zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsCLUSTER AARDBEVINGEN ONDER EN ROND DE TEIDE
spot_img

CLUSTER AARDBEVINGEN ONDER EN ROND DE TEIDE

Het Instituto Geográfico Nacional (IGN), het Nationaal Geografisch Instituut heeft van tussen maandag 2 augustus om 21.01 uur en 04.32 uur op dinsdag op dinsdag 3 augustus in totaal 30 kleine aardbevingen waargenomen in de omgeving van Las Cañadas del Teide, waarvan er zich veertien bevinkjes voordeden ten zuidwesten van Pico Viejo en ten noordoosten van Guía de Isora. De kracht van alle bevingen lag tussen 0,6 en 1,9 op de schaal van Richter op een diepte tussen 8 en 23 kilometer.

De seismische activiteit van de deze cluster bevindt zich in een gebied waar regelmatig micro-seismische activiteit wordt geregistreerd en vormde geen enkel risico voor de bevolking. De waarden vallen binnen de normale parameters die gebruikt worden voor actieve vulkanische gebieden.

In de maand juni werden op de Canarische Eilanden 182 aardbevingen gedetecteerd waarvan de zwaarste beving een kracht had van 3,3 op de schaal van Richter. Deze aardbeving vond plaats op 12 juni en werd op ongeveer 150 kilometer ten noordwesten van het Lanzarote geregistreerd, op een diepte van 10 kilometer.

Op 28 juni om 01.16 uur (UTC) deed zich ten westen van het eiland Fuerteventura, op ongeveer 35 kilometer van de kust, een aardbeving voor met een magnitude van 2,4 op een diepte van 4 kilometer.

Tussen Gran Canaria en Fuerteventura deden zich in juni vijf andere aardbevingen van kleinere kracht voor, met een verspreiding van de epicentra.

Tussen Gran Canaria en Tenerife was er meer seismische activiteit en werden er 57 aardbevingen geteld op dieptes tussen 1 en 35 kilometer met een kracht tussen 0,3 en 2,1 mbLg.

In het hinterland van het eiland Tenerife bleef de seismische activiteit aanhouden, vooral in de gebieden bij Icod de los Vinos, Vilaflor, Teide-Pico Viejo en Guía de Isora, met in totaal 40 aardbevingen magnitudes tot 1,6 mbLg op dieptes tussen 1 en 28 kilometer.

Op El Hierro werden in juni 20 aardbevingen gelokaliseerd met een kracht tussen 1,4 en 2,5 op dieptes tussen 5 en 37 kilometer. Negen van deze aardbevingen deden zich ’s avonds voor op 10 juni tussen 22.28 en 22.44 uur, met magnitudes tussen 1,9 en 2,5 mbLg op dieptes tussen 32 en 37 kilometer en met epicentrum ten westen van Orchilla.

Op La Palma zijn 39 aardbevingen gelokaliseerd met magnitudes tussen 1,0 en 2,2 mbLg en dieptes tussen 3 en 37 kilometer.

Op 25 juni om 07.19 uur (UTC) startte een seismische reeks in de omgeving van Cumbre Vieja, waarbij er 320 aardbevingen werden gedetecteerd, waarvan 37 geregistreerd met magnitudes tussen 1,1 en 2,2 mbLg op dieptes tussen 18 en 37 kilometer. Deze reeks eindigde op 27 juni en vertoont dezelfde kenmerken als andere aardbevingen die zich sinds oktober 2007 in het gebied voordeden.

Deze aardbevingen werden niet of amper gevoeld door de bevolking en er was op geen enkel ogenblik gevaar voor de mens en de omgeving.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

SPAANSE WOORDEN

MIJN RIJBEWIJS OP TENERIFE

spot_img