vrijdag, januari 27, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsCANARISCHE EILANDEN OVERBEVOLKT?

CANARISCHE EILANDEN OVERBEVOLKT?

Volgens de laatste cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek wonen er op de Canarische Eilanden ruim 2,2 miljoen inwoners. Te veel of niet, er rijzen vragen over het groeiende aantal inwoners. De bezorgdheid van de regionale besturen over het gevaar van overbevolking van de eilanden leek ver weg omdat de economische groei bevredigend is. De Canarische Eilanden lijken een welvarend koers te volgen maar de toestand is precair als het over de arbeidsomstandigheden gaat.  Er wordt geopperd en gevreesd dat de huidige economische koers zal worden gedwarsboomd door een overpopulatie waardoor massale werkloosheid zou kunnen ontstaan.

Het begin van het politieke jaar, dat snel dichterbij komt, staat in het teken van de demografische duurzaamheid van de Canarische archipel. Dit belangrijke issue houdt verband met gevoelige kwesties zoals de ecologische overgang, het economisch ontwikkelingsmodel, de ruimtelijke ordening en de strategie voor interne en externe promotie. 

Explosieve groei

Voorlopig heeft het Parlement het licht op groen gezet voor het oprichten van een onderzoekscommissie die tot taak zal hebben de huidige toestand van Canarias en de capaciteit om het huidig toeristenverkeer onder de loep te nemen, alsmede het tempo waarin de bevolking zich op het grondgebied vestigt, te analyseren. In de eerste twee decennia van deze eeuw is de bevolking van de eilanden met 32% of 530.000 mensen toegenomen, wat veel meer is dan het nationale gemiddelde en daardoor als onevenredig wordt beschouwd. Dat is de reden om formules te zoeken om een verdere ongecontroleerde bevolkingsgroei een halt toe te roepen.

20.000 nieuwe inwoners per jaar

Enkel door middel van een passend beheer op het grondgebied en van de natuurlijke hulpbronnen kan de werkloosheid verder worden teruggedrongen. Dit is de enige manier om het gebrek aan evenwicht in openbare diensten te vermijden en een verkeersinfarct uit de weg te gaan.
Een aangroei van 20.000 inwoners per jaar doet een sociaal probleem van de eerste orde ontstaan. De politieke overheid is ervan overtuigd dat het opvoeren van de controles op de reguliere immigratie – zonder de bootvluchtelingen te discrimineren – een gunstig resultaat zal geven. Mensen die op kleine bootjes via de zogenaamde Canarische Eilanden-route aankomen, blijven niet op de eilanden. Zij hebben veelal het Europese continent als eindbestemming, zo blijkt uit de cijfers van de verschillende NGO’s en van de centrale regering.

Asymmetrische groei

Meer dan 20 jaar nadat dit debat voor het eerst werd gevoerd, ligt het opnieuw op tafel. En met redenen. Tijden zijn veranderd, of helemaal door elkaar gegooid. Denk maar aan de COVID-19-pandemie, aan de oorlog in Oost-Europa en aan de economische strijd tussen China en de Verenigde Staten. Deze cocktail heeft geleid tot inflatie en een gestremde invoer van bepaalde grondstoffen die het economisch model van veel regio’s in gevaar brengt. 

President Ángel Víctor Torres heeft verklaard dat er sprake is van asymmetrische groei van de eilanden onderling en dat de eilanden zich daardoor afzonderlijk van elkaar ontwikkelen. Zo is de bevolking op Fuerteventura met 180% is toegenomen, terwijl deze op La Palma slechts met 2% is toegenomen.

Bepaalde politieke partijen hebben herhaaldelijk voorgesteld om het productiesysteem van de archipel opnieuw in te stellen, zodat de economie niet meer voor 100% afhankelijk is van het toerisme. Met deze gedachte in het hoofd wordt gepleit voor het instellen van een toeristisch moratorium. Op deze manier zouden er geen hotels meer bijgebouwd worden en wordt de komst van meer bezoekers vertraagd. 

Saturatie

In het verslag dat door de bibliotheek van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria is gedigitaliseerd en op Internet kan worden geraadpleegd, wordt voorspelt dat een toename van het aantal inwoners op de Canarische Eilanden gevolgen zal hebben voor de goede werking van openbare diensten, zoals volksgezondheid, onderwijs, huisvesting en sociale zorgverlening. Bovendien wordt er gewaarschuwd dat eilanden als Lanzarote en Fuerteventura niet zijn voorbereid op een explosieve uitbreiding van het inwonersaantal. Bovendien zijn de beide provinciehoofdsteden zeer dichtbevolkt, op de rand van totale verzadiging.

Een eerste diagnose, die de noodzakelijke maatregelen in dit verband au sérieux neemt, stelt dat het specifieke karakter van de Canarische Eilanden berust op een insulaire status, die van oudsher als een kwetsbare factor is erkend. Daar bovenop zullen naar grote waarschijnlijkheid nog oorzaken worden aan toegevoegd die naar een bevolkingsaangroei zullen wijzen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES