vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsCANARISCHE ZWARTE BIJ WORDT BESCHERMD 
spot_img

CANARISCHE ZWARTE BIJ WORDT BESCHERMD 

De zwarte Canarische bij, de Xylocopa latipes, is een autochtone soort die uniek is in de wereld en enkel voorkomt op de Canarische Eilanden. Dit vliesvleugelig insect komt uit de familie bijen en hommels met de naam Apidae, waarvan de naam voor het eerst werd gepubliceerd in 1773.

Reeds in 1984 werden er maatregelen genomen om deze inheemse soort te beschermen toen het ras het slachtoffer werd van varraomijten die waren meegereisd met andere bijensoorten die werden ingevoerd uit Europese landen. Op Tenerife, La Gomera en El Hierro was er geen enkele beperking voor de invoer van om het even welk bijenras. Toen is slechts 44 procent van de Canarische bijenpopulatie bewaard gebleven, 56 procent werd besmet en overleefde de infecties niet.

Varraomijt

Nieuwe buitenlandse bijensoorten hebben geleid tot ziektes en infecties die het inheemse ras voor meer dan de helft heeft uitgeroeid en ervoor zorgde dat imkers de juiste behandelingen toepasten die een groot deel van het werkingsbudgetten afsnoepte.

De varraomijt is midden jaren ’90 op Tenerife aangekomen door de invoer van buitenlandse rassen, van waaruit deze zich naar de overige eilanden heeft verspreid. Bovendien heeft de hybridisatie met bijen van buitenaf niet alleen gevolgen voor de besmetting van de Canarische soorten, maar ook voor de kwaliteit en de variëteit van de honing, die meerdere internationale erkenningen heeft gekregen.

Wetsvoorstel

Manuel Marrero, woordvoerder van Sí Podemos, heeft familie met ervaring in de sector van de bijenteelt. Hij heeft het probleem, na een ontmoeting met het overkoepelend orgaan der bijenmelkers, in een voorstel voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Canarische parlement. De bedoeling is om de zwarte Canarische bij op te nemen in de Nationale Catalogus der Bijenrassen als beschermd inheems ras en een doorgedreven controlesysteem door te voeren om de invoer van ongewenste insecten te voorkomen.

Het wetgevingsinitiatief kan op brede steun rekenen van de wetenschappelijke gemeenschap en de nationale en internationale bijenteeltsector, die zich ook inzetten voor de bescherming van de inheemse rassen door de invoering van vreemde soorten te voorkomen. Bovendien zijn biologen en wetenschappers uit Ierland, Italië, Zweden, Noorwegen, Griekenland en België tevreden dat er maatregelen worden genomen om het Canarische ras te beschermen.

Imkerij

Op de Canarische Eilanden zijn er 1.200 imkers die samen 35.000 bijenkorven bezitten. Het overgrote deel is amateur, zeer weinig imkers zijn professionals. Het gaat om een kleinschalige en middelgrote veehouderij die meestal een aanvulling op het gezinsinkomen vormt. De honingproductie op de Canarische eilanden hangt van een rijke en gevarieerde Canarische flora en van een groot aantal autochtone bijensoorten, waarvan vele endemisch zijn. 

De Xylocopa latipes heeft een karakteristieke zwarte kleur gedraagt zich tam en heeft eerder een rustig karakter. Zonder deze kenmerken onderscheidt hij zich ook door zijn rustieke karakter, zijn vermogen om zich op elk moment van het jaar voort te planten, zijn hoge hygiënische gewoonten en het feit dat hij weinig last heeft van plundering of zwermen.

Hybridisatie door genetische vervuiling verstoort het gedrag van de kolonies, waardoor ze grillig worden en agressieve kolonies voortbrengen, in tegenstelling tot de tamheid van het plaatselijke ras. Sommige van de ingevoerde rassen en hun hybriden vertonen een hoog plundergedrag. 

Wie meer wil weten over bijen, de bijenteelt en de imkerij op Tenerife kan dat lezen in ons artikel BIJEN LEVENSBELANGRIJK VOOR TENERIFE

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

BESTE KLIMAAT TER WERELD

WIJ BREKEN UIT

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WATER OP TENERIFE

NIEUWE EILANDEN IN DE MAAK

spot_img