maandag, juli 4, 2022
spot_img
HomeGeen categorieCANARISCH DUEL

CANARISCH DUEL

Toen ik op zoek ging naar informatie om meer te weten te komen over de originele Canarische wandelstok ben ik op een niet zo gekend onderwerp gestoten. Juego del palo, ook nog Palo Canario genoemd. Merkwaardig, je zoekt een houterig onderwerp en je vindt er een ander. Dit stokkenspel is niet zo populair als de Lucha Canario maar is een sport die de traditie heeft doorstaan door overlevering van generatie op generatie en diepe wortels heeft in Gran Canaria en in Tenerife.

Het spel is traditioneel opgevat als zowel offensief als defensief gedrag bij het schermen met houten stokken. De eerste verwijzingen naar het gebruik van stokken door de inboorlingen werden teruggevonden in de kronieken van Bethencour uit 1402, waarin vermeldingen zijn te vinden over bimbaches of de bewoners van het eiland El Hierro. We lezen “… en de mannen dragen grote speren zonder ijzer …”.
Verder zijn er nog twee referenties, waaruit het gefladder en de speelsheid van vleermuizen kan afgeleid worden. 
De eerste komt van Antonio Cedeno, soldaat onder bevel van Juan Rejon. Hij schreef in 1478, “De dag dat de bruiloft werd gevierd, … nam hij haar mee naar zijn huis, waar een grote maaltijd werd bereid en waar spelletjes werden gespeeld; … ze organiseerden een toernooi en schilderden de staven met het rood van de drakenbloedboom …”.

Duel

De tweede referentie danken wij aan Leonardo Torriani, een Cremonees ingenieur, die een geschiedenis van de eilanden beschreef in 1590 en waarin hij een waardevolle illustratie zette. Een tekening van twee Canarios op een klein pleintje in een soort ritueel met roeden van gemiddelde grootte.
Verder lezen we: “Wanneer twee Canariërs uitgedaagd werden voor een duel, gingen ze naar de aangewezen verhoogde plaats waarop aan elk uiteinde een platte grote steen was aangebracht waartegen de uitdagers moesten plaatsnemen.”

Krijgskunst

De ‘palo’ werd gebruikt om slagen te geven op het lichaam van de tegenstander zonder deze aan te raken met een lichaamsdeel, terwijl tegelijkertijd wordt geprobeerd de meppen af te weren die bij een aanval door de tegenstrever worden uitgedeeld. Het tactische principe bestaat uit het gebruik van de stok om het lichaam te beschermen en tegelijkertijd aan te vallen, waarbij het lichaam recht tegenover de tegenstander is geplaatst. Deze krijgskunst omvat dus zowel aanval als verdediging, te vergelijken met de judosport.

Er bestaan verschillende disciplines, afhankelijk van de lengte van de gebruikte stokken. Lange stokken tot 3 meter zijn een afgeleide van de garrote waarmee men de Salto del pastor uitvoert. Deze stokken hebben verschillende benamingen; ata, astia, lanza. Dan is er een tussenslag, de palo mediano of varo, maar de belangrijkste klasse is deze waarbij stokken van 60 centimeter gebruikt worden. Andere namen zijn palo chico, corto, macana.

Techniek

Eigenaardig aan deze sportwedstrijden is dat er geen scores worden bijgehouden. Je wint of verliest en binnen de wedstrijd verhoogt of verlaagt je plaats, maar eens de wedstrijd is afgelopen is er van een klassement geen sprake meer. Er bestaat geen concurrentie, enkel de sport beleven is hier belangrijk.

De tegenstander wordt nooit pijn gedaan. Behendigheid, techniekbeheersing en tactiek zijn hier zeer van toepassing. Eigenaardig genoeg is diegene die het minst beweegt en gebruik maakt van de juiste techniek meestal ook de overwinnaar, omdat hij zich als geen ander kan beheersen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikelTAPAS, DE GESCHIEDENIS
Volgend artikelFILMOPNAMES IN TAJAO
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CALIMA