vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsCANARISCHE TRAAGHEID
spot_img

CANARISCHE TRAAGHEID

Canarische traagheid in de administratie is iets wat zowel locals als expats vaak ervaren. Het is een fenomeen waarbij bureaucratische processen neigen (!) naar een trager tempo dan men elders zou verwachten. Dit tempo wordt soms gekscherend het mañana-effect genoemd, wat een zorgeloze houding ten opzichte van de tijd weerspiegelt. Dit is een kenmerkende eigenaardigheid voor veel aspecten van de administratie op Tenerife en de overige eilanden van de Canarische archipel.

In praktische termen betekent dit vaak langere wachttijden voor het afhandelen van documentatie, vergunningen en andere officiële procedures. De lokale bevolking heeft een meer ontspannen benadering van tijd en prioriteiten, wat resulteert in een werkcultuur die minder gehaast is en waarbij zaken vaak op hun natuurlijke ritme afgehandeld worden. Dit kan soms botsen met de verwachtingen van nieuwkomers en expads, die een administratie gewoon zijn  die efficiënter werkt.

Arico

Deze benadering is diep geworteld in de Canarische manier van leven, die grote waarde hecht aan persoonlijke interacties en het behoud van sociale relaties, soms ten koste van een grotere efficiëntie. Geduld en aanpassingsvermogen zijn daarom essentieel voor wie zich in de administratieve molen van de Canarische Eilanden bevindt.

dorpje Villa de Arico, gelegen in het zuidoosten van Tenerife, staat een langverwacht bouwproject op het punt werkelijkheid te worden. Na een stilstand van meer dan vier jaar, nadert het centrale plein van de Arico eindelijk zijn voltooiing. Dit plein, dat ooit het kloppende hart was van het dorp, werd geteisterd door vertragingen en bureaucratische hindernissen die de centrale locatie in de gemeente jarenlang hebben gegijzeld.

Politiek

Dit is een typisch voorbeeld dat geen alleenstaand geval is op Tenerife. De werken startten in 2016 – vandaag 8 jaar geleden – en moesten zorgen voor een gedaantewisseling van het gemeenteplein. In 2019 liepen de werken vast en in 2024 wordt uiteindelijk een stap gezet om de werken, die reeds vier jaar stil lagen, te herstarten. Vier jaar zonder één vel papier te verplaatsen, vier jaar van verwaarlozing, vier jaar stilstand die de bewoners van La Villa de Arico met lede ogen hebben aanschouwd. Dit is de weerspiegeling van het politiek gedrag van de gemeentelijke politici uit diverse coalities die gedurende verschillende regeerperiodes het hoofd hebben laten hangen.

Van vooraf aan 

De infrastructuur werd jarenlang verwaarloosd en onbenut achtergelaten, tot boosheid van de inwoners tot het nieuwe gemeentebestuur is wakker geschoten en zich uit de naad heeft gewerkt om de storende elementen uit de procedure te weren. De drive en de motivatie deden wonderen om deze situatie op te lossen en, eens en voor altijd, het gemeenteplein afgewerkt terug te geven aan onze buurtbewoners.

Wanneer de ontbindingsprocedure van het contract is voltooid, zijn de volgende stappen de aanbesteding van het nieuwe bouwproject en daarna, eenmaal goedgekeurd, kan het werk worden aanbesteed.
Is dit het absolute einde? Niets is zeker, vooral als men ziet dat de procedure helemaal van in het begin wordt hernomen om dit project te finaliseren. Ook hier vrezen wij voor Canarische traagheid.

Guy Devos © Photography

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

PALMBOMEN OP TENERIFE

TEIDE AFGESLOTEN

spot_img