dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeetjesCANARISCHE BANAANTJES
SEB LEESON LEGAL GROUP

CANARISCHE BANAANTJES

We kunnen niet ontkennen dat de prijzen van land- en tuinbouwproducten ferm zijn gestegen door de economische malaise, de inflatie en de oorlog in Oost-Europa. Voor de bananenteelt komt daar een vierde, niet onbelangrijke factor bij. De uitbarsting van de Cumbre Vieja op La Palma heeft tal van bananenplantages verwoest. De fincas werden overspoeld door de lavastromen of werden overdekt door vulkaanassen. Een deel van de Canarische banaantjes werd verwoest.

Er liggen minder Canarische bananen in de schappen en vooral, ze zijn duurder dan normaal. De gevolgen van de uitbarsting van de vulkaan op La Palma zijn voelbaar tot in de supermarkten op het Spaanse vasteland en op de Balearen. Door de aardverschuivingen en lavastromen werd bijna 600 hectare grond waarop bananen geteeld worden, verwoest. Dat resulteert in een verlies van meer dan 50 miljoen kilogram bananen die voor de export waren bedoeld.

Concurrentie

Niet alle bananen die vanaf de Canarische Eilanden worden verzonden of die worden ingevoerd uit landen als Costa Rica, Colombia of Senegal, komen op de Spaanse markt terecht. Een deel ervan is bestemd om uit te voeren naar andere EU-landen, voornamelijk Portugal. 

Door het geringere aanbod van Canarische banaantjes op het vasteland en op de Balearen is de prijs van deze vrucht gestegen. De kwekers en telers ontvingen 55 cent voor de laagste kwaliteit en tot 1,60 euro voor de beste kwaliteit. Met andere woorden, de gemiddelde waarde van een kilogram Canarische bananen varieert tussen 0,84 en 1,30 euro. Bij het verlaten van de rijpingskamers ligt het gemiddelde tussen 1,00 en 2,50 euro. Uiteindelijk wordt de banaan aangeboden in de detailhandel of in het warenhuis aan een prijs tussen 2,80 tot 3,20 euro per kilo.

Prijsmarges

Deze stijging heeft niet alles te maken met de redenen die hierboven werden aangehaald. Een deel van de verhoogde prijs heeft te maken met prijsmarges die worden opgelegd door de distributieketens, die van de actuele situatie profiteren om de prijzen met 0,60 tot 1,00 euro te verhogen. 

Slechts op het einde van het jaar zal de eindbalans kunnen worden opgemaakt en zal kunnen bekeken worden welke banaan de consument kiest. In 2021 waren de bananen van de Canarische eilanden goed voor 70% van de totale inkomsten uit de distributie naar landen buiten het moederland, met een bedrag van meer dan 495 miljoen euro, terwijl de Canarische bananenmarkt goed een omzet had van ruim 890 miljoen euro in Spanje.

Vulkaanuitbarsting op La Palma

Het productieverlies in La Palma tussen september 2021 en augustus 2022 bedraagt meer dan 53 miljoen kilo vergeleken met de productie van een jaar eerder. Vóór de vulkaan wakker werd exporteerde Isla Bonita jaarlijks gemiddeld 140 miljoen kilo bananen, waarmee het 32% bijdroeg van de in totaal 400 miljoen Canarische banaantjes die de archipel jaarlijks voortbrengt. 

Bijna 600 hectare gewassen zijn door de uitbarsting zijn getroffen, waaronder 217 ha plantages bedolven door de lavastromen en ruim 300 ha afgedekt en/of aangetast door de vulkaanassen. 
Op La Palma zijn er 11.000 mensen tewerkgesteld in taken die gerelateerd zijn met de bananenteelt. Om de schade ietwat te beperken heeft de Canarisch overheid tussen december 2021 en september 2022 ongeveer 16,4 miljoen euro betaald aan meer dan 3.000 eigenaren van die getroffen werden door de vulkaanuitbarsting. 

De telers blijven niet bij de pakken zitten en werken hard aan nieuwe grondoppervlaktes in de vorm van terrassen om de oppervlakte beter te benutten en het waterbeheer te optimaliseren. Voorspellingen duiden op een periode van twee jaar om de bananenproductie op La Palma voor 90% te herstellen. Er breekt een slechte tijd aan voor de bananen.

Subsidies

De Canarische Eilanden zijn het belangrijkste productiegebied van bananen in Europa. De archipel beschikt over bijna 8.000 hectare grondoppervlakte en produceert ongeveer 420.000 ton bananen per jaar. De sector is de belangrijkste exporteur van de eilanden en neemt 80% van het verzendingsvolume van verse producten voor zijn rekening. Ondanks een klein en versnipperd gebied als de Canarische Eilanden is dit mogelijk dankzij de steun en bescherming van de Europese Unie. 

De Canarische banaan is erkend als Indicación Geográfica Protegida – Beschermd Geografische Goed, een titel die aan geen enkel ander product wordt gegeven, en ontvangt daarvoor een jaarlijkse subsidie van 141 miljoen euro van de EU, alsmede 10 miljoen euro per jaar aan rechtstreekse staatssteun voor het vervoer van de bananen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Beste Heer Devos,

    Dikke proficiat voor uw interessante artikelen die ik met véél plezier lees 👌Fijne Kerstdagen en een gezond 2024 toegewenst!
    Vriendelijke groetjes,
    Een Tenerife liefhebster 🥰

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP