donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogNieuwsCANARIAS VRAAGT HULP IN BRUSSEL
spot_img

CANARIAS VRAAGT HULP IN BRUSSEL

De voorzitter van de Canarische regering, Fernando Clavijo, heeft aangeklopt bij de Europese Commissie om hulp te krijgen bij de bestrijding van illegale mensensmokkel en voor de opvang van duizenden immigranten die op de Canarische Eilanden aankomen. Canarias vraagt hulp aan Brussel om vaart te zetten achter het Europees grensagentschap Frontex, en vroeg migratiebeheer om hulp te bieden bij de massale aankomst van illegale migranten op de Canarische archipel.

Clavijo stelde deze kwestie aan de orde tijdens een ontmoeting met de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, die hij meteen uitnodigde voor een bezoek aan de Canarische Eilanden om met eigen ogen de toestand te komen vergewissen.

Senegal en Gambia

“De president van Canarias zei in een persconferentie dat de Europese Commissie zich bewust is van de situatie op de Canarische Eilanden en op de 32.500 illegale bootvluchtelingen die met meer dag 500 boten – cayucas en pateras– zijn aangekomen op de kustgebieden van cerschillende eilanden.

Zeventig procent van de illegale migratie die Spanje bereikt, komt aan op de Canarische Eilanden. Dit is een zorgwekkend cijfer dat moet zorgen voor nog meer aandacht en vooral met nog meer controles. De politieke instabiliteit in Senegal heeft geleid tot een toename van het aantal vertrekkende bootjes en daardoor bereiken meer vluchtelingen uit Senegal en Gambia massaal de Canarische kusten.

Samenwerkingsakkoorden

In juni 2023 in Brussel een actieplan werd gepresenteerd met operationele maatregelen om vooruitgang te boeken in het beheer van migratie langs de Atlantische vluchtelingenroute. Maar van de verhoogde inzet van Frontex is niets te merken, dixit de president van de Canarische Eilanden. Om Frontex in te zetten, heb je de medewerking van de landen waaruit de vluchtelingen komen, maar daarin heeft Frontex, om diverse redenen gefaald. Canarias vraagt hulp in Brussel om dit plan snel uit te rollen.

De geplande operationele maatregelen helpen om belangrijke inspanningen te leveren en stellen Marokko en Mauritanië in staat om samen te werken bij controles, waardoor het vertrek uit deze gebieden is afgenomen.
In het geval van Senegal werd geen vooruitgang geboekt en dat resulteerde in een verhoogd aantal bootvluchtelingen die uit Senegal en Gambia kwamen. 

Europees Pact

De hulp van Brussel moet ook helpen om niet-begeleide minderjarigen op te vangen. Dit jaar zijn er, tot medio november, al 4.700 minderjarigen op de Canarische Eilanden aangekomen n 2023. Er zijn middelen nodig om voor deze kinderen te kunnen zorgen. Ze moeten talen leren, naar school gaan en gevolgd worden tot ze meerderjarig zijn en daarvoor zijn ook financiële middelen nodig. Gelukkig heeft de nationale regering een wetswijziging gestemd die de verdeling van 

Verder hoopte de president van de Canarische Eilanden dat het toekomstige Europese Pact inzake Migratie en Asiel tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar zou kunnen worden goedgekeurd, zodat de EU een solide systeem in handen krijgt, dat toelaat om de komst van illegale migranten aan te pakken.

Uitnodiging

Canarias vraagt hulp in Brussel en drie dagen in de Europese hoofdstad hebben resultaat opgeleverd. Dit was een vruchtbare zending omdat ik begrip en aandacht kreeg van de Europese instellingen. Nu moet er actie worden genomen. Clavijo nodigde meteen Commissaris Johansson uit om de archipel in januari 2024 te bezoeken om zich van de actuele toestand te vergewissen.
Tijdens zijn driedaags verblijf in Brussel had Clavijo ook ontmoetingen met leden van het Europees Parlement en vertegenwoordigers van andere EU-instellingen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

BESTE KLIMAAT TER WERELD

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

OVERDAAD SCHAADT

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE IN DE TOEKOMST

WEBCAM GARACHICO

spot_img