dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogNieuwsCANARIAS TERUGGEFLOTEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

CANARIAS TERUGGEFLOTEN

Om op de hoogte te zijn van de voorgeschiedenis van dit artikel is het geraadzaam om de publicatie WEG MET FRANCO te lezen. Daarin verwijzen wij naar de wet 5/2018 van 14 december 2018 aangaande de historische herinnering van de Canarische Eilanden en de erkenning van de morele genoegdoening van de Canarische slachtoffers van de burgeroorlog en vooral van het dictatoriaal regime van Franco.

Er vloeide reeds veel water naar de zee, vooral over het monumentale sculpturen die zijn verwerkt in de ‘Engel des doods’. Het kan momenteel twee richtingen uit: de gedoodverfde engel blijft of de engel verdwijnt. Dat hangt af van de beslissing van de Canarische regering, die verplicht is een catalogus te maken, waarin staat vermeld welke elementen beschermd moeten worden en welke niet. En net daar duwt het schoentje. 

Geen wettig kader

Het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden (TSJC) heeft de door de regering van de Canarische Eilanden goedgekeurde catalogus van Francoïstische overblijfselen –  waarmee aan de gemeenten wordt voorgesteld welke elementen uit hun straten moeten worden verwijderd wegens eerbetoon aan de dictatuur – opgeschort omdat deze niet is gepubliceerd in een officieel publicatieblad van de overheid. Daardoor is er, volgens het TSJC, geen wettig kader om acties daaromtrent te ondernemen.

De catalogus, die de wetten van Historische Herinnering van 2007 en Democratische Herinnering van 2022 verzamelt werd bekritiseerd omdat de lijst enkel bestond uit straten, monumenten en gedenktekens die verband houden met de Burgeroorlog en het Francoïsme en enkel in Santa Cruz te zien zijn en niet in andere gemeenten.

Vormfout

De zaak is echter niet voor de rechter gebracht door de gemeentelijke overheid, maar door de particuliere groepering Asociación Reivindicativa de la Memoria Histórica Raíces, dezelfde vereniging die voor de Madrileense rechter de schrapping van de naam van een straat die naar de president van de regering van de Republiek, Francisco Largo Caballero, is genoemd, heeft verdedigd.

Het hooggerechtshof gaat niet in op het inhoudelijke debat maar op een vormfout en beslist dat de procedure wordt opschort totdat het beroep is beslecht. Met andere woorden, tot het besluit tot goedkeuring van de catalogus in het B.O.C. (staatsblad/staatscourant) wordt gepubliceerd. De fout lag in de link naar een officiële website waar de inhoud ervan kon worden geraadpleegd, in plaats van de publicatie van het originele officiële document.

Twee keer tegenslag

De mening en interpretatie van de administratieve kamer van het TSJC ontneemt de rechtsgeldigheid ervan, omdat de bekendmaking van elk administratief besluit volledig in het desbetreffende officiële publicatieblad moet plaatsvinden.
De Canarische regering begrijpt de motivering van de uitspraak en zal dit euvel oplossen door een volledige publicatie van de catalogus van Francoïstische overblijfselen in het officiële publicatieblad van de autonome gemeenschap, het Boletín Oficial de Canarias.

Dit is reeds de tweede tegenslag die de Canarische regering dit jaar te verwerken krijgt in haar poging de belangrijkste overblijfselen van de dictatuur die nog steeds op de eilanden te vinden zijn, te ontmantelen. In januari 2023 stemde dezelfde kamer die de catalogus opschortte ermee in om uit voorzorg het monument ter ere van Franco in het centrum van Santa Cruz de Tenerife (een beeld van Juan de Avalos) te beschermen totdat het beroep van Asociación Reivindicativa de la Memoria Histórica Raíces, die gekant is tegen het besluit van het Cabildo van het eiland, om het monument niet tot cultuurgoed te verklaren, is opgelost.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP