zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsCALIMASTOF ONDER DE LOEP
spot_img

CALIMASTOF ONDER DE LOEP

Onderzoekers van de Universiteit van La Laguna en van de Virginia Tech University in de Verenigde Staten starten binnenkort een onderzoeksproject met financiële steun van NASA waarbij het Saharastof dat neerdwarrelt op de Canarische Eilanden en zich verder tot in de Verenigde Staten verspreid, aan een verregaande mineralogische ontleding zal worden onderworpen. 

Dit nieuwe project is aangekondigd ter gelegenheid van het bezoek aan La Laguna van enkele leden van het onderzoeksteam van de Virginia Tech University.

Bermuda en Barbados

Er wordt initiatief genomen om de veranderingen te bestuderen die optreden in de micro-organismen en aanwezig zijn in de luchtmassa’s afkomstig uit de Saharawoestijn die, na de Canarische Eilanden, de kusten van het Amerikaanse continent bereiken. 

Verder wordt er samengewerkt met wetenschappelijke instituten uit Bermuda en Barbados waar luchtmonsters worden genomen om de Saharaanse luchtmassa te monitoren. Ook het Universitair Instituut voor Tropische Ziekten en Volksgezondheid van de Canarische Eilanden verleemt zijn medewerking.

De monsters worden momenteel geanalyseerd en het veldwerk dat vorig jaar begon met David Schmale, een bioloog aan de Virginia Tech University, wordt nu verdergezet.

Tot augustus 2024

Tijdens zijn bezoek kondigde Hossein Foroutan aan dat hij een voorstel zal indienen voor een nieuw project, ook gefinancierd door NASA, dat tot doel heeft om samen met de Canarische onderzoekers Cristina González en Juan Pedro Díaz de mineralogische inhoud van Saharastof te analyseren.

Er is reeds jaren ervaring opgedaan in verband met de invloed van mineraal stof op de energiebalans in het aarde-atmosfeer systeem. Met andere woorden; hoe de atmosferische deeltjes veranderen gedurende het energietransport. Het project Microbial Biodiversity in Trans-Atlantic Dust Plumes eindigt in augustus 2024.

5.000 wegen

Wetenschappers hebben ontdekt dat de aërosolen meer dan 5.000 verschillende wegen hebben gevolgd vanaf de Westelijke Sahara naar Amerika. Er wordt voortdurend geanalyseerd om te begrijpen hoe de deeltjes zich door de atmosfeer bewegen en onder welke omstandigheden dit gebeurt. Daarbij zijn temperatuur en vochtigheid belangrijke factoren.

Een van de belangrijkste resultaten tot nog toe is dat de meeste stofdeeltjes gedurende de zomer in het Caribisch gebied en het zuidoosten van de Verenigde Staten terecht komen, terwijl ze gedurende winter in het Amazone regenwoud belanden. Een andere bevinding is dat micro-organismen die in de winter in het Amazonegebied aankomen een grotere kans hebben om te overleven omdat ze langer in suspensie kunnen blijven.

Regina Hanlon, biologe aan het laboratorium van de School of Biology and Environmental Sciences van de Virginia Tech University, is verantwoordelijk voor het analyseren van de monsters die door zowel de Universiteit van La Laguna als de andere deelnemende entiteiten worden opgestuurd.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img