donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogExcursies en AttractiesCHIRCHE, TRADITIES UIT EEN VER VERLEDEN
spot_img

CHIRCHE, TRADITIES UIT EEN VER VERLEDEN

Een mooie naam voor een mooie en uiterst traditionele locatie op 880 meter boven de zeespiegel waar slechts 200 mensen wonen. Dit onooglijk gehucht van Guía de Isora, nabij Aripe in het gebied van El Bailadero en Era Azul, is een hotspot om te bezoeken en wie het ooit deed vergeet nimmer hoe rijk de caserío is aan geschiedenis en traditie.
Bokrijk of het Openluchtmuseum in Arnhem op Tenerife? Niet letterlijk, wel figuurlijk …!

Dit gehucht stamt rechtstreeks uit de Guancheperiode. Er werden archeologische bewijzen teruggevonden die de link met de oorspronkelijke bewoners hardmaken. Het is slechts later, midden de XVII-de eeuw, dat het gehucht zich heeft ontwikkeld tot hoe we het op vandaag kennen. Voor de twintigste keer in zijn eeuwenoude bestaan viert Chirche zijn tradities in het evenement Día de las Tradiciones. Van 8 tot 10 juli gaan de feestelijkheden door in het gehucht van Guía de Isora, die erkend zijn als Bien de Interés Cultural (BIC) – als Cultureel Erfgoed – en zijn er verschillende activiteiten om het erfgoed te promoten.

Van 8 tot 10 juli 2022

Tijdens deze drie dagen zijn er filmvoorstellingen, toneelstukken en reconstructies van het dorpsleven uit de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Huizen die de rest van het jaar gesloten blijven, worden opengesteld voor het publiek en bieden plaats aan reconstructies van het dagelijkse leven uit vervlogen jaren. Bovendien wordt het boerenleven nagespeeld waarbij dorsen, oogsten, het maken van houtskool en het maken van dakpannen worden gedemonstreerd.

Luizen

In de ‘Constituciones Sinodales’ van Bisschop Pedro Dávila y Cárdenas uit 1737 lezen we dat er 17 families woonden met een totaal van 85 personen. Bijna 130 jaar later – dat was dan in 1865 – lezen we in het ‘Diccionario Estadístico-Administrativo’ van Pedro de Olive dat deze barrio 161 inwoners telde die zich voor een deel bezighielden met het kweken van de cochinilla (Dactylopius coccus), die gebruikt werd als karmijnrode kleurstof voor textiel. De luis gedijt als parasiet op de schijfcactus (Opuntia) en het kleurpigment komt van de eitjes van de schildluis en in mindere mate uit het bloed van de parasiet. Kort voordat de luizen eitjes leggen, worden ze handmatig van de cactus afgeschept, vervolgens worden de luizen gedood en de kleurstof wordt verkregen nadat ze zijn gedroogd, gemalen en gefilterd.

Bakhutten

In deze regio zijn nogal wat Hornos de Teja bewaard gebleven. Het bakken van klei tot dakpannen in houtgestookte bakhutten zorgde ervoor dat woningen in de ruime omgeving van een comfortabel dak konden worden voorzien.
Ook de Hornos de Brea die teer en pek aanmaakten vind je nog terug in het Tágaragebergte. De dennen in de wijde omgeving leenden zich perfect om het product aan te maken dat vissers nodig hadden om hun houten boten waterdicht te maken en te herstellen.

Cultureel erfgoed

Chirche maakt sedert 2008 deel uit van het Bienes de Interés Cultural van de Canarische Eilanden door de architectonisch grote waarde van de woningen. Op vandaag wonen er 213 personen en deze inwoners zijn zowat de acteurs in het jaarlijks terugkerend evenement Días de las tradiciones.
Chirche is zowat het schoolvoorbeeld van Canarisch erfgoed: veel gebouwen en tal van gebruiksvoorwerpen stammen uit de tijd van de overgrootouders.

Twee jaar lang heeft corona roet in het eten gegooid, vandaar dat 22 jaar na datum, de twintigste editie van het evenement wordt gehouden. Día de las Tradiciones is de dag waarop het plattelandsleven van de vorige eeuw nagebootst. Het gehucht wordt herschapen in ‘het Bokrijk’ van Tenerife; met de typische ambachten en tradities van toen.
De inwoners brengen de bezoekers terug naar de tijd waar het harde labeur op het land en op de finca dagelijkse kost was.
Voor de gelegenheid hullen ze zich in retrokledij, vervoeren zij de bezoekers naar een andere wereld zonder elektriciteit, weg van alle drukte en lawaai.

In de tijd van toen

Het dorsen van de tarwe, het broodbakken, het malen van gofio, naai en stikwerk, hoedenmakerij, het melken van de geitenkudde, activiteiten in de openluchtwasserij, mandenvlechten, ambachtelijke activiteiten zoals het maken van snoep, likeur en honig en nog tal van andere ensceneringen zijn elk jaar te bewonderen.

Ook kan er geproefd worden van het versgebakken brood, de vers geoogste groenten en het smaakvolle, geplukte fruit. Dit zijn de delicatessen van het binnenland. Op zondagnamiddag gaat de processie uit en daarna wordt er gedanst op de muziek van de retrogroep ‘Cardon Adeje’. Een tentoonstelling met (uiteraard) oude prenten maakt het verleden en de dag compleet. 

Op zondag 10 juli vertrekt er elk half uur een shuttle naar Chirche. De gemeente Guía de Isora zorgt voor gratis vervoer van 09.30 tot 16.00 uur, vanaf de bushalt aan de Guardia Civíl in Guía de Isora. Met eigen vervoer gaan wordt afgeraden omwille van weinig parkeeraanbod ter plaatse.
Vergeet je fototoestel niet… dit evenement leent zich uitstekend tot het maken van de meest tot de verbeelding sprekende foto’s.

Wil je op een andere keer naar Chirche dan kun je de bus nemen. Vanuit Guía de Isora neem je de lijn 491, vanaf Adeje neem je de Titsa 460 of 417. Wil je er te voet naartoe, dan kan dat ook via de senderos die gekend staan als de Camino de Vegueta, de Camino de los Garañones en de Camino de La Campana.

Titelfoto: Sol del Sur Tenerife

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

APP POLITIEHULP

PALMBOMEN OP TENERIFE

spot_img