woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogWeetjesCANARISCH DUEL
spot_img

CANARISCH DUEL

Toen ik op zoek ging naar informatie om meer te weten te komen over de originele Canarische wandelstok ben ik op een niet zo gekend onderwerp gestoten. Juego del palo, ook nog Palo Canario genoemd. Merkwaardig, je zoekt een houterig onderwerp en je vindt er een ander. Dit stokkenspel is niet zo populair als de Lucha Canaria maar is een sport die de traditie heeft doorstaan door overlevering van generatie op generatie en diepe wortels heeft in Gran Canaria en in Tenerife.

Het spel is traditioneel opgevat als zowel offensief als defensief gedrag bij het schermen met houten stokken. De eerste verwijzingen naar het gebruik van stokken door de inboorlingen werden teruggevonden in de kronieken van Bethencour uit 1402, waarin vermeldingen zijn te vinden over bimbaches of de bewoners van het eiland El Hierro. We lezen “… en de mannen dragen grote speren zonder ijzer …”.
Verder vinden we nog een aantal verwijzingen. Een ervan komt van Antonio Cedeno, soldaat onder bevel van Juan Rejon. Hij schreef in 1478, “De dag dat de bruiloft werd gevierd, … nam hij haar mee naar zijn huis, waar een grote maaltijd werd bereid en waar spelletjes werden gespeeld; … ze organiseerden een toernooi en schilderden de staven met het rood van de drakenbloedboom …”.

Duel

Een tweede referentie danken wij aan Leonardo Torriani, een Cremonees ingenieur, die de geschiedenis van de eilanden beschreef in 1590 en waarin hij een waardevolle illustratie zette. Een tekening van twee Canarios op een klein pleintje in een soort ritueel met roeden van gemiddelde grootte.
We lezen: “Wanneer twee Canariërs uitgedaagd werden voor een duel, gingen ze naar de aangewezen verhoogde plaats waarop aan elk uiteinde een platte grote steen was aangebracht waartegen de uitdagers moesten plaatsnemen.”

Krijgskunst

De palo werd gebruikt om slagen te geven op het lichaam van de tegenstander zonder deze aan te raken met een lichaamsdeel, terwijl tegelijkertijd wordt geprobeerd de meppen af te weren die bij een aanval door de tegenstrever worden uitgedeeld. Het tactische principe bestaat uit het gebruik van de stok om het lichaam te beschermen en tegelijkertijd aan te vallen, waarbij het lichaam recht tegenover de tegenstander is geplaatst. Deze krijgskunst omvat dus zowel aanval als verdediging, een beetje te vergelijken met de judosport.

Er bestaan verschillende disciplines, afhankelijk van de lengte van de gebruikte stokken. Lange stokken tot 3 meter zijn een afgeleide van de garrote waarmee men de salto del pastor uitvoert. Deze stokken hebben verschillende benamingen; ata, astia, lanza. Dan is er een tussenslag, de palo mediano of varo, maar de belangrijkste klasse is deze waarbij stokken van 60 centimeter gebruikt worden. Andere namen zijn palo chico, corto, macana.

Techniek

Eigenaardig aan deze sportwedstrijden is dat er geen scores worden bijgehouden. Je wint of verliest en binnen de wedstrijd verhoogt of verlaagt je plaats, maar eens de wedstrijd is afgelopen is er van een klassement geen sprake meer. Er bestaat geen concurrentie, enkel de sport beleven is hier belangrijk.

De tegenstander wordt nooit pijn gedaan. Behendigheid, techniekbeheersing en tactiek zijn hier zeer van toepassing. Eigenaardig genoeg is diegene die het minst beweegt en gebruik maakt van de juiste techniek meestal ook de overwinnaar, omdat hij zich als geen ander kan beheersen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

CARRERA POR LA VIDA

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img