De toeristische sector op de Canarische Eilanden is afhankelijk van het reisgedrag van buitenlandse toeristen die op hun beurt afhankelijk zijn van de maatregelen op de reisbeperkingen die in elk Europees land afzonderlijk getroffen worden. Het reisverbod wordt in België – als laatste land van Europa – opgegeven op 19 april, maar er blijven restricties kleven voor iedereen die snel op reis wil vertrekken, namelijk een verplichtte quarantaine plus een PCR-test op dag 1 en op dag 7 voor iedereen die terugkeert naar zijn thuisland uit een rode zone.
De besmettingscijfers op de Canarische Eilanden zijn niet zo slecht, maar heel goed zijn ze ook niet, want tot dusver blijven Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura voor Spanje op alarmcode 3 of code rood staan. De besmettingscurve op Gran Canaria gaat in dalende lijn en deze op Tenerife stabiliseert. Voor het eerst sedert weken duiken het aantal besmettingen onder het cijfer 200 en zakt de geaccumuleerde incidentie (per 100.000 personen op 7 dagen) tot 71. Te hoog volgens de lokale autoriteiten, want een verlaging van het alarmniveau komt er pas vanaf 50 en het zijn net deze waarden die door buitenlandse regeringen worden gebruikt om het reisadvies te bepalen.
Deze kettingreactie, die begint bij het gedrag van de bevolking bepaalt de besmettingen die op hun beurt het bijhorende alarm activeert, zorgt voor internationale transparantie waarop de buitenlandse regeringen baseren om de reisadviezen uit te vaardigen.
Hoe beter de Canarische bevolking zich aan de beperkende maatregelen houdt, hoe sneller deze kunnen worden afgebouwd, hoe sneller het alarmkleur rood zal overgaan naar oranje. Dat precies is het kleur die verantwoordelijk zal voor de versoepelingen van de reisadviezen van de verschillende Europese landen.
Het reisverbod dat door de Belgische regering werd vastgesteld bepaalt of er al dan quarantaine moet worden onderhouden met bijhorende PCR-tests op dag 1 en 7.
Dat kun je aflezen op de website info-coronavirus.be.