zondag, april 14, 2024
HomeBlogNieuwsCANARISCHE SATELLIET IN DE RUIMTE
spot_img

CANARISCHE SATELLIET IN DE RUIMTE

Het Astrofísica de Canarias (IAC) is niet aan zijn proefstuk toe wanneer het gaat over ruimtefotografie. De ruimtecamera DRAGO 2 dat werd ontwikkeld door het Astrofysisch Instituut Canarias en op 4 januari 2023 mee de ruimte in ging aan boord van een SpaceX Falcon 9 raket, het bedrijf van Elon Musk, draait nu baantjes rond de aarde. Deze optische communicatiemodule is de opvolger van de DRAGO 1 en de voorloper van DRAGO 3, die die in 2024 zal worden geïnstalleerd op de eerste Canarische satelliet, de Alisio 1.

Cape Canaveral, heeft de eerste DRAGO 2-beelden van de aarde ontvangen die zijn gemaakt vanuit de ruimte met een resolutie die zes keer hoger is dan die van zijn voorganger DRAGO-1. Met vijf filters is de resolutie van Drago-2 fel verbeterd: van 50 meter per pixel naar 5 meter per pixel zullen bussen en zelfs bestelwagens in beeld worden gebracht.

3 jaar levensduur

Alex Oscoz Abad, hoofdonderzoeker van het IACtec Espacio project, verantwoordelijk voor deze technologische ontwikkelingen, liet de eerste beelden zien die door de Drago-2 camera werden gemaakt en gaf meer uitleg over nieuwe projecten, zoals de eerste Alisio 1-satelliet, waarvoor al een lanceerdatum is vastgesteld. Astro 1 wordt het het eerste ruimteobservatorium van het IAC waarin Vinis, een camera met een resolutie die tien keer hoger is dan de Drago-2, een grote rol gaat spelen.

Net als zijn voorganger uit 2021, Drago-1, weegt Drago-2 (foto onderaan) iets meer dan een kilo. Het kubistisch apparaat van amper tien centimeter breed, verbruikt 5,5 watt en heeft het een verwachte levensduur van ongeveer drie jaar. Aan boord van de satelliet cirkelt het om de aarde op een hoogte van 500 kilometer en doet daar 90 minuten over.

Beeldvorming

Het belangrijkste verschil met Drago-1 is de technologische evolutie, waardoor het beelden kan maken met een resolutie van 50 meter per pixel, zes keer nauwkeuriger dan zijn voorganger, die 300 meter per pixel aanbood. Dit betekent dat Drago-2 vanaf zijn baanhoogte van 500 kilometer hoog, objecten van meer dan 50 meter in het infraroodspectrum duidelijk in beeld kan brengen.

Dit type beeldvorming maakt het bijvoorbeeld mogelijk om door rook heen te kijken en branden te lokaliseren die voor conventionele camera’s onzichtbaar zijn.

Projecten

In 2024 wordt de Drago-3 gelanceerd, die op de eerste Canarische satelliet, de Alisio 1, wordt gemonteerd. Deze camera is qua resolutie vergelijkbaar is met de Drago-2, maar dan verbeterd met twee filters.

Ondertussen werkt het IACtec aan zijn eerste ruimteobservatorium, Astro 1, waarmee planeten buiten het zonnestelsel, de exoplaneten en oer-asteroïden kunnen worden geobserveerd.

Een ander groot project is de Vinis, die net als de Drago een camera is voor het observeren van de aarde, niet alleen in het infraroodspectrum, maar ook in het zichtbare.

Inzetbaarheid

Dankzij dit resolutieniveau zal de Vinis kunnen ingrijpen bij brandbestrijding, olievervuiling op zee, waterstress bij gewassen, meten van de impact van overstromingen, meewerken aan reddingen op zee, lichtvervuiling meten, de evolutie van de bouw controleren en geologische studies uitvoeren.

De toekomst wordt niet saai, maar leuk en heel spannend. Dit wordt mogelijk gemaakt met technologie die op de Canarische Eilanden is ontwikkeld. Nu kunnen de toepassingen wereldwijd worden toegepast.

IAC zet Tenerife op de wereld. Het overheidsbedrijf innoveert en talenteert en ondertekent binnenkort een samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar waardoor het een financiering van 5,5 miljoen euro ontvangt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

WIJ ZIJN DE PINEUT

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BORGEN BRENGEN ZORGEN

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

BOSBRANDEN VERMIJDEN

WAT MET ONZE PLANEET

spot_img