maandag, juli 22, 2024
HomeBlogNieuwsCARNAVAL 2023 UITGELICHT
SEB LEESON LEGAL GROUP

CARNAVAL 2023 UITGELICHT

Na het zomercarnaval anno 2022, dat een gevolg was van een uitgesteld wintergebeuren door de coronapandemie is na twee jaar opnieuw een normaal carnavalsprogramma dat ook doorgaat in de periode waar het thuishoort. Akkoord, wat het carnaval betreft dat afgelopen zomer, einde juni, van start ging in een afgeslankte vorm, was beter dan helemaal niets. Maar nu, krijgt het grootste carnaval op Tenerife, het op een na grootste ter wereld, opnieuw een waar gezicht met vorm en inhoud zoals weleer.

‘New York’ wordt het thema voor het carnaval van Santa Cruz de Tenerife 2023. Het thema is als winnaar uit de bus gekomen bij een onlinestemming waaraan bijna vierduizend personen hebben deelgenomen. New York, de stad die nooit slaapt, wordt dus het thema van het carnaval van Santa Cruz de Tenerife 2023.

Vijf weken lang

Het carnaval van Tenerife zal de straten van de hoofdstad dag en nacht vullen met ritme en kleur van 15 tot 26 februari. Tijdens deze data gaan duizenden mensen de straat op. De festiviteiten beginnen officieel met de viering van de Gran Cabalgata Anunciadora, een groot feest dat op elke hoek van de stad uitbundig wordt gevierd.
Op de eerste woensdag wordt de carnavalskoningin gekozen tijdens een gala dat rechtstreeks wordt uitgezonden op televisie. Na de stemming overhandigt de burgemeester de scepter aan de winnaar, samen met de eredames.

In feite begint de carnavalsperiode al op vrijdag 20 januari 2023 met het openingsgala en eindigt het op zondag 26 februari 2023 met de Piñata-festiviteiten. Tussendoor zijn er meer dan vijf weken activiteiten en festiviteiten, wedstrijden en straatcarnaval. Dit is a priori de definitieve terugkeer van het carnaval en daarbij laten de feestvierders de coronapandemie ver achter hen.

Carnavalsgroepen

Het officiële carnaval telt meer dan 100 groepen met elk gemiddeld 50 leden: murgascomparsas, kostuumgroepen, rondallas en muziekgroepen. Het straatcarnaval/festival gaat door op de openbare weg en is een evenement waarbij vooral de burgerij aan deelneemt.

Murgas bestaan uit een grote groep mensen die zingen met teksten die over het algemeen kritisch zijn. De composities, die vaak met humor en ironie worden uitgewerkt, zijn gebaseerd op populaire liedjes. Typerend zijn de kazoo’s (murga-fluitjes) die elk lid bij zich heeft en soms gebruikt.
Een comparsa is een groep zangers, muzikanten en dansers die deelnemen aan het carnavalgebeuren en onderling ook strijden voor een eindoverwinning en om een gunstige plaats te krijgen in de carnavalstoet. 
Rondallas zijn vergelijkbaar met de murgas, maar hier worden de zangers begeleid door snaar- en tokkelinstrumenten.
Canciones de la Risa zijn parodiegroepen die bestaan uit minimaal vijf en maximaal twaalf leden die een grappig repertoire en een geestige enscenering brengen waarbij humor steeds overheerst.

Belangrijke data

– woensdag 15 februari 2023: Koninginnegala;
– vrijdag 17 februari 2023: straatcarnaval met de Cavalcade;
– zondag 19 februari 2023: dagcarnaval;
– dinsdag 21 februari 2023: Gran Coso Apotheose; 
– woensdag 22 februari 2023: Parade ‘Begrafenis van de Sardine’;
– zaterdag 25 februari 2023: tweede Dagcarnaval.

Curiosa

Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife wordt beschouwd als het op één na populairste en bekendste carnaval ter wereld, na dat van Rio de Janeiro (Brazilië). Niet toevallig is Santa Cruz gejumeleerd met Rio de Janeiro.

Het carnaval van Tenerife werd in 1980 uitgeroepen tot festival van internationaal toeristisch belang. Het streeft momenteel naar de status van UNESCO-werelderfgoed.

Dit carnaval bezit het record voor de aanwezigheid van meer dan 200.000 mensen tijdens een openluchtdans, dat werd gecertificeerd door het Guinness Book of Records.

Het gemiddelde gewicht van de kostuums van de kandidaten die deelnemen aan de verkiezing Koningin is 170 kilo. Daarom hebben deze majestueuze kledij veelal wielen om de verplaatsingen te vergemakkelijken.

In 2021 werd het canavalsgebeuren volledig afgelast vanwege de hoge graad van het aantal coronabesmettingen, de quarantainebeperkingen en de complete lockdown op Tenerife.

Voorlopig programma 2023

Vrijdag 20 januari: Carnaval openingsgala
Donderdag 26 januari: Eerste deel van het Concurso de Murgas Infantiles 
Vrijdag 27 januari: Tweede deel van de Murgaswedstrijd voor kinderen
Zaterdag 28 januari: Derde deel van de Murgaswedstrijd voor kinderen
Zondag 29 januari: Choreografisch Festival
Maandag 30 januari: eerste deel van de Murgas-wedstrijd voor volwassenen
Dinsdag 31 januari: tweede deel van de Murgas-wedstrijd voor volwassenen
Woensdag 1 februari: derde deel van de Murga-wedstrijd voor volwassenen
Vrijdag 3 februari: finale van de Murgaswedstrijd voor volwassenen
Zaterdag 4 februari: wedstrijd Muziekgroepen
Zondag 5 februari: verkiezingsgala Kinderkoningin
Woensdag 8 februari: Senioren Gala
Vrijdag 10 februari: Evenement ‘Lachlied’
Zaterdag 11 februari: wedstrijd Comparsas Wedstrijd
Zondag, 12 februari: wedstrijd Kostuums en Rondallas
Dinsdag 14 februari: Concert Los Fregolinos
Woensdag 15 februari: Gala voor de verkiezing van de Koningin van het Carnaval
Vrijdag 17 februari: Aankondiging van Cavalcade
Zaterdag 18 februari: Ritme en harmonie wedstrijd
Zondag 19 februari: Dagcarnaval
Dinsdag 21 februari: Apotheose Coso
Woensdag 22 februari: Begrafenis van de Sardine
Zaterdag 25 februari: Dagcarnaval
Zondag 26 februari: Piñata en Fin de Fiesta – vuurwerk

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KLEINE POTJES

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

HONING OP TENERIFE

TWEEDE LEVEN

WEBCAM GOLF COSTA ADEJE

SEB LEESON LEGAL GROUP