woensdag, oktober 5, 2022
spot_img
HomeBlogCultuurCARNAVAL 2017

CARNAVAL 2017

Carnaval 2016 werd aangekondigd met een kunstwerk van Javier Torres Franquis waarin een makreel of een sardine, wie zal het zeggen, als Harlekijn was vermomd. We maakten toen gewag van ‘een gewaardeerd kunstenaar die erin slaagde de interpretatie van het carnavalgebeuren te vertolken’.

De makreel of ‘Chicharro’ vermomd als een centraal protagonist op de poster was een duidelijke verwijzing naar de inwoners van de hoofdstad van Tenerife die één keer per jaar de werkelijke wereld mogen ontspringen – vis springt uit het water – om te genieten van licht, kleur, muziek en plezier gedurende deze carnavalsperiode.

Carnaval 2017 wordt aangekondigd met een totaal ander thema op een nieuwe affiche waarin kleuren, traditie, symbolen en alle herkenbare elementen die dit evenement vormen worden weerspiegeld in dit artistieke werk. De promotie kan beginnen.
Het nieuwe kunstwerkje werd gemaakt door de schilder Pepe Dámaso, waarbij hij knipoogt naar het Caribisch gebied. Met de titel Vuelo caribeño canicular verwijst hij naar het Caribisch gebied en de periode waarin de hitte wordt geïntensiveerd. Dit is het tijdstip waarop het sterrenbeeld Sirius opkomt in het heetste deel van het jaar.

De poster, in origineel formaat van 100 op 70 cm, combineert identificeerbare geografische vormen van Tenerife met elementen die terug te vinden zijn in tropische gebieden. De titel zou in het Nederlands vrij vertaald kunnen worden als ‘Vlucht naar een Caribische hittegolf’. De 82-jarige Pepe Dámaso was erg opgewonden tijdens de presentatie van zijn poster en zei dat deze opdracht hem, na een periode met ernstige gezondheidsproblemen, terug zin in het leven heeft gegeven.

De burgemeester van Santa Cruz, Jose Manuel Bermudez bedankte Pepe Dámaso omdat hij de opdracht heeft aanvaard en het schilderwerk heeft gerealiseerd. Deze affiche zal wereldwijd verspreid worden en daar hebben internetkranten, blogs en sociale media een groot aandeel in. Hij prees de schilder als ‘Canarisch kunstenaar met een universele dimensie’ die een kunstrelatie had met de onlangs overleden Pedro Gonzalez en goed bevriend was met César Manrique.
Pepe Dámaso, geboren in Agaete (Gran Canaria) in 1933, is niet alleen schilder maar ook beeldhouwer, muralist en graveur en is een van de meest productieve kunstenaars die de Canarische Eilanden heeft gekend. In zijn vroege kunstjaren was hij autodidact maar later liet hij zich opleiden aan de Escuela de Artes y Oficios Artísticos in Madrid (1954) en werd hij in 1955 toegelaten tot de Escuela Superior de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría van Sevilla. Zijn eerste tentoonstelling vond plaats op 4 augustus 1951 in het Casino La Luz, Agaete (Gran Canaria). Vanaf dan stelt hij tentoon in New York, Parijs, Porto, Kopenhagen, Cuba en Belgrado. Dámaso was ook regisseur van de films Umbrië en Requiem para un absurdo en de documentaire The Queen

Het carnaval in Santa Cruz begint reeds op 1 februari, de hoofdacts gaan door van 22 februari tot 5 maart 2017 in Santa Cruz, de hoofdstad van Tenerife. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikelKORTE BERICHTEN (60)
Volgend artikelKORTE BERICHTEN (61)
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

OPLOSSING IN ZICHT

NOG VEILIGER VOOR FIETSERS