dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogCANARISCHE REGERING TERUGGEFLOTEN
spot_img

CANARISCHE REGERING TERUGGEFLOTEN

Er doen reeds langer geruchten de ronde alsof de wet op de verhuur van vakantiewoningen zou zijn veranderd en/of aangepast. Of meer nog … dat de wet helemaal niet meer van toepassing zou zijn. Allemaal in de voorwaardelijke wijze geschreven.

Hoe hard ik ook heb gezocht, de laatste wetswijziging omtrent de Viviendas Vacacionales dateert van 28 mei 2015 en blijft juridisch onaantastbaar tot er een nieuwe wet of decreet wijzigingen aanbrengt aan de bestaande regelgeving.
Op 24 december 2015 werden in deze aanpassing een aantal wijzigingen ingelast die verschenen zijn in het BOC 2015/249 en dit naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank.
Tot zover blijft alles bij het oude.

Een uitspraak van het Hooggerechtshof op 27 april 2017 kan de weegschaal evenwel doen kantelen want het Hof heeft een vernietigende uitspraak gedaan waarbij de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia het gelijk naar zich toegeschoven kreeg.

Het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden heeft op verzoek van het Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC)­­ de meest relevante beperkingen van de wet op de reglementering van vakantiehuizen op de Canarische eilanden vernietigd.
Om de regelgeving te verbeteren en te voorkomen dat de procedure ingeleid werd bood het CNMC op 23 juli 2015 zijn volledige samenwerking aan en verzocht de regering om bepaalde paragrafen van het decreet die nefast waren voor de concurrentiekracht binnen de verhuursector te wijzigen of te schrappen. Toen dit verzoek afgewezen werd heeft het CNMC in november 2015 een bezwaarschrift ingediend bij het Hooggerechtshof.

Het Hof heeft een aantal bepalingen van de wet ‘Autonome Verordening voor Vakantiewoningen’ opgeheven die indruisen tegen de vrije concurrentie.
Het behandelde meer bepaald het tweede voorschrift van het Tribunaal in verband met vakantiewoningen in toeristische zones door de argumentatie van het CNMC.
De Commissie (CNMC) is vragende partij om te dialogeren met de administratie vooraleer rechtsmiddelen aan te wenden.
De CNMC benadrukt dat de overheid altijd zou moeten uitgaan van het principe van een efficiënte economische regulering en steeds in het voordeel van vrije concurrentie.

Het Hof heeft de eis van het CNMC tegen het besluit 113/2015, waarin de reglementering van de verhuur van vakantiewoningen werd goedgekeurd, ontvankelijk verklaard.
Het Besluit 113/2015 van de Canarische Eilanden, gepubliceerd op 28 mei 2015, introduceerde een nieuwe en aangepaste regelgeving voor particuliere vakantiewoningen, die voorheen niet onderworpen waren aan bepaalde regels.
Het CNMC was van oordeel dat het besluit talrijke belemmeringen inhield in verband met de vrije concurrentie en dat de beginselen van efficiënte economische regulering onderuit gehaald werden. Dit ten nadele van de burgers.
Een van de belangrijkste nadelen van het besluit was de onmogelijkheid om vakantiewoningen aan te bieden in toeristische gebieden. Bovendien werd de verhuur ook verboden in gebieden waar hotels en appartementscomplexen gelegen zijn en men kon onmogelijk nog aparte kamers verhuren. Daarvoor was een verklaring nodig van een verantwoordelijke die ingeschreven stond in een register.

En als laatste onderdeel vroeg het CNMC de nietigverklaring van diverse bepalingen van het decreet die concurrentievervalsing inhielden. In de Informe Economico is een analyse te lezen van de rampzalige effecten van het decreet.
Het rapport toonde duidelijk aan dat de markt van de vakantiewoningen een zeer positieve invloed heeft op de toeristische accommodatie op de eilanden in de vorm van een grotere verscheidenheid van het aanbod, efficiëntere en betere marktprijzen en een betere kwaliteit van de dienstverlening.
Het Hof heeft op 26 april 2017 de volgende paragrafen geschrapt:
– Het verbod op vakantiewoningen in toeristische gebieden of voor gemengd gebruik. Het Hof oordeelt dat deze regel het recht op vrije onderneming schendt. Het ziet niet in waarom vakantiewoningen niet zouden ingeplant mogen worden in zones waar de meeste toeristen verblijven. De voorkeur wordt wel gegeven aan de touroperators die in de zones actief zijn, en dat is dan ook volledig in lijn met de analyse van de CNMC.
– Geen afzonderlijke kamerverhuur. Volgens het Hof is dit verbod niet gerechtvaardigd. Het had enkel als doel om de hotelkamers te beschermen tegen concurrentie.
– De verplichting tot voorafgaande registratie bij het begin van elke verhuuractiviteit. Het decreet liet het starten van een huuractiviteit niet toe vooraleer er een ‘Verklaring van verantwoordelijkheid’ ingeschreven was in een register bij de regionale administratie. Deze verplichting werd teniet gedaan.

Een nieuw decreet of aanpassing van de wet waarmee rekening gehouden wordt met deze uitspraak is nog niet verschenen.
Er kan dus nog geen rekening gehouden worden met een aanpassing van de wet op de Viviendas Vacacionales die nog niet eens verschenen is. Hopelijk maakt de Canarische regering snel werk van een update van haar eigen wetgeving.

Bronnen:
BOC 2015/101 dd. 28-05-2015
BOC 2015/249 dd. 24-12-2015
Informe Economico van CNMC 
Met dank voor de medewerking aan Eric Debruyne.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

KALK EN STEEN METSELT WEL

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img