donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsCODE GROEN HANGT AAN EEN ZIJDEN DRAADJE
SEB LEESON LEGAL GROUP

CODE GROEN HANGT AAN EEN ZIJDEN DRAADJE

De Canarische Eilanden hebben hun bemoedigende coronacijfers achter zich gelaten en zijn begonnen aan een besmettingsreeks die vergelijkbaar is met die van maanden geleden. De stijging van het aantal coronabesmettingen op de Canarische Eilanden betekent dat niveau 1 op sommige eilanden aan een zijden draadje hangt. Voor Fuerteventura is het al te laat. Gisteren werden de maatregelen verstrengd door het veranderen van het alarmniveau van niveau 1 naar 2 (van groen naar oranje). Ook op de Europese coronakaart kleuren de Canarische Eilanden opnieuw oranje.

Op 14 oktober bereikte de geaccumuleerd incidentie (A.I.) over 14 dagen 33,9 gevallen per 100.000 inwoners, een cijfer dat sinds augustus niet meer was bereikt. De periode waarin niet meer dan 100 besmettingen per dag werden geregistreerd, heeft geduurd tot november, een maand waarin de heropleving van het virus al een tijdje aan de gang is.
Amós García Rojas, voorzitter van de Spaanse Vereniging voor Vaccinologie en hoofd Epidemiologie van de Gezondheidsdienst van de Canarische Eilanden, heeft gewaarschuwd dat het besmettingsgevaar niet is geweken en indien het aantal gevallen blijft toenemen, er meer drastische maatregelen zullen moeten worden genomen.

Op dinsdag 9 november is het aantal COVID-19-gevallen op de Canarische Eilanden in slechts 24 uur opgelopen tot 194, het hoogste aantal sinds augustus. Fuerteventura is het eiland met de ergste gevallen. Volgens het laatste epidemiologische verslag van het Canarische Ministerie van Volksgezondheid bedraagt de A.I. over 14 dagen, 94 gevallen/100.000 personen en over 7 dagen 47,68 per honderdduizend inwoners. Beide indicatoren vormen op alle eilanden, met uitzondering van El Hierro, een middelgroot risico.

Nu er 84% van de Canarische bevolking is gevaccineerd, moet de aandacht niet alleen worden gericht op de stijging van het aantal besmettingen, maar vooral op de capaciteit in de gezondheidszorg. Het aantal personen op de intensive zorgen (ICU) was op 20 oktober gedaald tot 15, maar afgelopen dinsdag is het aantal COVID-patiënten op de ICU plotseling gestegen tot 20.

Wanneer deze cijfers worden uitgesplitst per eiland, zijn op Tenerife de meeste patiënten met een virusbesmetting opgenomen (76), gevolgd door Gran Canaria (50), Lanzarote (3), La Palma (3) en Fuerteventura (1), wat neerkomt op een totaal van 133 gehospitaliseerde patiënten op de Canarische Eilanden. Gran Canaria is het eiland met het grootst aantal COVID-patiënten op de ICU (12), vóór Tenerife (6) en Fuerteventura (2). Ondanks het feit dat de twee hoofdeilanden de regio aanvoeren wat betreft het aantal COVID-ziekenhuisopnames, blijven deze twee indicatoren van de zorgcapaciteit in beide gevallen een laag risico vormen. 

De criteria die zorgen voor een strengere aanpak zijn enerzijds de indicatoren A.I. over 7 en 14 dagen, de A.I. over 7 en 14 dagen bij 65-plussers, de positiviteit en traceerbaarheid, anderzijds wordt er ook gekeken naar de bezetting op ICU en op de corona-afdelingen.

Europa heeft de Canarische Eilanden op 11 november opgeschaald naar code oranje – toeristen die naar huis terugkeren komen niet meer uit een groene zone – en Fuerteventura werd door de Canarische overheid verbannen uit de groene groep waarin de overige eilanden zich bevinden. 

Er komt opnieuw een moeilijke periode op de bevolking af. Bovendien vormen nieuwe varianten, zoals de delta plus-variant, geen extra risico qua ernst van de ziekte, maar wel gevaarlijk in termen van besmettelijkheid. Deze nieuwe varianten zullen zich blijven verspreiden als er niet op mondiaal niveau wordt gevaccineerd, dixit Amós García Rojas.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

BONT OM DE ARM…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

DOKTER OP TENERIFE

DE HOP OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP