zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsCANARISCHE BANANEN
spot_img

CANARISCHE BANANEN

Canarische bananen zijn steeds erg gewild geweest omwille van hun smaak en vooral van de intensiteit ervan. De Canarische banaan, die de idyllische archipel symboliseert, staat bekend om zijn opvallende smaakintensiteit en sublieme zoetheid, die hem onderscheidt van zijn tegenhangers. Deze kleine, maar krachtige vrucht, gedijt in de vruchtbare vulkanische bodem en geniet van een uniek klimaat.  

De gewilde Canarische banaan is niet alleen een symbool van de eilandencultuur, maar ook een testament van de rijke agrarische tradities die de Canarische eilanden koesteren. De fascinerende wereld van de Canarische bananen is niet meer zo fascinerend als weleer. Klimaat en inflatoire omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de Canarische banaantjes hard moeten knokken om te overleden.

Hoogste verkoopvolume ooit

De Canarische bananen werden nooit eerder in dergelijke grote hoeveelheden gekweekt en het is verwonderlijk dat de prijs nooit eerder zo laag stond. Dit is de paradox van Plátano de Canarias, een recordproductie terwijl de sector in kritieke toestand verkeert

De kostenstijging van meer dan 30%, de prijsdaling door overproductie als gevolg van de sterke temperatuurstijging en de oneerlijke concurrentie van geïmporteerde bananen hebben de sector in de problemen gebracht. In 2023 bereikte Plátano de Canarias het hoogste verkoopvolume in zijn geschiedenis in Spanje, met een totaal van 440 miljoen verkochte kilo’s. Bron: Asprocan.

Deze mijlpaal botst echter met de uitdagingen waarmee de productiesector wordt geconfronteerd. De lage oorsprongsprijzen, gelijk aan die van 2016 en 2017 met minder afgezette productie, gaan gepaard met een stijging van de productiekosten met meer dan 30% in de afgelopen twee jaar.

Stijgende temperaturen

Op deze manier hebben de producenten een jaar gehad dat werd gekenmerkt door een gemiddelde temperatuur die 1,5 graden hoger lag dan in 2022, wat tot 35% meer opbrengst heeft geleid in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit heeft geleid tot een prijsdaling. Een prijs, die terugvalt op het niveau van vóór de pandemie, maar met productie- en exportprijzen van vandaag, die de sector in een kritieke economische situatie hebben gebracht.

Asprocan schat de omzet van de bananen in Spanje vorig jaar op 1,347 miljard euro. Van dit bedrag kwam 900 miljoen euro van de Canarische bananen, terwijl de geïmporteerde bananen zorgden voor een omzet van 447 miljoen euro.

Europa

Voor de Canarische telers zijn de besluiten van de Europese Commissie duidelijk ontoereikend en ondoeltreffend om de sector een toekomst te geven. Ze eisen dat de Europese Unie regels oplegt om alle producenten, waar ze ook vandaan komen, om het gebruik van fytosanitaire producten te regelen en om de rechten van werknemers onder één noemer te plaatsen.

Dít precies zijn de criteria die ten grondslag liggen aan de stijging van de exploitatiekosten van bananenplantages. Ze wijzen erop dat dit een eis is die de sector al meer dan 30 jaar stelt. Europa moet niet alleen verantwoordelijk zijn voor wat het produceert, maar ook voor wat het consumeert orakelt het overkoepelend orgaan Asprocan.

Trouw

Toch is de sector er tot nu toe in geslaagd om de loyaliteit van Spaanse huishoudens te behouden. Desondanks werden in 2023 de Canarische bananen verkocht aan een gemiddelde prijs van 0,83 euro per kilo op groothandelsmarkten, terwijl de eindconsument ongeveer 2,11 euro per kilo betaalt bij de kruidenier of in de supermarkt.

Dit staat in schril contrast met de invoer van bananen aan een prijs van € 0,81 per kilo – deze prijs is ongeveer gelijk aan deze van de eilandbananen – maar de prijs die aan consument werd doorgerekend bedroeg amper € 1,41 per kilogram.
De geïmporteerde banaan werkt als een distributiemerk, waardoor de groothandelsprijs – de laagste in de Europese Unie – naar beneden wordt gehaald.

Plátano versus banana

Ondanks alles hebben promotieacties van de Canarische producenten het consumptievolume in Spanje met 12% kunnen verhogen, wat een definitieve crisis heeft voorkomen. Desondanks is de verhouding Plátano (Canarische banaan) – Banana (Zuid-Amerikaanse banaan) in Spanje blijven steken op 60-40 in het nadeel van de Canarische exeplaren.

De Canarische producenten zijn 2024 begonnen met dezelfde problemen als vorig jaar, de kosten worden toegevoegd aan de hoge productieniveaus na een bijzonder warme winter over de Canarische archipel. De gemiddelde temperatuur van de afgelopen herfst en winter is 2 graden hoger dan de langjarige gemiddelden. Dit onderstreept het belang van het bevorderen van acties om de activiteit in stand te houden en de sleutelsector voor de regionale en rurale economie van de Canarische Eilanden te behouden.

De bananenindustrie brengt jaarlijks meer dan 500 miljoen euro op voor de eilanden en biedt werk aan meer dan 12.000 werknemers op de werkvloer en creëert 5.000 indirecte werkplaatsen.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VACCINATIE TEGEN RODDELS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CANARIAN AIRWAYS

SNELWEG VERSUS TREIN

spot_img