vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatCANARIAS CO₂-NEUTRAAL TEGEN 2040
spot_img

CANARIAS CO₂-NEUTRAAL TEGEN 2040

Canarias CO₂-neutraal tegen 2040 is geen utopie maar een doelbewuste keuze om de archipel koolstofarm te krijgen.

In een plenaire vergadering van het Canarische Parlement is unaniem overeengekomen om de behandeling van de Canarische wet inzake klimaatverandering en energietransitie in de Kamer van Afgevaardigden verder te zetten. Alle politieke verantwoordelijken zijn zich ervan bewust dat de klimaatwet een doelstelling heeft met een hoge prioriteit. De gevolgen van de klimaatverandering op de Canarische Eilanden is nefast omdat de archipel een hot spot is op aarde aan rijkdom van fauna en flora, ook maritiem. Er komt dan ook snel een ecologische overgangsperiode. 

Het klimaat op de Canarische Eilanden moet voor alles en iedereen gelden en er wordt gestreefd om in 2040 koolstofarm te zijn, tien jaar eerder dan de streefdatum van de Europese Unie. De strategie en planning zijn quasi klaar en daarin is gezocht naar een maximale consensus en participatie van de samenleving en van de diverse politieke partijen. 

Samenwerking verreist

Canarias CO₂-neutraal tegen 2040 moet gerealiseerd worden door een consensuele wet, zodat de Canarische samenleving erbij wint. Dit is de meest belangrijke wet in de geschiedenis van het Parlement. De werk- en ontwerpteksten in de strijd tegen klimaatverandering zijn in een waardig werkdocument gegoten, maar er moet nog flink gedebatteerd worden en hard gewerkt vooraleer de uiteindelijke wettekst in een definitief kader kan worden geplaatst. 

Zoals bijvoorbeeld de toewijzing van 2% van het jaarlijkse BBP. Vraag is of dat voldoende zal zijn en of er niet meer moet ondernomen worden om groene mobiliteit te bevorderen. Er moet worden samengewerkt met de universiteiten en met wetenschappelijke instellingen en -centra op de eilanden om gedefinieerd advies in te winnen van wetenschappers en specialisten. 

Mentaliteit veranderen

Het tijdperk van de hernieuwbare energiebronnen kan enkel worden ingeluid indien de openbare sector wordt betrokken bij de opwekking van groene energie en de distributie ervan. Jammer dat de gemeenten niet betrokken worden in de ontwerpteksten, maar daar kan vooralsnog verandering in komen. Extreme weersverschijnselen zullen zich meer en meer voordoen als de opwarming van de aarde meer dan twee graden bedraagt. 
Daarom moet eerst de mentaliteit worden veranderd aangaande de klimaatverandering en energietransitie, dan pas zal iedereen zich achter de klimaatwet kunnen scharen.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img