zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogDaguitstappenCHIRCHE IN HET VERLEDEN - VIDEO
spot_img

CHIRCHE IN HET VERLEDEN – VIDEO

Chirche is een piepklein gehucht van de gemeente Guía de Isora maar een uiterst belangrijk gegeven inzake cultuur en traditie. Gelegen op 880 meter boven de zeespiegel, op amper twee kilometer van het gemeentelijk centrum beschikt het over de vruchtbare gronden van El Bailadero en Era Alta, die vlakbij liggen. Dit kunnen we niet beter aantonen met het filmpje Chirche in het verleden – video.

De locatie wordt reeds vernoemd door bisschop Pedro Davila y Cárdenas in 1737. Toen waren er slechts 17 burenfamilies die samen 85 personen telden. In de negentiende eeuw ontwikkelde zich de land- en tuinbouw en telde het gehucht 161 inwoners in 1865.
De Caserío de Chirche maakt samen met Aripe deel uit van het historisch patrimonium van de Canarische Eilanden, dankzij de verscheidenheid van oude gebouwen met een zeer grote historische waarde.

Dit gehucht stamt rechtstreeks uit de Guancheperiode. Er werden archeologische bewijzen teruggevonden die de link met de oorspronkelijke bewoners hardmaken. Het is slechts later, midden de XVII-de eeuw, dat het gehucht zich heeft ontwikkeld tot hoe we het op vandaag kennen. Elk jaar in juli viert Chirche zijn eeuwenoude bestaan door tradities te vertonen gedurende het evenement Día de las Tradiciones. De feestelijkheden in het gehucht van Guía de Isora zijn erkend als Bien de Interés Cultural (BIC) – als Cultureel Erfgoed – en zijn er verschillende activiteiten om het erfgoed te promoten, zoals we kunnen zien in Chirche in het verleden – video.

Het dorsen van de tarwe, het broodbakken, het malen van gofio, naai en stikwerk, hoedenmakerij, het melken van de geitenkudde, activiteiten in de openluchtwasserij, mandenvlechten, ambachtelijke activiteiten zoals het maken van snoep, likeur en honig en nog tal van andere ensceneringen zijn elk jaar te bewonderen.

Wie het volledige verhaal wil lezen over Chirche kan dat HIER doen. Chirche in het verleden – video is een krachtige boodschap om het verleden van Tenerife blijvend te bewaren voor de toekomst.

Video: Oso Polar Movies

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

EINDE SEIZOEN

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARISCHE WEETJES

ZANDSTRANDEN OP TENERIFE

spot_img