dinsdag, augustus 16, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsCANARISCHE MUMMIE

CANARISCHE MUMMIE

Na 40 jaar van vruchteloze pogingen hebben Canarische instellingen nog steeds het vertrouwen dat de Guanche, die eeuwen geleden werd gevonden in een grot tussen de gemeenten Güímar en Fasnia en sinds 1763 in Madrid verblijft, naar Tenerife terugkeert. De mummie werd toen aan koning Carlos III geschonken.
Ondanks ontelbare pogingen die sinds 1976 op de Canarische Eilanden zijn ondernomen om deze eilandbewoner terug te krijgen, met verzoeken via de Senaat en het Congres, is de langverwachte terugkeer nog geen feit. Tenerife wil zijn mummie graag weer hebben vanwege de grote historische waarde. Er zijn maar weinig complete en goed bewaard gebleven gemummificeerde overblijfselen van Guanches.

Vroeger hechtte men geen belang aan de historische waarde van mummies. Kinderen die schedels in grotten vonden, voetbalden ermee. In de 19e eeuw gooide men de resten van Guanches die men vond, achteloos in zee, vertelt Francisco García-Talavera, paleontoloog en voormalig conservator van de musea van de Cabildo de Tenerife. Daarom heeft het Museum van Natuur en Archeologie (MUNA) van Tenerife slechts 130 gemummificeerde overblijfselen, waarvan sommige onvolledig en niet één exemplaar is in zo’n goede staat als de mummie die in Madrid in het Nationaal Archeologisch Museum wordt tentoongesteld. Daarnaast neemt men aan dat er meer dan tien Guanche-mummies zijn verspreid over Europese musea en waarschijnlijk ook in privécollecties terug te vinden zijn.

De Canarische regering heeft weinig hoop op een definitieve terugkeer van de mummie, want voor het Madrileense museum is deze overleden Guanche een puike publiekstrekker. Sommige Canarische politici hebben daar begrip voor, eerder om hem uit te lenen, dan hem weg te schenken. In Madrid vindt men dat de lange reis de mummie geen goed zou doen, wat op de Canarische Eilanden ten stelligste wordt tegengesproken. Met de kans op schade tijdens het transport zal het wel meevallen en in het archeologische museum in Santa Cruz beschikt men over de optimale omstandigheden om mummies in goede staat te bewaren.

Het gaat om een 30- of 40-jarige man die meer dan 850 jaar geleden op Tenerife woonde. Zijn lichaam werd in 1763 aan koning Carlos III geschonken, die het in zijn natuurhistorische verzameling opnam en later langs tal van omwegen en andere privécollecties en musea uiteindelijk in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid te belanden. Tijdens al deze reisjes kwam de mummie in handen van Dr. Velasco, een arts, paleontoloog en taxidermist (preparateur), die hem een speciale behandeling gaf, waardoor de mummie beter geconserveerd kon worden. Het donkere krulhaar dat de Guanche heeft, is niet bij andere mummies te zien en wellicht later toegevoegd.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CRITICASTERS

HET VOLMAAKTE LEVEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VOOR ONZE KLEINSTEN

TEN BEL