voor alles en iedereen aangezien het zal bijdragen tot een vermindering van een gigantische hoop organisch afval en bevordert het gebruik van de daaruit voortvloeiende compost.

Voor een beter milieu

Naar schatting is bijna de helft van het huishoudelijk afval organisch, vooral voedselrestanten. Thuiscompostering is een manier om dit afval te behandelen op basis van een gecontroleerd proces van natuurlijke ontbinding, waarbij de levenscyclus die in de natuur spontaan optreedt, wordt nagebootst. Dit proces vermindert de hoeveelheid afval en daardoor wordt het milieu minder belast.

Uiteindelijk is het doel van de installaties voor compostering om minder afval te krijgen en de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. De realisatie van dit project wordt voor 90% gefinancierd uit de subsidieoproep ter ondersteuning van de uitvoering van de regelgeving van afvalstoffen, dat wordt gekaderd in het plan voor terugwinning, transformatie en veerkracht op de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

LYRISCHE TEIDE

CUMBRE VIEJA – DAG 12

spot_img