zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsCALIMA VÓÓR EN NEERSLAG NÁ KERSTDAG
spot_img

CALIMA VÓÓR EN NEERSLAG NÁ KERSTDAG

Dat Tenerife een subtropisch klimaat kent is door iedereen geweten, daarom wordt het ook wel eens het ‘eiland met een eeuwige lente’ genoemd. Maar ook een eeuwigdurende lente kent meteorologische dipjes en boosdoeners, zoals depressies en stofnevels. Het is zover, alhoewel er in één adem moet worden bijgevoegd dat het weer op de locatie waar je verblijft nooit mag worden veralgemeend voor de rest van het eiland. 

Het officieel meteorologisch instituut Aemet (Agencia Estatal de Meteorología) van de Canarische Eilanden heeft aangegeven dat het weer stabiel blijft – zonnig en warm – tot op Kerstdag rond de middag. Dan komt er een Atlantisch front roet in het eten gooien die hoogstwaarschijnlijk voor regen en wind zal zorgen, voornamelijk over de eilanden die behoren tot de westelijke Canarische provincie: Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro.

Winderig weer

Op Kerstdag begint de bewolking zich te manifesteren waaruit, vanaf 26 december en volgende dagen neerslag kan vallen. Plaatselijk zware en aanhoudende regen wordt niet uitgesloten, vooral over de noordelijke kustgebieden van de westelijke eilanden. Er wordt krachtige tot harde wind verwacht over het noorden, het noordwesten en het westen van Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro, met temperaturen die aanvankelijk dalen om daarna weer te stijgen tot normale waarden.

Onstabiliteit

Er overvalt ons een periode die wordt gekenmerkt door een geleidelijke toename van de onstabiliteit, met kans op frontale systemen die de eilanden vanuit het noordwesten naderen, met overvloedige bewolking en waarschijnlijke neerslag, intenser over de westelijke kustgebieden. Er wordt eerst een wind verwacht uit een zuidelijke hoek, later toenemend en ruimend naar een westelijke richting. Daardoor dalen de temperaturen met een graadje.

Calima

Over de Noord-Afrikaanse stofgordel – vanaf de Westelijke Sahara over Algerije, Tunesië, Lybië, Egypte, tot zelfs in Egypte, Irak en Iran – is er stof en zand in overvoed. Door de thermische straling van de zon, die zorgt voor een constant lagedrukgebied, wordt saharastof de hoogte ingejaagd en stromen grote stofconcentraties mee een westelijke hoogtewind over de Canarische Eilanden terwijl het stof langzaam neerdaalt. Er worden de volgende week concentraties verwacht van 10 tot 500 µg/m³ (microgram per kubieke meter). De minimumdrempel voor de volksgezondheid is 50 µg/m³. Personen met ademhalingsproblemen kunnen beter geen zware inspanningen leveren. 

Weerspreuk

Op onderstaande weerkaart van de Deutscher Wetterdienst zien we de weersituatie voor zondag 25 december 2022 waarop een lagedrukgebied tussen de Azoren en Portugal ons weer beïnvloedt. Duidelijker kan onze weerspreuk niet zijn. “Een depressie boven de Azoren, is wind rond onze oren” 


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img