Een atmosferisch aerosol is de algemene term die wordt gebruikt om droge vaste deeltjes aan te duiden die in de atmosfeer zweven en in grootte kunnen variëren van sub-micrometer tot verscheidene tientallen microns. Aërosolen zijn divers en kunnen afkomstig zijn uit dorre gebieden waar mineraal stof wordt uitgestoten. Ook zoutnevel, rook van bosbranden, industriële uitstoot, vulkaanuitbarstingen, kosmische stoffen en organische materialen, zoals bacteriën, plantenstuifmeel, dierenharen en menselijke huidcellen worden onder de aerosolen gecatalogiseerd.
Aërosolen kunnen duizenden kilometers afleggen en bronchitis, astma, longkanker en aandoeningen van de bloedsomloop veroorzaken. Zij doen ook afbreuk aan de luchtkwaliteit en kunnen soms negatieve gevolgen hebben voor de luchtvaart. Over lange afstand komen aerosolen vanaf de Afrikaanse stofgordel. Vanaf Marokko, Algerije, Lybië, Egypte, Saudi-Arabië, Jordanië en zelfs vanaf Irak en Iran
De korte afstand van de Canarische Eilanden tot de Westelijke Sahara maakt de eilanden tot een risicogebied, gezien de frequentie van intrusies – binnendringen of infiltratie – van woestijnstof en de gevolgen voor de bevolking.
Referentiewaarde
Om tegenmoet te komen aan de informatiedeling heeft het Nationaal Meteorologisch Instituut Aemet de taak om waarnemingen en waarschuwingen op te stellen in het belang van de bevolking, alsmede in het belang van de economische sector. Een ongunstige weersomstandigheid is elke atmosferische gebeurtenis die rechtstreeks of onrechtstreeks kan leiden tot letsel voor personen of aanzienlijke schade kan aanbrengen aan eigendommen. De referenties die worden gebruik is de zichtbaarheid in kilometer en de hoeveelheid, uitgedrukt in microgram per kubieke meter (µg/m³).
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt referentiewaarden vast, terwijl de Europese Unie (EU) grenswaarden voor de luchtkwaliteit vaststelt. De grenswaarden zijn vastgesteld op respectievelijk 20 en 40 µg/m³ als jaargemiddelde.
De technische studie van Aemet werd gepubliceerd in de technische nota nummer 35, met titel Caraterización de las intrusiones de polvo en Canarias, die wij hebben, gebruikt als bron voor dit artikel.
Meetstations
Op de Canarische Eilanden is de belangrijkste bron van zwevende deeltjes de nabijheid van het Afrikaanse continent, waarbij woestijnstof tot op de Canarische wordt vervoerd. In het Spaans spreken we over calima. Om te bepalen wanneer de wettelijke waarden worden overschreden en welke hoeveelheid stofdeeltjes aan deze indringing is toe te schrijven, werden er op Tenerife tweeëntwintig meetpunten opgericht waaronder de geavanceerde meetstations in Izaña en in La Laguna.
Aerosolen worden ook gemeten door satellieten die vanuit de ruimte de evolutie in de atmosfeer volgen.
De belangrijkste conclusies
In deze technische nota zijn de gegevens geanalyseerd van de acht voorbije jaren. Van de hele periode komt ongeveer 16% overeen met het scenario waarbij met grote waarschijnlijkheid geen Afrikaanse stofintrusie optreedt, terwijl 20% overeenkomt met de aanvoer van stofdeeltjes. Er waren in deze periode 123 calima’s met in totaal 574 dagen van stofintrusie.
* De geanalyseerde episodes duurden gemiddeld 4,7 dagen. Gemiddeld zijn de perioden in de periode april-september het langst, met een gemiddelde duur van 6 dagen. De meest intense perioden (met meer dan 100 µg/m³) deden zich voor in de periode december-maart.
* Voor de karakterisering van het effect van intrusie op de luchtkwaliteit zijn AQI-drempelwaarden gebruikt. In 70% van de gevallen werd de waarde van 50 µg/m³ niet overschreden, in 22% lagen de PM10-waarden tussen 50 µg/m³ en 100 µg/m³ en in 8% waren de PM10-waarden hoger dan 100 µg/m³.
* In de perioden zonder intrusie wordt geconcludeerd dat 75 % van de waarden voor alle stations lager is dan 25 µg/m³.
* Tenslotte zijn verschillende casestudies geanalyseerd die aantonen hoe moeilijk het is om de intensiteit, de duur en de getroffen gebieden te voorspellen tijdens perioden van intrusie op de Canarische Eilanden. Bovendien is gebleken dat in vele gevallen de geregistreerde minimale zichtniveaus geografisch niet samenvallen met de geregistreerde maximale PM10-niveaus, en dit maakt het nog moeilijker om een stofvoorspelling te doen op basis van een subjectieve variabele zoals de zichtbaarheid.
Online te raadplegen
De gegevens van het netwerk voor de bewaking van de luchtkwaliteit van de regering van de Canarische Eilanden zijn beschikbaar op de volgende websites.
HIER staan de archiefgegevens en HIER is er toegang tot de real-time gegevens van de voorbije 24 uur. De gegevens kunnen per station of per verontreinigende stof worden opgevraagd.
De outputs van het NMMB-MONARCH-model, dat als referentiemodel dient van het Barcelona Dust Forecast Center, kunnen worden geraadpleegd op deze website van Aemet. De voorspellingen inzake mineraal stof van elk model van het SDS-WAS en het Barcelona Dust Forecast Center worden geëvalueerd aan de hand van waarnemingsgegevens van het AERONET-netwerk. Deze link geeft toegang tot het AERONET-netwerk en de evaluatie van de stofmodellen.
De Canarische Eilanden zijn uitgerust met 51 meetstations. Tenerife heeft er 22, Gran Canaria 13, Fuerteventura 5, Lanzarote en El Hierro, elk 4, La Gomera 2 en El Hierro 1.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.