vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogNieuwsCALIMAS OP TENERIFE
spot_img

CALIMAS OP TENERIFE

Calimas op Tenerife en op de overige Canarische Eilanden gedurende de laatste veertig jaar kunnen we samenvatten in één zin. Ze komen minder vaak voor, maar als ze verschijnen slaan ze harder toe. 

De calima is een meteorologisch fenomeen dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van stof in de atmosfeer. Deze stofmassa’s hebben een lange en complexe geschiedenis die nauw verweven is met de klimatologische en geografische omstandigheden van de regio. Dit fenomeen treft voornamelijk de Canarische Eilanden en het Iberisch schiereiland. Door de eeuwen heen heeft de calima een aanzienlijke invloed uitgeoefend op zowel het milieu als op het dagelijks leven.

Een studie heeft aangetoond dat het aantal intensieve stofintrusies op de Eilanden in de afgelopen vier decennia 483 is voorgekomen. Het onderzoek, op basis van zichtgegevens, introduceert een nieuwe index die de ernst van de fenomenen vergelijkt. Dit zijn de gegevens. 

Sinds 1980 hebben de Canarische Eilanden 483 calima-episodes van een bepaalde intensiteit geregistreerd. Elk jaar waren er gemiddeld ongeveer 24 dagen met Saharastof, en elke episode duurde gemiddeld 1,8 dagen. Maar die verdeling was niet uniform. De duur en frequentie van de fenomenen is de laatste jaren aanzienlijk afgenomen, terwijl de ernst ervan is toegenomen, zij het niet drastisch. 

Meteorologische anomalieën die gelinkt worden aan de klimaatcrisis liggen aan de basis van de hevigste onder hen, ook wel ‘supercalima’s’ genoemd. De analyse van de stofintrusies die vanaf de Sahara op de Canarische Eilanden aangekomen in de afgelopen 42 jaar is gepubliceerd in het tijdschrift Heliyon. De fenomenen werden geïdentificeerd door de onderzoekers telkens wanneer de horizontale zichtbaarheid verminderde tot minder dan 10 kilometer op minstens twee verschillende luchthavens. Om mogelijke invloeden van mist of nevel uit te sluiten, moest de relatieve vochtigheid lager zijn dan 70%. 

De auteurs van de studie gebruikten zichtgegevens en niet deeltjesconcentratiegegevens (PM10 of PM2,5) van zes Canarische luchthavens (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife Norte-La Laguna, Tenerife Sur en La Palma) omdat dit hen in staat stelde de tijdreeksen voor analyse te verlengen, wat anders niet mogelijk zou zijn geweest, legt David Suárez uit, afgevaardigde van het Spaanse Meteorologisch Agentschap (AEMET) op de Eilanden en auteur van dit academische onderzoek.

Het cijfer van 483 calima-aanvallen duidt op de zichtbare calima’s, terwijl er ook minder intense, bijna onzichtbare episodes waren. Experts hebben slechts de calima’s benadrukt die een zekere impact konden hadden op luchtvaartoperaties, zoals die van februari 2020. Deze calima, net voordat de coronapandemie uitbrak, zorgde voor de sluiting van de acht luchthavens van de Autonome Gemeenschap Canarias.

De resultaten van de calimas op Tenerife en de zustereilanden van de Canarische archipel tonen aan dat het gemiddelde aantal calima-dagen op de Eilanden 24,12 per jaar bedraagt en dat de duur van elke intrusie gemiddeld 1,8 dagen duurt. In januari en februari duren ze langer en in november hebben ze een kortere duurtijd.
Tijdens de bestudeerde periode hebben zowel de eerste als de tweede variabele een dalende trend vertoond – aan het begin van de jaren 80 waren er minimaal 40 calima-dagen per jaar – hoewel er ook een jaarlijkse variabiliteit is waargenomen veroorzaakt door de intensiteit van de wind en de bodemvochtigheid in Noord-Afrika. 

De grafieken van de calimas op Tenerife en de overige eilanden tonen de gemiddelde duur van de calima-episodes, de zichtbaarheid en het aantal dagen voor de periode 1980–2022. De gemiddelde horizontale zichtbaarheid tijdens de episodes bedroeg 8,14 kilometer. De hoogste waarden komen voor tussen april en september en de laagste in het eerste trimester van het jaar. Echter, in tegenstelling tot het voornoemde hebben de jaarlijkse waarden met de hoogste concentraties plaatsgevonden vanaf 2010. Daarin bleef de jaarlijkse gemiddelde zichtbaarheid onder de 7,5 kilometer. 

Het patroon is dus duidelijk: ondanks het idee dat we meer stofepisoden over ons krijgen, komt de calima minder vaak voor. Maar wanneer deze voorbij trekt, is de intensiteit groter. Suárez acht het waarschijnlijk dat dit verband houdt met de dominante meteorologische patronen van de laatste winters, waarin het Azorenhoog zich heeft verplaatst naar het zuiden van het Iberisch schiereiland. Daardoor worden er meer oostelijke winden gegenereerd in Noord-Afrika die zorgen voor een stofbeladen windstroom die zich verplaatst in de richting van de Canarische Eilanden. De combinatie van beide fenomenen vormt wat experts het atmosferisch dipool noemen. Dat dit vaker gebeurt dan voorheen kan te wijten zijn aan de opwarming van de aarde, volgens recente wetenschappelijke onderzoeken. 

Het onderzoek van Suárez en de andere eminente geleerden en onderzoekers heeft 46 stofintrusies geïdentificeerd in de afgelopen 42 jaar met een gemiddelde zichtbaarheid van 5.000 meter of minder. Van al deze episodes vonden er 16 plaats in de jaren ‘80, 10 in de jaren ‘90, negen aan het begin van deze eeuw en 11 sinds 2010. Negen calima’s zorgen ooit voor zichtbaarheidsproblemen op de Canarische luchthavens.  

De gemiddelde duurtijd van alle calima-episodes op de eilanden is 1,27 dagen. Van deze berekening hebben 466 intrusies een index minder dan 5 dagen en 13 hebben waarden tussen vijf en 10 dagen. Vier calima’s duurden langer dan 10 dagen; dat waren deze van 1 maart 1992, 27 december 1988, 17 januari 1983 en 28 januari 2022.
Calimas op Tenerife en op de overige Canarische Eilanden? Ze komen minder vaak voor, maar als ze te voorschijn komen slaan ze harder toe.

 

Unsplash © Photography
 

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

EINDE SEIZOEN

VIRUSSEN OP TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img