vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsCANARISCHE BALKONS
spot_img

CANARISCHE BALKONS

Binnen de traditionele Canarische architectuur is er één element dat boven al de rest uitsteekt, namelijk de Canarische balkons. Dit architectonische element, aanwezig op de eilanden sinds de invallen en verovering van de Conquistadores, heeft danig aan populariteit gewonnen dat het een symbool is geworden van identiteit op Tenerife, net als de Teide of Masca, en op de overige Canarische Eilanden.

De Canarische balkons hebben duidelijke Andalusische en Portugese invloeden ondergaan en verschillen per eiland onderling weinig van elkaar. Als we echter enkele mooie voorbeelden willen bewonderen, moeten we naar historische gemeenten gaan waar herenhuizen werden gebouwd. Traditionele balcones op Tenerife vinden we in La Laguna en in La Orotava. 

Status

Canarische balkons kunnen ook voorkomen aan bescheiden huizen en gebouwen die in een latere periode zijn gebouwd. Denk maar aan de gemeentehuizen op Tenerife.
Ze hebben alle één zaak gemeen, ze stralen een symbool van status uit. De afmetingen, de rijkdom van de vormen en het houtsnijwerk zijn een duidelijk exponent van de sociale laag waarin de eigenaar zich bevond. 

Functie

De functie van de balkons is zorgen voor meer ventilatie en meer schaduw in het huis. Wanneer de gebouwen groot genoeg zijn om er patio’s onder te brengen, is het gebruikelijk dat balkons deze patio’s omringen of galerijen vormen. De balkons hangen niet altijd aan de gevels.

Ze bevinden zich meestal op de bovenste verdiepingen, aangezien de begane grond wordt gebruikt als opslagruimte of als magazijn, terwijl de bovenste verdiepingen werden gebruikt als woonruimte. Ze steken uit de gevel en zijn toegankelijk via het huis, in tegenstelling tot sommige balkons op het Spaanse vasteland, waar er een buitentrap is voorzien. 

Het is gebruikelijk dat Canarische balkons overdekt zijn met een klein dak – soms als uitrol van het groot dak en is het niet ongewoon dat deze zijn afgesloten zijn met ramen of houten roosters. Op het gebied van houtsnijwerk zijn er belangrijke verschillen, van de grofste en eenvoudigste afwerkingen aan nederige huizen tot authentieke en fijn in hout gesneden kunstwerken aan de herenhuizen.

Materialen

Traditioneel werd voor de vervaardiging van Canarische balkons het hout gebruikt dat op de eilanden werd gevonden en voldoende weerstand bood. Het hout van de Canarische den heeft een grote dichtheid en een laag soortelijk gewicht vergeleken met andere houtsoorten. Nadeel is dat deze houtsoort veel hars bevat en moeilijk te bewerken is. Het grootste voordeel is een grote bestendigheid en een grote weerstand onder variërende meteorologische omstandigheden, zodat veel balkons nu nog bewaard zijn gebleven.

Momenteel wordt de houtkap van Canarische dennenboom op de Canarische Eilanden zorgvuldig bewaakt, omdat de Pinus canariensis van groot belang is voor het milieu en verantwoordelijk is voor de drinkwatervoorraad op Tenerife. Timmerlui en ambachtslieden moeten nu hun toevlucht nemen tot andere houtsoorten met vergelijkbare prestaties, zoals Amerikaanse riga (melis den) of iroko (Afrikaanse moerbei).

Oorsprong

De eerste overblijfselen van deze typische balkons werden aangetroffen na de verovering van de eilanden, toen het kolonisatieproces zich stabiliseerde en er nieuwe steden werden gesticht. Dat is uiteraard ook het moment waarop de ontwikkeling van de architectuur op de Canarische Eilanden begon.

Het zijn de kolonisten die op de eilanden aankwamen die hun gebruiken en bouwtechnieken meebrachten. Logischerwijze zou het gaan over stijlen die werden meegebracht uit Andalusië en Portugal, maar ook snijwerk met Arabische en Romeinse invloeden werden gebruikt. Scheepsroutes vanaf het noorden van Spanje, voornamelijk uit Baskenland, brachten elementen op de eilanden, zodat er aan de architectuur en de balkons op de Canarische Eilanden elementen werden toegevoegd. Zo ontstond er een nieuwe stijl die bepalend was in de 16de eeuw. In de daaropvolgende twee eeuwen ontwikkelde dit typische houten bouwwerk zich verder, samen met de economische ontwikkeling van de eilanden.

Peru en Cuba

Binnen de Latijns-Amerikaanse koloniale architectuur zijn er balkons te vinden met soortgelijke kenmerken als de balkons van de Canarische eilanden, met een duidelijke Arabische invloed. Deze invloed kan echter niet rechtstreeks zijn, want in die tijd, in de 18de eeuw, was houtsnijkunst in Spanje in de vergetelheid geraakt. Daarom worden de Canarische balkons in geschiedkundige beschrijvingen en studies aangemerkt met een link naar de koloniale architectuur die in Peru of Cuba werd ontwikkeld. Logisch als men weet dat de Canarische Eilanden een verplichte stop was op de vele routes van de oude naar de nieuwe wereld.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img