zaterdag, april 1, 2023
spot_img
HomeBlogDaguitstappenCASA DE LA MIEL

CASA DE LA MIEL

In een vorig artikel met de titel HONING OP TENERIFE hebben wij een overzicht gegeven van de bijenteelt, waar de bijen huizen, met hoeveel ze zijn en hoeveel soorten honing er op Tenerife worden verzameld.
De viering van het 25-jarig bestaan van Casa de la Miel gaat gepaard met de heropstart van de Commissie voor Bijenteelt (Mesa Insular de la Apicultura) op Tenerife.

De bijensector op Tenerife bestaat uit meer dan 600 imkers en bijenhouders die samen ongeveer 16.000 bijenkorven bezitten. Zij vragen aan de overheid om de nodige instrumenten te verschaffen om de kwaliteit en de traceerbaarheid van de bijenproducten te bevorderen. Tenerife bezit 14 variëteiten honing (afbeelding onder), waaronder de smaakvolle honing Retama del Teide, met een unieke smaak en textuur, een soort die vooral niet mag verloren gaan.

Labo en museum

Casa de la Miel is gebouwd op het landgoed La Baranda, en grenst aan Casa del Vino, in El Sauzal en werd opgericht op 10 februari 1996, met als doel de bijenteeltsector op Tenerife te helpen consolideren en het product te verbeteren. Dat heeft in 2012 geleid tot de huidige beschermde oorsprongsbenaming of denominación de origen protegida (D.O.P.) ‘Miel de Tenerife’.
Casa de la Miel werd in de loop der jaren uitgebreid met een laboratorium en een museum met bezoekerscentrum.

Gedurende de voorbije 25 jaar heeft Casa de la Miel, 652.700 kilo honing verwerkt en op de markt gebracht, plus in 73.380 kilo bijenwas die opnieuw werd gelamineerd en verwerkt. Er werden 4.899 honingmonsters geanalyseerd en er werd 35.198 keer aan dienstverlening gedaan zoals kwaliteitscontroles, technisch advies gegeven, opleidingen georganiseerd en promotie gemaakt voor honing en afgeleide producten.

Meer dan honig verzamelen

Casa de la Miel beschikt over een geaccrediteerd analyselaboratorium, het enige in zijn soort op de Canarische Eilanden, en over een gespecialiseerd panel voor sensoriële honinganalyse. Dat zorgde voor de integrale karakterisering van de Tenerfiaanse honing en voor de organisatie van 24 regionale honingwedstrijden, wetenschappelijke conferenties en plaatselijke honingbeurzen, naast de publicatie van vijf boeken, 15 wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschriften en 24 deelnames aan nationale en internationale congressen.

Er werd 242 keer een cursus over honing en bijenteelt gegeven, waaraan 3.456 mensen hebben deelgenomen. Casa de la Miel heeft een grote rol gespeeld bij het stimuleren van de apicultuur op het eiland en lag aan de basis van het IXe Nationale Bijenteeltcongres in oktober 2018.

Foto’s en informatie (Spaans): http://www.casadelamiel.org/es

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GEVLEUGELDE WOORDEN

TENERIFE… ¡YA VOY!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VLIEGANGST

TRAMLIJN IN HET ZUIDEN?