donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesCANARISCHE WEETJES
spot_img

CANARISCHE WEETJES

Dat de Canarische Eilanden provinciale eenheden zijn van Spanje, dat wist je ongetwijfeld. En dat de Teide de hoogste berg is van Spanje weet je al van in de lagere school. Maar er zijn nog zoveel dingen die oorzaak zijn of toegeschreven worden aan de Canarische archipel en dus ook aan Tenerife omdat het er deel van uitmaakt. De eilanden hebben in meerdere of mindere mate bijgedragen aan een verzameling van onbekendheden, curiosa, bijzonderheden en rariteiten. Canarische weetjes … een korte, maar onvolledige opsomming!

De Canarische banaantjes zijn kleiner dan haar soortgenoten, ook de smaak is intenser en voller dan haar mondiale concurrenten en daarom worden ze zo gegeerd. Maar ze verlaten amper het Spaanse grondgebied omdat aan de wereldwijde vraag niet kan worden voldaan.

In 1927 verbleef Agatha Christie een tijdlang in Puerto de la Cruz en begon op deze locatie te schrijven aan twee romans: ‘De geheimzinnige Mr. Quin’ die in 1934 verscheen en ‘Miss Marple en haar dertien problemen’ die pas in 1956 werd gepubliceerd.

Deskundige klimatologen beweren dat het microklimaat van de Canarische Eilanden tot de beste ter wereld behoort.

De Gomerische fluittaal ‘El silbo Gomero’ werd uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed en het communicatiemiddel wordt op school geïnstrueerd. Alleen op deze manier blijft deze behouden voor de toekomst.

De Canarische archipel mag zich wereldpionier noemen inzake ontzilting van zeewater. De techniek werd er voor het eerst toegepast op grote schaal. Lanzarote beschikte al over een ontziltingsinstallatie in 1964.

De Cumbre Vieja was verantwoordelijk voor de laatste bovengrondse vulkaanuitbarsting op Spaans grondgebied in La Palma (2021) die begon op 15 september en eindigde op 25 december van hetzelfde jaar. De vulkaan stootte 159 miljoen kubieke meter lava uit die 1.219 hectare landoppervlakte bedekte. De lavastromen bedolven 73,8 kilometer rijweg en er werden 2.988 beschadigd en vernietigd. Ongeveer 7.000 mensen werden gedurende het onheil geëvacueerd.

De wateren rond de Canarische Eilanden zijn een bevoorrechte locatie om walvissen te spotten. De film ‘Moby Dick’ uit 1956, met in de hoofdrol Gregory Peck, werd gefilmd op het strand van Las Canteras op Gran Canaria.

Op El Hierro staat er een klein hotelletje, eentje met slechts vier kamers.

De Canarische Eilanden kregen er in 2014 een klein broertje bij. Op bestuurlijk niveau zijn er nu 8 eilanden en zo werd ook La Graciosa lid van de Canarische familie.

Het carnavalsgebeuren op de Canarische Eilanden wordt erkend als één van de beste in de wereld, naast dat van Brazilië en Venetië.

De Teide op Tenerife is de hoogste berg in Spanje en de op twee na grootste vulkaan op aarde als je de hoogte meet vanaf zijn basis in de oceaan. Ruim zeven kilometer hoog is gelijk aan meer dan 7.000 meter … flinke berg!

De prestigieuze Spaanse regisseur Pedro Almodóvar koos Lanzarote als natuurlijk decor voor zijn film “Los Abrazos Rotos” (Broken Embraces) uit 2009.

Het Auditorium van ‘Los Jameos del Agua’ op Lanzarote ligt aan de binnenzijde van een vulkanische trechter; een lavatunnel waar een 4 cm lange blinde kreeft woont met de naam ‘cangrejito ciego’ (Munidopsis polymorpha)

De Canarische gemeenschap is kampioen in het hergebruiken van water. Een derde of 33% van alle gebruikte water wordt gerecycleerd.

‘El cueva del viento’ is één van de langste vulkanische gangen ter wereld met een lengte van meer dan 20 km.

De Canarische dennenboom (Pinus Canariensis) is uniek in zijn weerstand tegen brand. Zelfs na carbonisatie van de schors kan deze den verder groeien.

El Hierro is uitgegroeid tot het eerste eiland in de wereld die zichzelf volledig voorziet van hernieuwbare energiebronnen.

De luchthaven van La Palma daarentegen is de toonaangevende in gebruik van windenergie.

In Gran Canaria is de oudste golfclub van Spanje ondergebracht. De Real Club de Golf de Las Palmas werd gesticht in 1891 en het golfterrein werd ontworpen door de Engelse architect Ross Mackenzie.

El Hierro viert elk jaar de prestigieuze internationale onderwaterfotografiewedstrijd ‘Open Fotosub’ en levert telkenjare foto’s van uitstekende kwaliteit, dankzij de helderheid van het zeewater.

Het vlinderras ‘Dromedary Camelus’ is enkel op de Canarische Eilanden terug te vinden.

Met een grootte van 27 hectare is Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo, in Gran Canaria, de grootste botanische tuin in Spanje.

Sommige Canarische eilanden hebben omwille van hun topografie een verscheidenheid aan klimaten. Terwijl de stranden geplaveid zijn met zonneaanbidders, kun je op een korte afstand daarvandaan genieten van de sneeuw. Welke natie kan dat ook nog beweren.

Zeezwembaden gevuld en gespoeld met kristalhelder oceaanwater zijn het resultaat van een mix tussen topografie, lavastromen en zeewater. Alle eilanden bezitten deze pareltjes om te zwemmen of gewoon om te baden.

Deze lijst is onvolledig en zou te lang worden om alle Canarische weetjes te publiceren.
Om dit alles aan den lijve te ondervinden en te beleven stellen wij voor dat je je volgende vakantie op de Canarische archipel plant en dat je eiland per eiland gaat exploreren. Uiteraard begin je op Tenerife, niet voor niets het grootste der Canarische Eilanden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

PIRAMIDEN VAN GÜÍMAR

TENERIFE FIETSPARADIJS

spot_img