vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsCANARIËRS VERHUIZEN
spot_img

CANARIËRS VERHUIZEN

In ons artikel WIE WOONT WAAR OP TENERIFE hebben we uitgepluisd hoe het met de inwoners op het grootste der Canarische Eilanden is gesteld. Wij hadden bijzondere aandacht voor de bevolkingstoename en het residentieel gedrag in het zuiden van Tenerife. Vandaag gaan we na hoeveel Canariërs er de eilanden hebben verlaten en waar ze heen zijn gegaan.

Het Instituto Nacional de Estadística (INE) – het Nationaal Instituut voor de Statistiek – heeft 90.775 Canarische eilandbewoners geregistreerd die tussen 1 januari 2009 en 1 januari 2023 naar het buitenland emigreerden. In totaal wonen 185.632 mensen afkomstig van de Canarische archipel in het buitenland waarvan er 14.033 de eilanden verlieten sinds de coronapandemie.

8 op 100 inwoners

Uit het rapport blijkt dat er 2,7 miljoen Spanjaarden in het buitenland wonen en dat er 185.632 personen de eilanden verlieten. In 2009 bedroegen deze cijfers respectievelijk 1,4 miljoen en 94.857. De coronapandemie heeft de vlucht naar andere oorden niet verhinderd. Op 1 januari 2020, een aantal weken vooraleer het COVID-19-virus toesloeg, waren er 171.599 Canarische emigranten, dat is slechts 4.033 eenheden minder dan op vandaag.

In verhouding horen de Canarische Eilanden bij de regio’s in Spanje met de hoogste emigratiecijfers. Acht op 100 inwoners, tegenover een nationaal gemiddelde van zes op 100, verlieten hun geboorteplek om in het buitenland te gaan wonen. Galicië met 20 op 100 inwoners en Asturië met 14 op 100 inwoners spannen de emigratiekroon. 

Cuba en Venezuela

De meeste van de 185.632 Canarische ingezetenen verhuisden naar Spaanstalige landen in Latijns-Amerika, zoals Cuba, met 66.963 Canarische immigranten en Venezuela met 54.301 eilandbewoners die daar vestigden. Deze twee landen waren steeds historische bestemmingen voor emigratie uit de Canarische Eilanden en halen 78,3% binnen van degenen die naar het Amerikaanse continent zijn verhuisd.

De rest van de wereld

Europese landen ontvingen 26.140 Canarische eilanders, met als belangrijkste bestemmingen het Verenigd Koninkrijk (7.486), Duitsland (5.203) en Frankrijk (3.376). In Afrika verblijft bijna de helft van de 1.680 eilandbewoners in Marokko (728) en 213 personen hebben Senegal als nieuw land van verblijf gekozen. De Verenigde Arabische Emiraten is met 246 het Aziatische land met het grootste aantal Canarische eilanders, gevolgd door China (186) en Japan (102). Van de 885 Canarische eilanders die Oceanië als woonplaats kozen, wonen er 883 in Australië en één in Nieuw-Zeeland.

De redenen om de Canarische Eilanden te verlaten zijn divers. Werkgelegenheid is veelal een gegronde reden, maar ook opleiding speelt hier een belangrijke rol. Bovendien zijn persoonlijke redenen en gezinsomstandigheden mede de oorzaak om op een ander te gaan wonen. Belangrijk is te vermelden dat sommigen verhuizen naar een ander land van zodra de pensioenleeftijd is bereikt.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img