vrijdag, mei 17, 2024
HomeBlogGeschiedenisCANARISCHE EMIGRATIE IN DE 16de EEUW
spot_img

CANARISCHE EMIGRATIE IN DE 16de EEUW

De verovering en kolonisatie van de centrale Canarische Eilanden, waaronder Tenerife, loopt parallel met de ontdekking van Amerika. De ontdekking en kolonisatie van de Antillen door Columbus maakte van de Canarische Eilanden een bevoorrechte plaats. Door de geografische ligging en de aanwezigheid van de passaatwinden werden de eilanden de verplichte stopplaats tijdens de overtocht naar Indië. Dit vergemakkelijkte de Canarische emigratie in de 16de eeuw.

Aziatische planten zoals suikerriet en bananen worden van de eilanden naar Indië gebracht. Canarische molenaars werkten in de eerste molen van het Nieuwe Continent, in Santo Domingo. Suikerriet werd op Hispaniola – eiland ten noordwesten van Cuba -geïntroduceerd door kolonisten die van de Canarische Eilanden kwamen. De eerste suikermolen in de Nieuwe Wereld werd gebouwd in 1516. 

De Afrikaanse yamswortel zou spoedig daarna het Caribische gebied worden binnengebracht. Hetzelfde zou het varken, de geit, de hond en het schaap overkomen, zij emigreerden mee en zullen zich over de Antillen zouden verspreiden.
De Canarische emigratie in de 16de eeuw werd mede vergemakkelijkt doordat Canarias de draaischijf was in intercontinentale handel.

Aardappelen

De Canarische Eilanden waren dus intermediair in de verspreiding van fauna en flora aan beide zijden van de oceaan. Enerzijds werd de aardappel meegebracht uit Zuid-Amerika en acclimatiseerde de bodemplant snel op de eilanden, anderzijds de ‘patat’ verder geëxporteerd naar Europa. Samen met maïs zou de aardappel de landbouw op de eilanden transformeren en het hoofdvoedsel worden voor de meeste inwoners van de samenleving, vooral uit de lagere klasse. 
De eerste schriftelijke vermelding van de aardappel is een ontvangstbewijs voor een levering, gedateerd 28 november 1567 tussen Las Palmas de Gran Canaria en Antwerpen.

Enkel Canariërs

Canarische inwoners zouden als deskundigen deelnemen aan de veroveringen van de Nieuwe Wereld. Tussen 1492 en 1506 maakten ten minste 12 van de grootste expedities een tussenstop op La Gomera of Tenerife. Veroveringen en expedities werden geleid en uitgevoerd door ronkende namen als Christoffel Columbus, Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci, Pedrarias (Pedro Arias Dávila), Juan de la Cosa, Vicente Yáñez Pinzón en Nicolás de Ovando. 
De Canarische Eilanden hadden vanaf het begin van de kolonisatie van de Nieuwe Wereld het voorrecht handel te drijven met Indië. Een Koninklijk Besluit van 1511 bepaalt eensluidend dat alleen Canariërs – met toestemming van de kapitein van het schip – mogen vertrekken.

Cuba

Op die manier werden de inwoners van de Canarische Eilanden geïntegreerd bij de veroverings- en kolonisatie-expedities, zoals die van Pedro de Mendoza bij de stichting van Buenos Aires in 1535 of die van Pedro Fernández de Lugo voor de verovering van Santa Marta in Colombia. 
Men kan echter niet spreken van Canarische emigratie in strikte zin, maar veeleer van een basis om naar de Nieuwe Wereld te trekken zonder onder de strenge controles te vallen van de monopoliserende Sevilliaanse overheid. 
In de 16de eeuw waren eerst Santo Domingo en later Havana de belangrijkste bestemmingen. Langzaam zou zich een migratiebeweging van kooplieden en boeren ontwikkelen.

Deze synthese is vrij vertaald en komt uit het boek van Manuel Hernández González, hoogleraar Amerikaanse geschiedenis, aan de Universiteit van La Laguna.

Slimme professor

Deze synthese is vrij vertaald en komt uit het boek van Manuel Hernández González, hoogleraar Amerikaanse geschiedenis, aan de Universiteit van La Laguna.
Hij is lid van de Nationale Academies voor Geschiedenis van Venezuela en van de Nationale Academie voor Geschiedenis van de Dominicaanse Republiek.

Gasthoogleraar, postdoctoraal medewerker aan de Johns Hopkins University, Baltimore en coördinator van het Canarisch-Amerikaans Documentatiecentrum van de O.A.M.C. van het Cabildo van Tenerife.

Hij heeft meer dan vijftig boeken gepubliceerd, meer dan vijftien kritische werken over reizen en honderden artikelen en meer dan honderd artikelen en hoofdstukken in gespecialiseerde tijdschriften. Hij won zes prijzen voor historisch onderzoek.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img